logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wlan 11g mini router - wolne działanie po resecie i podłączeniu do portu WAN

mati7669 26 Lut 2013 19:51 10731 10
REKLAMA
  • #1 11990780
    mati7669
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam pisze ponieważ mam problem z routerem wlan 11g mini jezeli ktos zechcial by mi pomoc odezwijcie sie a opisze dokladnie swoj problem. z gory dzieki

Dodano po 9 [minuty]:

Mialem skonfigurowany w/w router,kabel od internetu podlaczony pod jeden z portow LAN
    ktoregos dnia internet przestal dzialac przez wifi,zresetowalem router i internet dziala
    mi jedynie gdy podlacze kabel od neta pod port WAN w routerze,jednak dziala bardzo wolno
    i sie wiesza wczesniej gdy mialem podlaczony pod port LAN dzialal swietnie teraz niby na
    speed tescie pokazuje mi moja predkosc 2 mb a internet dziala bardzo wolno czy ktos moglby
    pomoc mi przy konfiguracji tego routera?
  • REKLAMA
  • #2 11990955
    djmitas
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    Po resecie kasują się ustawienia neta i wifi przeważnie się wyłącza. Podłącz się normalnie do routera. W przeglądarkę wpisz 192.168.1.1 lub 192.168.1.2 lub 192.168.0.1 lub 192.168.0.2 zależy od routera. hasło admin login admin i włącz wifi ustaw na nie hasło itd i wszystko będzie działać. Jak nie wiesz jak ustawić powiedz a wytłumaczę
  • #3 11991030
    mati7669
    Poziom 9  
    Tzn wi fi mi dziala tylko pod portem WAN i dziala bardzo wolno a pod portem LAN dzialal mi szybko.

Dodano po 2 [minuty]:

Powiem jeszcze ze uslugodawca internetu kazal mi wylaczyc DHCP client i ustawic na static ip i z miesiac temu mi to dzialalo a teraz gdy tak robie juz mi to nie dziala
  • REKLAMA
  • #4 11991077
    djmitas
    Poziom 23  
    Ale jak może działać pod wan? Przecież pod WAN podłącza się kabel od neta a router przez LAN go rozdziela tak?
  • #5 11991124
    mati7669
    Poziom 9  
    Chodzi mi o to ze glowny kabel od anteny podlaczam pod wejscie wan to na laptopie przez wifi internet mi dziala tylko dziala mi bardzo wolno a jak wczesniej glowny kabel od anteny mialem podlaczony pod jeden z czterech portow lan to internet dzialal mi normalnie tak jak powinien a po resecie zaden z tych portow Lan nie dziala
  • REKLAMA
  • #6 11991215
    djmitas
    Poziom 23  
    A możesz wejść do routera tak jak ci napisałem? Podłączasz sie pod wejście lan i wpisujesz w przeglądarkę 192.168.1.1 lub inne te adresy co podałem.
  • #7 11991238
    mati7669
    Poziom 9  
    192.168.1.254 pod tym adresem moge wejsc
  • #8 11991273
    djmitas
    Poziom 23  
    A masz włączone DHCP? Jeśli nie to każdy komputer musi mieć statyczne ip i temu może się nie połączyć. Włącz tam wifi (jeśli potrzebujesz) i zrób screeny z ustawień routera będzie mi łatwiej ocenić i zobaczyć co jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #9 11991590
    mati7669
    Poziom 9  

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 5 [minuty]:

tak mam teraz ustawione a jak wezme ustawie na stati ip to mam tak ;
  • #10 11991671
    djmitas
    Poziom 23  
    Łączysz się przez wifi? bo pokazuje 1 połączenie.
  • #11 11991701
    mati7669
    Poziom 9  

Dodano po 32 [sekundy]:

Dodano po 43 [sekundy]:

tak lacze sie przez wifi bo mam zapsute wejscie do kabla internetowego rj w laptopie

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z mini routerem WLAN 11g, który po resecie działa wolno, gdy kabel internetowy jest podłączony do portu WAN, a nie do portów LAN, jak wcześniej. Po resecie routera, ustawienia sieci i Wi-Fi zostały skasowane. Użytkownik próbował skonfigurować router, w tym wyłączyć DHCP i ustawić statyczne IP, co wcześniej działało, ale teraz nie przynosi efektów. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby użytkownik zalogował się do routera przez przeglądarkę, sprawdził ustawienia DHCP oraz włączył Wi-Fi. Użytkownik łączy się przez Wi-Fi, ponieważ ma uszkodzone wejście RJ do kabla internetowego w laptopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA