logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KFC CA-1506 - jak naprawić zwężony i przesunięty obraz po włączeniu?

Danieloos 19 Kwi 2005 15:36 1558 7
REKLAMA
  • #1 1419126
    Danieloos
    Poziom 25  
    Ocena: 69
    Witam, mam taki malutki problemik, a mianowicie: niby monitorek pracuje prawidłowo po upływie minuty-pięciu, ale po załączniu monitora obraz jest delikatnie zwężony po bokach około 1do2 cm. i przesunięty w lewo 2cm. po upływie minuty do trzech ustawia się prawodłowo w ciągu jednej sekundy. Usterka troszke nietypowa, moje pytanie brzmi: od czego zacząć?
    Wszystkie sugestie i porady mile widziane, również schemat mile widziany.

zmieniłem temat, proszę czytelniej opisywać problem w temacie
    kosmita
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1421498
    kr
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    Może to sprawa zimnych lutowań sprawdż w okolicach trafa i w zasilaczu.
  • REKLAMA
  • #3 1426922
    Danieloos
    Poziom 25  
    Troszkę było podejrzanych lutów, ale dalej mam to samo, dodatkowo wymieniłem pare sztuk elek przy odchylaniu i przetwornicy.
    Napięcia przetwornicy prawidłowe iż bardzo ładnie jest opisana płyta główna.
  • Pomocny post
    #4 1426938
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Myślę że zmrażacz rozwiąże problem.
    Najpierw schłodź układ synchro.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1426961
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6853
    Brak schematów - a sprzęt często wystepujący i jako KFC i Smile.....i
    np.15"Belinea 105060 (KFC CA-1505)
    ( a płyty Samsunga..)

prośba i jeśli nie kłopot
    - podaj jakie scalaki tam występują
    - podaj jesli można FCC ID
    ( orginalny FCC....: GBV... - KFC Chassis )
  • #6 1427723
    Danieloos
    Poziom 25  
    Znalazłem przyczynę okazał się uszkodzony kondensator 4,7nF/400V uszkodzony był mechanicznie, troszkę mi teraz głupio że tego wcześniej nie dojrzałem, ale najważniejsze że usterka usunięta, uważam temat za zamknięty. Dziękuje za odpowiedzi w temacie i Pozdrawiam......
  • REKLAMA
  • #7 1427748
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6853
    Cytat:
    przyczynę okazał się uszkodzony kondensator 4,7nF/400V uszkodzony był mechanicznie, troszkę mi teraz głupio że tego wcześniej nie dojrzałem, ale najważniejsze że usterka usunięta

całe szczęście ,że na tej płycie wystepuje
    TYLKO JEDEN KONDENSATOR 4,7nF/400V
    ŁATWO GO znależć ??!!

p.s
    może nam zdradzisz chociaż jaki jest jego numer Cxxx
    nie wspomnę gdzie się znajduje : zasilacz może linia ??/
  • #8 1432026
    Danieloos
    Poziom 25  
    Z miłą chęcią bym podał nr. C, lecz monitor już jest u właściciela, a kondensator znajdował się w okolicy odchylania o symbolu 472/400V i nie jestem w stanie teraz podać czy o takim symbolu tylko jedna sztuka występuje w tym monitorze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył monitora KFC CA-1506, w którym po włączeniu obraz był zwężony po bokach o około 1-2 cm i przesunięty w lewo o 2 cm, jednak po 1-3 minutach ustawiał się prawidłowo. Podejrzewano zimne luty w okolicach transformatora i zasilacza oraz ewentualne problemy z układem synchro. Wymieniono kilka elementów elektronicznych związanych z odchylaniem i przetwornicą, a napięcia przetwornicy były prawidłowe. Ostatecznie przyczyną usterki okazał się mechanicznie uszkodzony kondensator 4,7nF/400V (oznaczony symbolem 472/400V) w okolicy odchylania. Po jego wymianie problem został rozwiązany. Brak dostępnych schematów, ale monitor jest często spotykany pod markami KFC i Smile oraz w modelach pokrewnych, np. Belinea 105060 (KFC CA-1505) z płytami Samsunga.
REKLAMA