logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tomtom Start 2 - Urządzenie nie uruchamia się, pojawia się czerwony krzyżyk

automobilklub 06 Mar 2013 22:25 4896 4
REKLAMA
  • #1 12026525
    automobilklub
    Poziom 17  
    Ocena: 175
    Witam. Kupiłem używaną nawigację Tomtom Start 2. Po włączeniu próbuje się uruchomić ale pojawia się symbol dysku (nie ma slotu na kartę) i czerwony krzyżyk. Komputer ją widzi jako pamięć zewnętrzną, Tomtom Home również ją rozpoznaje. Wbudowane 2GB pamięci można zformatować "windowsem" jak i programem Low Level Format. Oba kończą bez jakichkolwiek błędów. Próbowałem też użyć tomtomowego Clear Flash-a i tu też bez żadnych problemów. Po podłączeniu sformatowanego urządzenia pod tomtom home, wyskakuje komunikat o konieczności zainstalowania aplikacji co też DOCHODZI DO KOŃCA bez problemów ale potem wymagany jest restart urządzenia-tomtom restartuje, znowu wyskakuje czerwony krzyżyk a tomtom home znowu pokazuje konieczność zainstalowania aplikacji w tomtom-ie. I tak w kółko...
    Jak już pisałem, format jest możliwy, mogę też wgrac/odczytać dowolne pliki wgrane przez explorera do pamięci urządzenia, co pozwala mi wykluczyć uszkodzenie flash-a.
    Czy ktoś ma jakieś sugestie, czego mogę jeszcze spróbować?

Pozdrawiam serdecznie!
  • REKLAMA
  • #2 12027159
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    Spróbuj wgrać gotowe navcore ręcznie zamiast przez TT HOme, na kilku typach urządzeń po pobraniu navcore z TT Home urządzenie nie uruchamia się do końca.
    spróbuj to: http://download.tomtom.com/sweet/navcore/9.400.2-1020.CAB-navcore-ONE_XL_XXL_START_EASE.cab
  • REKLAMA
  • #3 12027766
    automobilklub
    Poziom 17  
    Dzięki za plik. Właśnie będę go wgrywał.
    Przypomniało mi się o małym programie do testowania pamięci flash-H2testw, zapełnia on całą dostępną pamięć plikami .h2w i później próbuje je odczytać. Oto wyniki:
    Test finished without errors.
    You can now delete the test files *.h2w or verify them again.
    Writing speed: 1.42 MByte/s
    Reading speed: 8.19 MByte/s
    H2testw v1.4
    Czyli pamięć musi być ok...
    Po włączeniu nawigacji i dojściu do ekranu diagnostycznego otrzymuję dane (m.in.):
    Hardware type: Tomtom Start
    SubID (feature) 0 1: 00 (0000000000000000)
    Bootloader version: S5.5274 clist#540743 RVCT
    Internal flash capacity: 2007040 KB
    Czyli chyba ok...

Dodano po 34 [minuty]:

Właśnie skopiowałem to navcore, które mi poleciłeś i nic się nie dzieje-po włączeniu pokazuje się na 5sek pasek postępu u dołu i znowu migający krzyżyk...
    Plik .cab rozpakowałem bezpośrednio na pamięć urządzenia.
  • REKLAMA
  • #5 12030138
    automobilklub
    Poziom 17  
    Witam ponownie. Dzieki za odpowiedz. Mialem pewnosc, ze to nie pamiec jako, ze jestem w stanie ja odczytac/zapisac ale widocznie nie...
    Probowalem tez zmienic bootloader na zerowy, co sie udalo ale nie zmienilo niczego. Potem wgralem z powrotem ten dedykowany i tez nic...
    Czyli pozostaje wymiana flash-a albo wlutowanie karty pamieci...
REKLAMA