logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drganie obrazu: KFC CA6536SL -> Poważna usterka?

ko_rex 16 Lut 2005 13:22 1936 10
  • #1 1234376
    ko_rex
    Poziom 19  
    Ocena: 2
    Patrzę dziś na monitor...i myślę sobie...chyba się za dużo gapię w niego, bo mi sie rozmazują literki... fatalnie. Ale po wnikliwszych obserwacjach doszedłem do wniosku, że obraz faluje/drga. Tzn drga z dużą częstotliwością (efekt lekkiego rozmycia) z amplitudą zmodulowaną małą częstotliwością (0,5 Hz). Mamy okresowe rozmywanie obrazu. Po zmianie trybu pracy mamy nieco inne efekty. Tzn. pazy małych częstotliwościach odświerznia jest wyraźne wręcz pulsowanie obrazu (kilka Hz), a owe rozmywanie zanika.
    Czy to poważna usterka? Typowa? Czy warto naprawiać? A może kupić nowy, a tego się pozbyć?
    Proszę szanownych kolegów o radę.
  • #2 1234392
    Darkoe
    Poziom 19  
    Ocena: 37
    Witam.Podejrzewam że należałoby rozmagnesowac kineskop
  • #3 1234411
    ko_rex
    Poziom 19  
    Uczyniłem to chyba z 15 razy (opcja DEGAUSS). Wyłączałem z sieci itp...dalej to samo...

Acha... Zauważyłem też delikatne buczenie (f odświerzania pionowego). Wcześniej na pewneo nie było takie głośne.
  • #4 1234443
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Nie wiedziałem że namagnesowanie powoduje drganie i rozmywanie się obrazu. No cóż, czytając takie rzeczy człowiek wiele się nauczy.

A tak poważnie - sprawdź czy masz w menu funkcję MOIRE. jeśli jest ustaw na 0.
    Nie wiem co masz na myśli pisząc - pulsowanie obrazu.
    Czy to są zmiany jasności, wielkości obrazu, ...?
  • #5 1234468
    ko_rex
    Poziom 19  
    Niestety nie mam takiej opcji w menu. Rozmywanie polega na albo na drganiach obrazu w pionie, albo raczej na utracie ostrości. Nie mogę jednoznacznie stwierdzić (skłaniam się ku temu drugiemu). Przy wolnym odświerzaniu (60 Hz) obraz jest wyraźnie niestbilny - drga w pionie po lewej stronie z jednoczesną zmianą luminacji (niewieką; ona może wynika z drgań?). Może to odchalnie?
  • #6 1234511
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    To Zacznij wymieniać elektrolity w zasilaniu - począwszy od tego w żarzeniu.
    Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #7 1234518
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Kolego, opieramy się na tym co stwierdzisz i jeśli nie jesteś pewny co widzisz to będzie trudno.
    W 60Hz drgania obrazu to normalka, zarzuć coś wyżej.
    Czy przypadkiem nie masz jakiegoś zasilacza, lampki, głośników itp w pobliżu monitora?
  • #8 1234548
    ko_rex
    Poziom 19  
    Spokojnie. Zapewniam, że sprzęt ten jest przezemnie na wylot zbadany i dokładnie wiem jak pracował przy 60 Hz, a jak to robi aktualnie. Pisząc o pulsowaniu przy tej częstotliwości mam na myśli dobrze zauważalny efekt, nie taki jak w "zdrowym" monitorze (niektórzy nie zauważają drgań przy 60Hz i sobie spokojnie pracują, brrrrrrr). Przy 100 Hz widzę rozmywanie (utrata ostrości) Z wnikliwszych oględzin widać, że tylko lewa strona ma objawy, o których piszę.

Dodano po 3 [godziny] 43 [minuty]:

Rzwiązałem problem... Okazało się, że mój sąsiad przestawił sobie piecyk gitarowy dokładnie na wysokość mojego monitora. Sciany cienikie, a trafo - bucząca samoróbka... Mruganie/utrata ostrości odbywała się wskutek interferencji częstotliwości sieci i sygnału ochylania, więc przy 100 Hz miałem powolne zmiany (niewielka róznica częstotliwości), a przy 60 Hz mruganie 10 Hz. Już się z nim dogadałem i wszyscy są szczęśliwi!
    Dzięki za sugestie!
  • #9 1468920
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1470625
    daza
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    75Hz to minimum przy jakim można pracować na komputerze. Szybko ustawiaj wyżej, na ile pozwala roazdzielczość na której pracujesz.
  • #11 1979967
    ko_rex
    Poziom 19  
    Kol. adalbertus123 monitor ten może pracować z różnymi maksymalnymi odświeżaniami w zależności od rozdzielczości (jak każdy monitor). I tak dla tego modelu mamy:
    -120 Hz przy 640/480
    -100 Hz przy 800/600
    -85 Hz przy 1024/768
    ...
    60 Hz przy 1280/1024

Podsumowanie tematu

✨ Monitor KFC CA6536SL wykazywał objawy drgania i rozmywania obrazu, szczególnie po lewej stronie ekranu, z amplitudą modulowaną niską częstotliwością około 0,5 Hz. Próby rozmagnesowania kineskopu (opcja DEGAUSS) nie przyniosły poprawy, a dodatkowo pojawiło się delikatne buczenie związane z częstotliwością odświeżania pionowego. Obserwowane zjawiska obejmowały drgania pionowe i zmiany luminancji, nasilające się przy 60 Hz. Po dokładnej diagnostyce okazało się, że źródłem zakłóceń była zewnętrzna interferencja elektromagnetyczna spowodowana przez transformator piecyka gitarowego ustawionego blisko monitora. Usunięcie źródła zakłóceń wyeliminowało problem. Dodatkowo omówiono maksymalne częstotliwości odświeżania monitora KFC CA6536SL zależne od rozdzielczości: do 120 Hz przy 640x480, 100 Hz przy 800x600, 85 Hz przy 1024x768 oraz 60 Hz przy 1280x1024. Zalecane jest ustawienie częstotliwości odświeżania co najmniej 75 Hz dla komfortowej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA