logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Linksys e900 - Brak połączenia WiFi po klonowaniu adresu MAC

rozzrabiaka 25 Lut 2013 02:55 6780 8
REKLAMA
  • #1 11983370
    rozzrabiaka
    Poziom 10  
    Posiadam router linksys e900 i nie mogę dać sobie rady ze skonfigurowaniem go. Chciałbym łączyć się bezprzewodowo z internetem a muszę się łączyć na razie po kablu, gdyż internet działa na zasadzie autoryzacji adresów MAC. zmieniłem adres mac routera na adres mac mojej karty sieciowej z którą normalnie się łączę, ale niestety router nie chce łączyć się z internetem. w czym tkwi problem ??

Scalono:
    Z tego co widzę to ruter otrzymuje adres ip taki jak moja karta sieciowa, ale internetu dalej nie ma, ani za pośrednictwem kabla ani za pośrednictwem wifi.
    Kiedy jednak włączam kabel sieciowy dostawcy i kabel sieciowy od kompa na porty ethernet to internet działa, ale nie nie chce mieć kabla tylko wifi.
  • REKLAMA
  • #2 11983860
    jokerband
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    napisałem ci na PW co masz zrobić :)
  • REKLAMA
  • #3 11987978
    rozzrabiaka
    Poziom 10  
    Temat otwarty, czekam na dalsze propozycje.
  • REKLAMA
  • #4 11988161
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Pokaż zrzuty ekranów z konfiguracji routera, wynik polecenia ipconfig /all z komputera podłączonego bezpośrednio do sieci oraz przez router oraz wynik polecenia ping wp.pl przy działającym Internecie.
  • REKLAMA
  • #5 11992616
    rozzrabiaka
    Poziom 10  
    powyżej sytuacja gdy internet działa przy połączeniu prze kabel

Dodano po 4 [minuty]:

a tu mamy sytuacje gdy komputer łączy się z routerem prze wifi, router ma wtedy taki sam mac jak karta sieciowa gdy internet działa przy bezpośrednim połączeniu jak na obraku post wyżej ;)

Dodano po 6 [minuty]:

Powyżej screen z konfiguracji jaka uzyskał router ze zmienionym adresem MAC na taki jak ma karta sieciowa. Router dostaje takie samo IP i widać że ma chyba ten internet ale go nie udostępnia ani po kablu ani po WIFI. Działa tylko jako switch xd

Dodano po 1 [minuty]:

dodam że oprócz ręcznie ustawionego adresu MAC wszystko dzieje się automatycznie.

Dodano po 7 [minuty]:

jeszcze wynik polecenia ping kiedy internet działa ;o nie wiem czy powinno być tak xd
  • #6 11997920
    piterus99
    Poziom 43  
    Sufiks DNS - tygrysica.ds - dom studencki? W akademikach są przeróżne i najróżniejsze zabezpieczenia przed podpinaniem routerów. Tutaj ktoś się postarał;) Musisz jakoś spróbować podbić pakiety TTL przychodzące do routera, a jak i to nie pomoże, to wychodzące z systemu - o jeden (1). Inaczej pakiety umierają bądź są odrzucane.
  • #7 11998537
    rozzrabiaka
    Poziom 10  
    router musi mieć taką funkcje a u siebie takowej nie widziałem xd
  • #8 12031421
    rozzrabiaka
    Poziom 10  
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2508488.html#11983370
    zamknąłem temat a nie napisałem jak rozwiązałem usterkę ;) polecam na przyszłość... W sieciach gdzie istnieje autoryzacja adresu MAC i dodatkowo administracja zabezpieczyła sobie możliwość podłączania routera można zrobić inny fajny trick ;) wystarczy przełączyć swój router w tryb akces point( tryb mostka);
    wtedy wystarczy połączyć się z takim akces pointem a adres mac karty wifi w swoim komputerze zmienić na ten który jest podany w administracji ;) takiej sieci nie trzeba zabezpieczać o ile na obszarze rozgłaszania sygnału nie istnieją użytkownicy posiadający własny autoryzowany adres MAC ;p
  • Pomocny post
    #9 12031632
    piterus99
    Poziom 43  
    Tak, ale do takiej sieci nie podłączysz się z tabletem czy telefonem komórkowym. Urządzenie działa po prostu jak switch.

Scalam z tamtym tematem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z routerem Linksys E900, który nie łączy się z internetem po klonowaniu adresu MAC. Router uzyskuje adres IP taki jak karta sieciowa, ale nie udostępnia internetu ani przez kabel, ani przez WiFi. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że w akademikach mogą być dodatkowe zabezpieczenia przed podłączaniem routerów, co może wymagać zmiany pakietów TTL. Proponują również przełączenie routera w tryb punktu dostępowego (access point) oraz zmianę adresu MAC karty WiFi w komputerze na ten, który jest autoryzowany w sieci. Użytkownik dostarcza zrzuty ekranów z konfiguracji routera oraz wyniki poleceń diagnostycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA