logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Efekty gitarowe do ciężkiego grania - overdrive czy distortion?

zabex 28 Cze 2006 15:29 17696 12
REKLAMA
  • #1 2771528
    zabex
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam. Potrzebuje informacji odnośnie efektów gitarowych overdrive, distortion itp (schematy, wzory płytek). Jaki polecacie do ciężkiego grania? Ma to siać postrach ;)
  • REKLAMA
  • #3 2771743
    zabex
    Poziom 22  
    Widziałem już wcześniej te schematy ale nie o to dokładnie mi chodzi. To są zwykłe "pierdzidełka", mi jest potrzebne mocne głębokie brzmienie ;)
  • REKLAMA
  • #5 2773977
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    A może www.runoffgroove.com ?
  • #6 2774023
    foxiu
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    chciałbym spróbować przesteru diodowego w takim układzie:

widziałem to na schemacie jakiegoś preampa lampowego i teraz mam pytanie - czy ten układ będzie działał w kostce podłogowej? jeżeli tak to jak powinien wyglądać schemat?
  • REKLAMA
  • #7 2776565
    zabex
    Poziom 22  
    Ja bym to zrobił w ten sposób:

Oryginał

Przeróbka

Sam jestem ciekaw jak by to brzmiało.
  • #8 2776583
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Ten schemat można sprowadzić do 2 grup po 3 diody szeregowo, dla każdej połówki sygnału. Obcinanie zacznie się dla wyższej wartości napięcia po prostu. Żadna magia. Co innego, jeśli by poeksperymentować z różnymi typami diód - o innym nachyleniu charakterystyki etc.
  • #9 2777740
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Układ powyższy jest stosowany w JCM 900 z Marshalla - takie coś tam widziałem.
    https://tremolo.elektroda.pl/tematykanf.php?a...mowe/MARSHALL/JCM%20900%20Marshal.gif#schemat

Stosuje isę to jak widac miedzystopniowo.

Aczkolwiek uważam, ze najlepiej brzmi przester uzyskany trafem łośnikowym wzmacniacza gitarowego w nasyceniu + odpowiednie głośniki gitarowe. To przebija wszystkie efekty gitarowe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #10 2781500
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    Tak jak J.S. napisał to po prostu wyższe napięcie cięcia - najczęściej w lampiakach się stosuje - bo tam generalnie na wyższych napięciach się pracuje. Jak czcesz pokombinować - to z różnymi ledami, różnice brzmień bywają zaskakujące, tyle, że niestety jednocześnie z różnymi poziomami...
    No i popróbuj różne germaniaki ostrzowe - zupełnie inaczej brzmią od prostowniczych krzemów. Go diód dopina się również równolegle pojemności rzędu 1-10 nF - i nie jest to to samo co ściąganie górki po przesterze, jak mogłoby się w pierwszej chwili wydawać
  • #11 3163717
    overdrive
    Poziom 11  
    Ocena: 1
  • #12 5223226
    mailoszyarr
    Poziom 1  
    Można poprosić o schemat płytki drukowanej oraz wyjaśnienie, jak połączyć te 2 schematy na jednym obrazku w jeden przester?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru efektów gitarowych do ciężkiego grania, ze szczególnym naciskiem na overdrive i distortion oraz ich schematów i płytek drukowanych. Użytkownicy wskazują na dostępność licznych schematów w internecie, m.in. na stronach tonepad.com, diystompboxes.com, runoffgroove.com oraz tremolo.elektroda.net. Poruszono temat przesteru diodowego stosowanego w preampach lampowych, z przykładami schematów diod połączonych szeregowo, co wpływa na charakterystykę cięcia sygnału. Wspomniano o eksperymentach z różnymi typami diod (germanowe, krzemowe, LED) oraz o wpływie dołączania pojemności równolegle do diod na brzmienie. Zwrócono uwagę, że najlepszy przester uzyskuje się przez nasycenie transformatora głośnikowego wzmacniacza lampowego i odpowiednie głośniki. Do uzyskania mocnego, agresywnego brzmienia polecono efekty distortion, takie jak Boss Metal Zone MT-2 i Boss Mega Distortion MD-2, wraz z linkami do ich schematów. Autor pytał także o łączenie schematów w jeden układ i prosił o schematy płytek drukowanych, na co zasugerowano założenie osobnego tematu oraz wskazano galerię schematów na tremolo.elektroda.net.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA