Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Eagle-PCB] Sterownik do wzmacniacza

Chester11-86 30 Wrz 2010 20:58 6857 21
  • #1 30 Wrz 2010 20:58
    Chester11-86
    Poziom 16  

    Witam!

    Proszę o pomoc przy stworzeniu płytki PCB a także sprawdzeniu schematu czy wszystkie elementy są odpowiednio dobrane?? Mile widziane poprawki i sugestie :)

    Z góry dziękuję za pomoc!
    Pozdrawiam!

    Proszę poprawić nazwę tematu tak aby opisywała projekt.
    Robak

    0 21
  • #2 01 Paź 2010 20:47
    kingofspace7
    Poziom 20  

    ja bym reset dał do zasilania przez rezystor 10k i do masy przez kondensator 100nF

    0
  • #3 01 Paź 2010 22:30
    Bonkot
    Poziom 39  

    Witam
    A więc od początku: brak kondensatorków (od 100÷470nF) przy stabilizatorach, "reset" nie może "wisieć w powietrzu, po co dzielniki napięcia na wejściach PB3÷5, PD5 i 6, włączniki S1÷S6 nie mają przypisanych obudów (należy zastosować inny element biblioteczny). Części z z TL081 i UL3916 nie chciało mi się sprawdzać pod względem poprawności, ale gdzie prowadzą poszczególne wyjścia UL3916 i czym mają być połączone. Teraz o poprawności narysowanego schematu: włącz "ERC" i postaraj się usunąć ewidentne błędy bo z nimi ten projekt "nie ma racji bytu".
    Tak na szybko, to tyle.
    Pozdrawiam.

    0
  • #4 02 Paź 2010 12:59
    Chester11-86
    Poziom 16  

    Schemat poprawiony według Waszych sugestii :) Włączniki S1÷S4 to są krańcówki i to nie będzie montowane na płytce, podobnie S5÷S6 tylko że w tym wypadku switche. Włączyłem "ERC" i wyskoczyły błędy których nie rozumie :( (przy diodach). Wyjścia które będą sterować silnikami chciałem połączyć za pomocą:
    http://www.nikomp.com.pl/opisy/ZSEA0/ZSEA104A.htm
    Tyle że nie wiedziałem gdzie to mogę znaleźć w bibliotece i użyłem standardowych goldpinów. Czy mają ten sam raster??

    0
  • Pomocny post
    #5 03 Paź 2010 18:13
    Bonkot
    Poziom 39  

    Witam
    Trochę poprawiłem twój schemat tak, aby błędy nie wyskakiwały.To złącze o które ci chodzi, to element "SO4P" w bibliotece "con-amp-mt" i zamiast diod w monstrualnych obudowach, zastosuj jako D1÷D8 1N4004, jako D9÷D12 1N4148, bo przecież tam nie będzie płynął prąd o wartości przekraczającej 10lub więcej Amper.
    Pozdrawiam.

    0
  • #6 03 Paź 2010 19:26
    Chester11-86
    Poziom 16  

    Witam
    Zastosowałem się do wszystkich Pana wskazówek (za co dziękuję!) i poprawiłem schemat a także dodałem jedną wtyczkę ponieważ będę potrzebował takich wyjść 5V. Czy teraz można stworzyć płytkę PCB jednostronną bez elementów SMD??
    Pozdrawiam!

    0
  • #7 04 Paź 2010 09:00
    Bonkot
    Poziom 39  

    Witam
    Teraz można zaprojektować płytkę, tylko zmień jeszcze con 1÷4, bo te które zastosowałeś są przeznaczone do złącz na taśmę. Będziesz miał problem z zaprojektowaniem tego układu w darmowej wersji "Eagle" bo tyle elementów przewlekanych nie zmieści się na ograniczonej powierzchni (100x80mm). Więc albo, projekt powinien być zaprojektowany w komercyjnej wersji Eagle, albo w innym programie, który nie ma tego ograniczenia.
    Pozdrawiam
    I na forum nie ma panów, według regulaminu wszyscy jesteśmy równi.

    0
  • #8 04 Paź 2010 13:19
    Chester11-86
    Poziom 16  

    Witam
    Właśnie takie wejścia sobie wybrałem, dużych prądów tam nie ma więc dla mnie będą odpowiednie :) Zmieniłem tylko con 3÷4. Resztę chce zostawić bez zmian :)
    Masz rację na forum Wszyscy są równi ale takie dziwne przyzwyczajenie z pracy :P
    Jeżeli schemat jest już poprawny to wznowię swoją prośbę dotyczącą stworzenia płytki PCB, jednostronnej bez elementów SMD. Z góry dziękuję za pomoc!
    Pozdrawiam!

    0
  • Pomocny post
    #9 17 Paź 2010 00:43
    marco47
    Poziom 41  

    Chyba to nie będzie ostateczna wersja sterownika do wzmacniacza, bo powinieneś zmienić sterowanie silnikami ( napięcie stałe). Zastosowałeś optotriaki (MOC3040), a przecież one służą do włączania napięć przemiennych.
    Aby zmniejszyć komplikację ścieżek zastosuj układ L298D, wtedy nie są potrzebne diody zabezpieczające układ.

    0
  • #10 17 Paź 2010 10:20
    Chester11-86
    Poziom 16  

    Witam :)
    Poniżej przedstawiam troszkę poprawiony schemat. Co do układu L298D niestety nie mogę go znaleźć do dyspozycji mam tylko te sklepy: www.nikomp.com.pl oraz www.nowyelektronik.pl.. Dwa optotriaki będą załączały dwie żyły z sieci 230V, myślałem aby je zamienić na jakiś przekaźnik ale nie wiem jak dobrać przekaźnik ponieważ ma to załączać transformator 250W 2x32V.

    0
  • Pomocny post
    #11 17 Paź 2010 10:51
    marco47
    Poziom 41  

    Jeżeli dwa górne układy z optotriakami mają załączać napięcia przemienne to tak je zostaw. Dolny trzeci układ (OK2, T3) nie może sterować (włączać, wyłączać) napięcie stałe (+12V), bo to jest błąd. Co ma sterować ten układ?
    Gdybyś ten cały układ przetestował na układzie próbnym (testowym) to Sam byś do tego doszedł że masz takie błędy. Jeżeli nie chcesz budować całego układu według Twojego schematu, to powinieneś sprawdzać poszczególne bloki funkcjonalne osobno. Bo nie jest wymagane aby takiego rodzaju układy sprawdzać w całości.

    1
  • #12 17 Paź 2010 15:34
    Chester11-86
    Poziom 16  

    Ten układ ma sterować dwoma wskaźnikami wysterowania na układach LM3916 według tego schematu:
    [Eagle-PCB] Sterownik do wzmacniacza

    Zmieniłem trochę sterowanie i wykorzystałem do tego tranzystory czy takie połączenie jest poprawne??

    0
  • Pomocny post
    #13 17 Paź 2010 16:57
    marco47
    Poziom 41  

    Teraz może być ale radzę przetestować bloki funkcjonalne na układzie testowym, aby być pewnym dobrego działanie poszczególnych układów.
    Jeszcze masz zasilanie VCC/2 (L298-VS) nigdzie nie podłączone.

    Sądzę że lepszym rozwiązaniem jest zaprojektowanie osobnej płytki z diodami LED i całym sterowaniem dla nich. Bo jak się domyślasz ilość elementów w wersji przewlekanej nie pozwoli na zaprojektowanie całej płytki w wersji Eagle Light (100x80mm).

    0
  • #14 17 Paź 2010 17:07
    Chester11-86
    Poziom 16  

    Dzięki za zwrócenie uwagi już jest poprawione. Jeżeli chodzi o bloki funkcjonalne dotyczące z układem LM3916 już kiedyś zrobiłem i działały. Pierwszy raz będę miał doczyniena ze scalonym mostkiem :) narazie się męcze z oprogramowaniem nic nie wychodzi :(

    0
  • Pomocny post
    #15 21 Paź 2010 22:26
    marco47
    Poziom 41  

    Kolego Chester11-86

    Przykładowe rozmieszczenie elementów na płytce PCB

    [Eagle-PCB] Sterownik do wzmacniacza [Eagle-PCB] Sterownik do wzmacniacza [Eagle-PCB] Sterownik do wzmacniacza [Eagle-PCB] Sterownik do wzmacniacza


    Moderowany przez inventco.eu:

    inventco.eu - tym razem obejdzie się bez ostrzeżenia. Proszę czytać REGULAMIN i zmianę dotyczącą zasad pomagania w tym dziale. Ponieważ kolega się napracował nad ta PCB nie skasuję jego pracy. Ale tylko tym razem

    0
  • #16 22 Paź 2010 09:25
    marco47
    Poziom 41  

    Kolego moderatorze inventco.eu

    Nie zmienia się zasad działu na forum według widzimisię kilku dłużej działających kolegów, którym wydaje się że to ich własność.
    Jeżeli mam taką ochotę pomagać kolegom w urzeczywistnianiu Ich własnych projektów to jest to moja sprawa. I nie łamię zasad regulaminu bo tego typu pomoc w projektach PCB była tutaj udzielana dużo wcześniej, zanim zacząłem się udzielać na tym forum.

    Niech wypowiedzą się koledzy czy "zmiana" regulaminu działu będzie dla nich dobrym rozwiązaniem na przyszłość.

    Pozdrawiam.

    0
  • #17 22 Paź 2010 09:40
    Chester11-86
    Poziom 16  

    Według mnie to też bezsensowny punkt regulaminu. Ja osobiście nawet nie potrafię sobie poradzić z płytką co posiada kilka elementów (możliwe że takich użytkowników na forum jest więcej) i potrzebowałbym prawdopodobnie 2-3 miesięcy nauki aby tworzyć samemu drobne projekty. Ale kto znajdzie dla mnie tyle czasu i będzie mi to tłumaczył ?? Nikt! Podczas projektowania co 10 minut mam pytanie co zrobić dalej, odpowiedzi szukam w internecie ale nie zawsze można znaleźć. Wtedy tworze pytania tu na forum po czym temat jest kasowany dlatego że można to znaleźć w sieci :( jeżeli bym znalazł to bym nie zakładał tematu. Do czego Ty człowieku takim zachowaniem dążysz?? Dlatego dzięki takim osobom jak marco47 jestem w stanie zbudować sobie różne projekty z których mogę się cieszyć i w przyszłości korzystać :) A Ty kolego moderatorze to uniemożliwiasz. Jeżeli są osoby chętne aby tak pomagać to dlaczego w tym przeszkadzasz?? Można by zmienić punkt regulaminu np: Jeżeli zamieszczony temat dotyczący pomocy przy projekcie PCB nie spotka się z zainteresowaniem przez okres 7 dni wtedy ląduje w koszu. Proste i logiczne :)
    Pozdrawiam!

    0
  • #18 22 Paź 2010 11:05
    Przem188
    Specjalista EDA

    Nikt koledze Marco47 nie zabrania projektowania płytek. Ale można to robić poprzez system prywatnych wiadomości bądź popularnych komunikatorów. To nie jest trudne. Sam projektuję płytki dla osób z Elektrody, ale nie potrzebuje forum do chwalenia się wypocinami. Wystarczy napisać do siebie, umówić się na sposób komunikacji i po kłopocie. Natomiast pliki mozna słać poprzez e-mail lub tak, jak ja to stosuje do wymiany ze zleceniodawcą - Google Documents - Link

    0
  • #19 22 Paź 2010 11:13
    Bonkot
    Poziom 39  

    Witam
    Przeczytałem bardzo uważnie cały regulamin i nigdzie nie mogłem doszukać się uprawnień moderatora do zmiany regulaminu, a punkt 7 wyraźnie wskazuje, ze wszelkie zmiany będą umieszczane w konkretnym miejscu (regulamin, a nie ogłoszenie). Tak więc będąc w zgodzie z regulaminem wszelkie wpisy o ostrzeżeniach w związku z jakimiś zmianami dokonanymi przez moderatorów naruszają według mnie ów regulamin. W dodatku, w żadnym punkcie regulaminu nie ma wzmianki o kompleksowej pomocy, polegającej między innymi na zaprojektowaniu płytki (bo o projektowanie płytek jest ten cały „szum”). Już w korespondencji prowadzonej na „pw” z moderatorem „_Robak_” wskazywałem na szkodliwość takiego podejścia do tematu. Wtedy to kolega moderator zastrzegał się, że chodzi tylko o pomoc a nie, jak to nazwał „odwalanie za kogoś roboty, lub nabijanie kasy firmom zajmującym się projektowaniem”, ale jak widać, chodzi o zupełnie coś innego ( co wskazywałem w prywatnej korespondencji). W owych zmianach wprowadzonych przez moderatora „_Robak_”, tuż po wytłuszczonym druku jest wpis: „Od tego jest dział ogłoszenia i biznes elektronika” i to jest według mnie nieetyczne, bo promuje powiedzenie „jak nie umiesz to płacz i płać”, gdyż usługi projektowe są bardzo drogie. Kiedyś przeglądając portal natrafiłem na ogłoszenie usługi projektowej, gdzie 1h pracy wyceniona była na 80,- zł a firmy zajmujące się projektowaniem jeszcze drożej sobie liczą. Reasumując, wszyscy ci którzy w ekspresowym tempie nie nauczą się poprawnego projektowania (poprawne, to nie znaczy, tylko ułożenie elementów w polu projektowym i skorzystanie z „autoroutera”, który „zrobi” resztę) skazani zostaną na horrendalne koszty dla nawet prostych i małych projektów lub na kupno wszelkiego rodzaju „chińszczyzny”. Czyżby osobom nadzorującym portal, chodziło o skuteczne odstraszenie początkujących i bardzo początkujących, bo chyba, aby portal się rozwijał, nie tak powinien być prowadzony. Ja ze swej strony deklaruje, że wszyscy którzy się do mnie zwrócą o zaprojektowanie płytki (gdyż sami sobie nie poradzą) w granicach pola projektowego darmowego programu „Eagle” nie pozostaną pozbawieni tej pomocy, jeśli już nie bezpośrednio na portalu (który mi to uniemożliwi), to na „pw”.
    Pozdrawiam

    0
  • #20 22 Paź 2010 11:17
    Chester11-86
    Poziom 16  

    No widzisz kolego to powiedz mi po co się zarejestrowałeś na tym forum?? Nie mogłeś założyć swojej strony i tam pomagać żeby nikt tego nie widział?? Po to kolega pokazuję swoje projekty aby użytkownicy mogli z tego korzystać. To nie jest pomoc tylko dla osoby jaka założyła ten temat, ale dla wszystkich! Ja sam osobiście chcąc zbudować coś szybkiego i nie marnować czasu na projektowanie schematu itp. zaglądam do działu Pomoc PCB aby zobaczyć czy ktoś się już tym nie zajmował i nie projektował płytki. Po to kolega marco47 ustawia sobie punkty za transfer ponieważ takiej zapłaty żąda za włożoną prace w projekt, jeżeli wyceniałby na coś więcej to na pewno załatwia to już poza forum! Proszę zauważyć że wiele projektów gdzie została zaprojektowana płytka nigdy nie zostały pokazane w dziale DIY! Najlepszy przykład gdzie mamy super projekty: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1633068.html.. A po co się poźniej chwalić kolejnym projektem zasilacza??

    0
  • #21 22 Paź 2010 18:36
    ZbeeGin
    Poziom 38  

    Bonkot napisał:
    Wtedy to kolega moderator zastrzegał się, że chodzi tylko o pomoc a nie, jak to nazwał „odwalanie za kogoś roboty, lub nabijanie kasy firmom zajmującym się projektowaniem”, ale jak widać, chodzi o zupełnie coś innego ( co wskazywałem w prywatnej korespondencji). W owych zmianach wprowadzonych przez moderatora „_Robak_”, tuż po wytłuszczonym druku jest wpis: „Od tego jest dział ogłoszenia i biznes elektronika” i to jest według mnie nieetyczne, bo promuje powiedzenie „jak nie umiesz to płacz i płać”, gdyż usługi projektowe są bardzo drogie. (...)
    Ja ze swej strony deklaruje, że wszyscy którzy się do mnie zwrócą o zaprojektowanie płytki (gdyż sami sobie nie poradzą) w granicach pola projektowego darmowego programu „Eagle” nie pozostaną pozbawieni tej pomocy, jeśli już nie bezpośrednio na portalu (który mi to uniemożliwi), to na „pw”.

    Akurat tego "krzyku" nieco nie rozumiem. Przecież sam możesz się ogłosić w dziale ogłoszenia, że projektujesz płytki. Zlecenie wykonania tej czy innej płytki możesz też wykonać nie pobierając żadnych opłat, według własnych zasad napisanych jak wyżej dla użytkowników elektroda.pl. Nie wiem, ale nie widzę tu akurat problemu.

    ---

    Niestety w pewnych aspektach takie zaostrzenie regulaminu, spowoduje tylko znaczny uszczerbek dla elektrda.pl. I moim zdaniem to proste płytki przy projektach w stylu NE555+LED czy multiwibrator dwu-tranzystorowy, czy 16 nóżkowy scalaczek i parę elementów; to pomoc w PCB powinna się odbyć na zasadzie: Pokaż co zrobiłeś, a powiemy Ci co i jak poprawić. Korzyść będzie obopólna, bo użytkownik będzie się uczył obsługi programów EDA, a z pomocą kolegów projekt ów w końcu wykona... Sam. Pamiętacie przecież ze szkół termin "praca u podstaw".
    Dla płytek złożonych dopuszczalne byłoby wykonanie komuś takiego projektu, ale opis co i jak zrobić powinien być kompletny - o co zawsze walczyłem w poprzednim temacie zbiorczym; nie mógłby to być "cover" kitu dostępnego w handlu - no bo przecież taka płytka już istnieje i można ją zakupić, a prawa autorskie swoją drogą. No i pomysł kolegi Bonkot o ograniczeniu wielkości takiej płytki do limitów jakie nakłada EAGLE jest słuszny, o ile projekt miałby być w tym programie wykonany. No przecież, zapłacił on nie małe przecież pieniądze za licencję, więc dlaczego miałby teraz włożonych funduszy nie odzyskać? Ale na przykład płytki wykonane w programie stricte darmowym (KiCAD, ExpressPCB, czy nawet Traxedit Protel-a) już nie miałyby takiego ograniczenia, bo sam program ich nie przecież nie nakłada.

    Zmiany, owszem. Są potrzebne. Ale nie popadajmy w paranoję. Trzeba rozsądnie znaleźć granicę gdzie kończy się pomoc, a zaczyna wyręczcie mnie.

    0
  • #22 22 Paź 2010 21:20
    inventco.eu

    Poziom 28  

    Moderowany przez inventco.eu:

    Witam.
    Dalsze rozmowy nie na temat proszę prowadzić poprzez PW. Inaczej posypią się ostrzeżenia.
    Zawsze można złożyć zażalenie na moderatora.
    A regulamin ma być przestrzegany i nie ma co się tu nad tym zastanawiać.
    Pozdrawiam

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo