logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Eagle] filtr aktywny z automatycznym włącznikiem

wilczasty 03 Mar 2013 13:11 4107 24
REKLAMA
  • #1 12010686
    wilczasty
    Poziom 19  
    Ocena: 239
    Witam,
    Proszę o sprawdzenie PCB aktywnego filtra do subwoofera, przed zamówieniem PCB, głównie chodzi mi o prowadzenie ścieżek.

[Eagle] filtr aktywny z automatycznym włącznikiem [Eagle] filtr aktywny z automatycznym włącznikiem

Wszystkie potrzebne pliki są w załączniku.
    Załączniki:
    • filtr_v5.rar (305.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12015323
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Zanim zamówisz PCB, projekt płytki należy całkowicie przerobić.

Przy tak prostym układzie nacisk należy położyć na prawidłowe prowadzenie masy.

Następnie na główne ścieżki sygnałowe i zasilanie, a na końcu reszta ścieżek i elementów.

Na schemacie brakuje tandemu kondensatorów filtrujących (100n, 100u) przyłączonych do obydwu napięć zasilających do każdej kostki wzmacniacza operacyjnego.

Zresztą schemat jest dziwnie podzielony na osobne karty, bez jakiegoś logicznego uzasadnienia.

Wystarczyło zastosować jedną z większym polem roboczym i umieszczonym w jakiejś porządnej ramce.
    A tam do woli można taki schemat dzielić, nie zapominając o dokładnym opisie danych połączeń.
  • #3 12015551
    wilczasty
    Poziom 19  
    Witam,
    Aż tak tragicznie? chciałem aby gniazda były przy krawędzi, a płytka była możliwie wąska.

Zasilanie znajduje się na osobnej PCB, a kondensatory mogę wlutować od strony druku.

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #4 12019649
    marco47
    Poziom 41  
    wilczasty napisał:
    Aż tak tragicznie?

Nie napisałem że tragicznie. :D

Masz zamiar zamawiać PCB, to zaprojektuj go tak aby nie trzeba było robić później jakiś zmian lub przeróbek.
    Niepotrzebne koszty i stres związany z myślą, a mogłem to wcześniej przeprojektować. :cry:

Projekt powinien być tak zrobiony, aby nie można było znaleźć lepszego ustawienia elementów na płytce , prostszego prowadzenia ścieżek i prowadzenia powierzchni masy.

W Twoim przypadku, uporządkowałbym elementy SMD, bo leżą w przypadkowych miejscach, przecinając niepotrzebnie prowadzenie masy.
  • #5 12019889
    wilczasty
    Poziom 19  
    Witam.
    Próbowałem ułożyć je jak najprościej, jednak jestem za "cienki w te klocki".
    Kolega byłby w stanie pomóc mi w lepszym rozłożeniu elementów?
    Zależy mi na tym, aby wejścia i potencjometry były w tej samej kolejności jak są teraz

Płytkę z przełącznikiem i diodami chcę wlutować pionowo do PCB.

Pozdrawiam

ED::
    Zastanawiam się czy nie lepiej zastosować jako wejście wysokopoziomowe dwa banany a w płytce zrobić tylko gniazdo i połączyć przewodami. To samo się tyczy przełącznika i dwóch diod trój kolorowych.
  • REKLAMA
  • #6 12024729
    wilczasty
    Poziom 19  
    Oto chodziło koledze?
    Zastanawiam się czy nie zmienić gniazda chinch na bananowe, przy wejściu wysokopoziomowym, a w PCB zrobić tylko gniazdo na przewody?
    Chociaż osobiście wolałbym mieć wszystko na PCB i jakoś udoskonalić tę płytkę z przełącznikiem i diodami (jedna z ich informuje o pracy detektora, a druga jest podłączona do końcówki mocy i również informuje o jej pracy.

Chciałbym uzyskać taki panel po przykręceniu płytki:

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 12048028
    wilczasty
    Poziom 19  
    Witam,
    Musiałem wprowadzić małe zmiany w schemacie, proszę o rzut oka.
    [Eagle] filtr aktywny z automatycznym włącznikiem [Eagle] filtr aktywny z automatycznym włącznikiem [Eagle] filtr aktywny z automatycznym włącznikiem

Zastanawiam się jak mogę sobie poradzić z tym automatycznym włącznikiem... W jaki sposób byłoby go najlepiej zamontować.
  • Pomocny post
    #8 12053426
    marco47
    Poziom 41  
    Chyba brakuje jednego połączenia zaznaczonego na niebiesko.
    Na czerwono zaznaczony układ który powinien być ułożony prawo/lewo, aby jego wejścia leżały po lewej stronie.
  • #9 12053477
    wilczasty
    Poziom 19  
    marco47 napisał:
    Chyba brakuje jednego połączenia zaznaczonego na niebiesko.
    Na czerwono zaznaczony układ który powinien być ułożony prawo/lewo, aby jego wejścia leżały po lewej stronie.

Witaj,
    Wybacz, ale nie do końca rozumiem o co chodzi z tym układem zaznaczonym na czerwono?
    Jeśli chodzi o brak tego połączenia, to myślałem, o tym, aby wykonać je przewodem ekranowanym zamiast ciągnąć tak długą ścieżkę.

Uporządkowałem trochę płytkę po prawej stronie, dając gniazda na jednej wysokości, zwężyłem jeszcze troszeczkę płytkę.

Musze jeszcze trochę zmodyfikować bibliotekę gniazda chinch, które jest po lewej, bo te które kupiłem ma trochę węziej nóżki.
  • #10 12054434
    marco47
    Poziom 41  
    wilczasty napisał:
    Wybacz, ale nie do końca rozumiem o co chodzi z tym układem zaznaczonym na czerwono?

Przecież napisałem że wejścia układu, w tym przypadku wzmacniacz operacyjny powinny mieć umieszczone z lewej strony.
    Chodzi o łatwość i prawidłowość odczytywania schematu.

Oczywiście jeżeli Tobie to nie przeszkadza, możesz go umieścić w dowolnej pozycji, nawet z wejściami u góry. :D

wilczasty napisał:
    Jeśli chodzi o brak tego połączenia, to myślałem, o tym, aby wykonać je przewodem ekranowanym zamiast ciągnąć tak długą ścieżkę.

To nie znaczy że na schemacie powinna być ta przerwa.
    Powinieneś na schemacie te sygnały połączyć.
    Jeżeli na płytce masz zamiar wykonać krosowanie za pomocą przewodu, to tej ścieżki nie prowadź, tylko dodaj niewielkie pady do podłączenia przewodu i oznaczone jednoznacznie że mają być połączone ze sobą.
  • #11 12056329
    wilczasty
    Poziom 19  
    Teraz troszkę lepiej? ;)
    [Eagle] filtr aktywny z automatycznym włącznikiem [Eagle] filtr aktywny z automatycznym włącznikiem [Eagle] filtr aktywny z automatycznym włącznikiem
    Załączniki:
    • filtr_v9.rar (238.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 12059062
    marco47
    Poziom 41  
    Teraz może być. :D

Jednak przez niewielkie przesunięcia niektórych ścieżek, pozbędziesz się większości niepotrzebnych zworek.

Oczywiście mógłbym ten projekt zmienić w kilka minut, ale jeżeli już tyle nad nim popracowałeś, to lepiej jak go zmienisz Sam.
    Tak przesuwaj ścieżki aby uzyskać jednolitą niepoprzerywaną powierzchnię masy.

Taka mała podpowiedź :D Zobacz na ścieżki leżące w środku płytki nad kondensatorem elektrolitycznym.
  • #13 12059152
    wilczasty
    Poziom 19  
    marco47 napisał:
    Teraz może być. :D

Jednak przez niewielkie przesunięcia niektórych ścieżek, pozbędziesz się większości niepotrzebnych zworek.

Oczywiście mógłbym ten projekt zmienić w kilka minut, ale jeżeli już tyle nad nim popracowałeś, to lepiej jak go zmienisz Sam.
    Tak przesuwaj ścieżki aby uzyskać jednolitą niepoprzerywaną powierzchnię masy.

Taka mała podpowiedź :D Zobacz na ścieżki leżące w środku płytki nad kondensatorem elektrolitycznym.

Próbuje i nic mi z tego nie wychodzi :D. Siedzę już na tą płytką koło miesiąca, bo tak naprawdę jest moją pierwszą zrobioną od podstaw :D

Miałbym ogromną prośbę, gdybyś tylko znalazł czas, żeby wprowadzić te zmiany, wystarczy mi wzór, a ja przerysuję już na szybko ;)
  • #14 12095081
    wilczasty
    Poziom 19  
    Nic lepszego już nie wymyślę, proszę o ostateczne sprawdzenie, bo płytkę będę wysyłał do zrobienia.

Pozdrawiam!
  • #15 12095354
    marco47
    Poziom 41  
    Nie powinieneś pisać że nic lepszego nie wymyślisz przy Swojej płytce. :cry:
    Przez taki okres czasu jaki oczekiwałeś, projekt mogłeś kilka razy przerobić.

Tak jak pisałem wcześniej, przez nieznaczną kosmetykę projektu mogłeś się pozbyć większości zworek.
    Ale Ty uparcie czekałeś na gotowca.
    Przykład:
    Przesunięcie ścieżki i likwidacja niepotrzebnej zworki.
    [Eagle] filtr aktywny z automatycznym włącznikiem [Eagle] filtr aktywny z automatycznym włącznikiem

Przez przeniesienie kondensatora ceramicznego nad układ i zamianę miejscami gniazd J3, J4 zlikwidowano następną zworkę.

To naprawdę jest takie trudne, aby projekt zoptymalizować do takiego stopnia, aby już nic nie można było zmienić?
  • #16 12095362
    wilczasty
    Poziom 19  
    To się wydaje takie proste jak ktoś w tym tyle czasu siedzi :D
    Dla mnie to jest w sumie pierwsza większa płytka, a wyobraźni mi w tym jeszcze brakuje :D
  • #17 12095425
    marco47
    Poziom 41  
    Następny przykład :D
    Przez nieznaczną zmianę położenia trzech ścieżek zlikwidowano następną zworkę masy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #18 12095426
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    I znów o kolejne 3 zworki mniej :)

• #19 12095439
    marco47
    Poziom 41  
    I co, da się projekt zoptymalizować :cry:

W kilka minut masz tyle przykładów, że tylko wybierać, przebierać :D
  • #21 12095479
    wilczasty
    Poziom 19  
    To jest jakieś przegięcie!!

Jestem pod wrażeniem :O. Jak człowiek siedzi nad czymś tyle czasu, to po pewnym czasie ma tego dosyć ;). Może to dlatego.

Trabi napisał:
    wilczasty, pamiętaj tylko że jednej ścieżki (na dole płytki) nie masz połączonej! Wskazywał Ci to już kol. Marco47.

Tak, tak pamiętam o tym ;)
  • Pomocny post
    #22 12095497
    Trabi
    Poziom 36  
    wilczasty napisał:
    Jak człowiek siedzi nad czymś tyle czasu, to po pewnym czasie ma tego dosyć

Ale wiesz jaka jest satysfakcja jak sie uda?! nie do opisania! :D

Staraj się śledzić oczami i zapamiętywać gdzie byś poprowadził ścieżkę, żeby nigdzie sie nie przecięła. Czasami warto przesunąć jeden czy dwa elementy - które nie mają znaczenia w swoim położeniu - lub rozsunąć/przesunąć ścieżki żeby zrobiło się "luźniej".
    No i "ćwiczenie czyni mistrza". Sam nie rzadko pobieram od innych pliki SCH i BRD żeby sobie na nich poćwiczyć. Z reguły zawsze coś da się udoskonalić :) .
  • #23 12108483
    Trabi
    Poziom 36  
    Po paru godzinach kombinowania udało mi się ograniczyć ilość zworek do trzech sztuk - i to krótkich:

• #24 12108559
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 12108793
    Trabi
    Poziom 36  
    Christophorus napisał:
    ten element SDM zastąpić tradycyjnym przewlekanym umieszczonym w miejscu zworki, to zworka ta nie była by potrzebna

Faktycznie, nie zwróciłem na to uwagi :)

Jedną zworkę z małego PCB też udało się zlikwidować :)

Tak więc widzisz kol. wilczasty, da się zrobić. To kwestia przysiedzenia.

--- EDIT ---

I jeszcze jedna - chyba ostatnia zmiana - redukcja do jednej zworki :)

W sumie niezłe ćwiczenie dla siebie samego :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z projektowaniem PCB aktywnego filtra do subwoofera. Użytkownik prosił o sprawdzenie ścieżek na płytce przed jej zamówieniem. Otrzymał sugestie dotyczące poprawy prowadzenia masy oraz układu elementów, aby zminimalizować liczbę zworek. Wskazano na brak kondensatorów filtrujących oraz na konieczność uporządkowania elementów SMD. Użytkownik wprowadzał zmiany w projekcie, a uczestnicy dyskusji oferowali pomoc w optymalizacji układu. Ostatecznie udało się zredukować liczbę zworek do minimum, co zostało docenione przez innych uczestników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA