logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do projektowania kopuły z rysunkami do druku i składania

zbyniu 19 Lut 2005 13:41 5293 9
REKLAMA
  • #1 1244705
    zbyniu
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Potrzebuję narysować kopułę, na niej rysunki i następnie wydrukować.
    Po wycięciu i złożeniu ma być kopuła z rysunkami,podobnie jak jest robiona siatka geograficzna, lub globus.
  • REKLAMA
  • #2 1244744
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    PAINT sobie z tym czyms poradzi :)
  • #3 1244790
    Scull
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    A jak nei paint, no to może coś 3D .. np. Maja?
  • REKLAMA
  • #4 1244808
    Tomcio888
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Corel Draw - 2D
    Poser, Bryce (z corela), truSpace, iSpace - 3D
  • #5 1244882
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    Oczywiście możesz próbować zrobić to w Paincie, Corelu i innych programach do grafiki dwu wymiarowej, życzę powodzenia, chyba koledzy nie doczytali do końca. Wcześniej wspomniana Maya, 3D Studio Max, Blender czy Maxton poradzą Sobie z tym zadaniem dokonale. Tworzysz kule pokrywasz teksturą, następnie każesz programowi pobrać siatkę i już otrzymujesz gotową do wydruku siatkę która po slejeniu będzie miała kształ taki jak zaprojektujesz.

Oczywiście możesz bawić się w 2D stosują metodę "skórki banna" a nastepnie wycinków obrazu ale lepiej nie zastanawiaj się ile czasu to pochłonie.

Tomcio widze że wyedytowałeś posta na sensowniejszą odpowiedź powiedz mi tylko jak w truSpace chesz ściągnąć siatke z obiektu?

Pozdrawiam Lt.
  • REKLAMA
  • #6 1245461
    zbyniu
    Poziom 15  
    Pomysł z paintem uznałem jako żart, lecz o 3D Studio Max myślałem. Dziękuję za podpowiedź.
  • REKLAMA
  • #7 1245635
    sylwwwek
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Witam Ds Catia, lub I-deas, AutoCad... skoplikowane ale praktyczne... pozdro dla fanklubu painta:)
  • #8 1245815
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    zbyniu to nie był zart odpowiednia krzywizna liń w kole i po wszystkim zaraz[pare godzin ;) jak dla poczatkujacego] cos wycuduje i zamieszcze
    Ps. ludzie docencie paita!
    uwaga jest to rysunek pogladowy.. na czerwono zaznaczono wycinek pólkola
    Załączniki:
    • Program do projektowania kopuły z rysunkami do druku i składania globus.GIF (4.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 1245911
    LtLog
    Poziom 30  
    Ocena: 39
    To ze siatkę da się zrobić to chyba każdy wie (metoda banana).

Tylko prosze umieść mi obrazek z załącznika na siatce tak abym nic z niego nie stracił a po złożeniu koła miał cały obrazek na kuli.

Każdy kto zna i potrafi wykorzystać wzór na wycinek kuli oraz wzór na objętość i pole powierzchni kuli, a dotego potrafi poruszać się w 4 ćwiartce układu okresowego wyrysuje siatke kuli w 15 min.

Pozdrawiam Lt.
    Załączniki:
    • Program do projektowania kopuły z rysunkami do druku i składania index.3.gif (15.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 1247372
    zbyniu
    Poziom 15  
    Dokładnie chodziło mi o projekt lampy witrażowej. Większość projektów składa się z ćwiartek kopuły. Ja chciałem ułożyć wzór na całej kopule, rozbić na elementy siatki, a po wydruku i wycięciu złożyć w kopułę. Także rysunek w paincie odpada. Program musi mieć możliwość umieszczenia na krzywiźnie kopuły wzoru, utworzenia siatki według dowolnych kształtów i rozbicia siatki na elementy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczyła wyboru odpowiedniego programu do projektowania kopuły z naniesionymi rysunkami, które po wydruku i wycięciu można złożyć w trójwymiarową formę, podobnie jak globus czy siatka geograficzna. Propozycje obejmowały zarówno programy 2D, takie jak Corel Draw, jak i zaawansowane narzędzia 3D: Maya, 3D Studio Max, Blender, Maxton, Poser, Bryce, truSpace, iSpace. Podkreślono, że najlepszym rozwiązaniem jest modelowanie kuli w programie 3D, nałożenie tekstury z rysunkiem, a następnie wygenerowanie siatki (mesh) do wydruku i składania. Metoda 2D, np. w Paincie, jest możliwa, ale bardzo czasochłonna i mniej praktyczna. Wspomniano także o bardziej skomplikowanych, ale praktycznych programach CAD, takich jak Catia, I-deas i AutoCAD. Autor projektu potrzebował narzędzia umożliwiającego umieszczenie wzoru na krzywiźnie kopuły, rozbicie jej na elementy siatki i przygotowanie do druku, co wykluczało proste programy 2D. Dyskusja zawierała także odniesienia do matematycznych wzorów na wycinek kuli i powierzchnię, które mogą pomóc w tworzeniu siatki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA