logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć Sennheiser HD438 do PS3 bez gniazda Jack?

kaz-91 16 Lut 2013 23:46 1068 1
REKLAMA
  • #1 11944868
    kaz-91
    Poziom 1  
    To mój pierwszy post na Waszym forum tak więc witam wszystkich chętnych do udzielenia dobrej rady i pozwolę sobie założyć temat.

Często grywam na PS3 i wymarzyłem sobie podłączyć pod nią moje słuchawki Sennheiser HD438, problem w tym że konsola nie posiada gniazda Jack (no bo po co).
    Przerobiłem kilka (dziś już to wiem) zbędnych sposobów:
    1. PS3 - HDMI - TV - Jack 3.5mm - słuchawki (aktualnie z tego korzystam)
    2. PS3 - Cinche - przejsciówka za grosze - słuchawki i generalnie efekt byl bardzo słaby
    Jak pewnie wiecie PS3 ma 3 opcje wyprowadzenia dźwięku: Cinch, HDMI, Optyczne.
    Głowny problem jest taki, że oprogramowanie PS3 nie posiada żadnych sterownikow dla USB wspierających zewnętrzne urządzenia audio oprócz mikrofonow, dlatego poszukuje połączenia przez optyczne lub cinch.

Poszperałem trochę po sieci i nękaja mnie takie pytania:
    - Czy moje HD438 potrzebują wzmacniacza słuchawkowego (od momentu gdy podłączyłem je do amplitunera u znajomego wydaje mi się że tak).
    -znalazłem jeden nie żałosny sposób poąączenia PS3 i słuchawek tj. DAC+wzmacniacz wykorzystując wyjście optyczne w PS3 no i znalazlem Fiio E17 czy to nie przesada typu (słuchawki za 300zł i DAC+wzmacniacz za 600zł).
    - czy znacie sposób na połączenie moich słuchawek z kablem Cinch(nie chodzi mi o przejściówki za 5zł) i czy będzie widoczna jakaś różnica w jakości dźwięku pomiędzy podpięciem się pod optyczne a cinch.

Jestem otwarty na propozycje zmiany słuchawek (chociaż cenie sobie ich niewiarygodny komfort), jeśli miało by się okazać, że E17 marnował by się przy HD438, jak również zmianę DACa i wzmacniacza

Co do budżetu to zakladajac, że nie muszę wymieniać słuchawek (przynajmniej narazie) to jestem w stanie wydać 500-600zł (nie naciagajcie na wiecej błagam).

Podsumowując:
    - nie jestem audiofilem w żadym tego słowa znaczeniu, chcę otrzymać solidną jakość dżwięku podczas gry, odsłuchu muzyki, filmu i wychodzę z zalożenia, że lepiej wydać więcej i być zadowolonym, niż mniej i płakać z nieudanego zakupu. Zależy mi również na możliwości regulacji dźwięku.

Z góry dziękuję za przeczytanie postu i czekam na dobre rady.

Pozdrawiam Szymon
  • REKLAMA
  • #2 11945300
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Jedyne sensowne rozwiązanie, to wzmacniacz podłączony do wyjść RCA. Wcale nie musi to być nie wiadomo jak wyszukany wzmacniacz.
    Przykładowo:
    http://www.nokaut.pl/produkt-wzmacniacz-s%C5%82uchawkowy.html
    http://sklep.rms.pl/index.php?k102,sluchawki-wzmacniacze-sluchawkowe
    Jak widać można kupić wzmacniaczyk za mniej niż 200zł.
    Albo trochę zacięcia do elektroniki i sam możesz zbudować wzmacniacz do słuchawek:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic638786.html
REKLAMA