logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BOSS Heavy Metal HM-2 - czy modyfikowany schemat z 4558 będzie działać?

Intel 16 Lut 2005 16:17 3303 9
REKLAMA
  • #1 1234968
    Intel
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Ściągnąłem z netu schemat ideowy do tej kostki. Po pierwsze jest modyfikoway przez kogoś ;) więc pytam znawców tematu czy ta kostka bedzie poprawnie działać ?? (przełącznik zrobie na isostat bo akurat posiadam).

Załączam oryginał i przeróbkę

i jeszcze jedno, czy bedzie działąć na 4558 bo akurat posiadam kilka i chce wykorzystać.

Pytam o to wszystko bo nie chce zrobić czegoś co miało by nie działać :(

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • BOSS Heavy Metal HM-2 - czy modyfikowany schemat z 4558 będzie działać? oryginał.gif (18.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • BOSS Heavy Metal HM-2 - czy modyfikowany schemat z 4558 będzie działać? przeróbka.gif (13.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1236215
    darkfenriz
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    na pierwszy rzut oka powinno chodzić tylko martwią mnie te dwie germanki....
    o ile dobrze rozumuję to dodają one zniekształceń typu crossover distotion, czyli siara w kiepskim guście... chyba nędzny pomysł na zwiększenie dynamiki
    może to dlatego kostki bossa nigdy nie dają 'stonowanego' lekkiego przesterowania typu 'lampa'
  • #3 1236838
    Intel
    Poziom 13  
    Aktualnie robie do tego efektu płytkę i jak to coś odpalę :) to zapodam wszystko jako projekt z PCB :) może sie komuś przyda :)

Normalnie bym tego efektu nie robił ale akurat znalazłem spory nadmiar części który mogę do tego celu wykorzystać.

Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie i uwagi do schemaciku to czekam na posty.

Pozdrawiam

P.S. znalazłęm sampla z dzwiękiem tego efektu - jak dla mnie to nie jest tak źle :) jest siara i to nie taka zła ;) - jak złożę to nagram włąsnego sampla :D
  • REKLAMA
  • #4 1245038
    Intel
    Poziom 13  
    Mam pewien problem. Na schemacie zarówno oryginalnym jak i tym przerobionym znalazłem 3 kondensatory o watrościach 1,5 uF (kupiłem 2,2 uF) oraz 0,1 uF i 0,15uF !!!! z tego co sie orientuję to nie ma takich elektrolitów no chyba że sie mylę !!! proszę o pomoc !! może na schemacie jest błąd ?? co użyć zamiast tych dwóch kondensatorów ?????

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1258669
    Intel
    Poziom 13  
    Czy coś sie wielkiego stanie gdy zamiast 0,1u i 0,15u dam 0,22u, a zamiast 1,5u dam 1u ??mówię tu o tych nieszczęsnych elektrolitach !!! tylko takie znalazłem/dostałem (te wartości są dość nietypowe i trudo mi je dostać :/)
  • #6 1282916
    Intel
    Poziom 13  
    Dobra - przester złożony i działa !. Jeżeli kogoś interesuje ten projekcik to niech wyrazi chęci a wstawie próbke mp3 i resztę mojej dokumentacji, łącznie z PCB :)
  • #7 1283017
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Podoba mi się ten pierwszy schemat, powinien iść dość ciekawie, tym bardziej, że są tam trzy dodatkowe generatory, to jest to, co te pojemności chcesz dobierać, pojemności mają dość duże rozrzuty, wiec najlepiej jest podejść do nich z miernikiem, jeżeli była by możliwość, to chętnie bym się pisał na ta płytkę i próbkę dźwiękową
    Pozdrawiam
  • #8 1310890
    JohnyB1986
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    jestem zainteresowany, prosił bym o pcb i jakąś próbkę, jak to wrzucisz to napisz na czym to nagrywałeś, czyli piecyk, model gitary, kabli nie musisz chociaż fajnie by było.
  • REKLAMA
  • #9 1311355
    zilw
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Mi tez wrzuć próbkę dźwięku i pbc:] na maila może być
  • #10 1312573
    Intel
    Poziom 13  
    Tak sobie pomyślałem że przyda mi sie kilka punktów za pracę jaką włożyłem w ten projekt ;). Tutaj zanieszczam próbki, a jeśli komuś sie spodoba to zapraszam na:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic264679.html
    gdzie moża pobrać obszerną resztę !!!! - praktycznie cały projekt

Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Sample.rar (614.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikowanego schematu efektu gitarowego BOSS Heavy Metal HM-2, w którym autor zastanawia się nad poprawnością działania oraz możliwością zastosowania układu scalonego TL4558 zamiast oryginalnego. Wątpliwości budzą użyte w schemacie diody germanowe, które mogą wprowadzać niepożądane zniekształcenia typu crossover distortion. Poruszono także problem nietypowych wartości kondensatorów elektrolitycznych (1,5 µF, 0,1 µF, 0,15 µF), które trudno znaleźć na rynku, oraz pytanie o możliwość zastąpienia ich standardowymi wartościami 0,22 µF i 1 µF. Autor wykonał płytkę PCB i potwierdził działanie efektu, oferując udostępnienie dokumentacji, próbki dźwiękowej oraz projektu PCB. Uczestnicy dyskusji wyrazili zainteresowanie projektem i próbkami dźwiękowymi, podkreślając znaczenie precyzyjnego doboru pojemności kondensatorów dla brzmienia efektu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA