logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Darmowy program do projektowania wektorowego ram rowerowych?

insom87 05 Mar 2006 14:07 3225 11
REKLAMA
  • #1 2377331
    insom87
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam, zajmuje się projektowaniem ram rowerowych. W tym momencie korzystam w papieru milimetrowego i ołówka, ale chciałbym poprosić kogoś o pomoc. Potrzebuję jakiś prosty, nieduży i darmowy ( ostatecznie KayGen ) program do projektowania wektorowego, czy jak to się tam nazywa :D. Słyszałem, że w Corel'u można cos takiego robic, ale nie wiem czy istnieje taka możlwość. Jeżeli w ogóle istnieje możliwośc rysowania ( projektowania ) w skali, to już zupełnie było by extra.

Proszę o jakies nazwy programów itp. W iare łatwe w obsłudze jeżeli można.

Dziękuję z góry i pozdrawiam wszystkich pomocnych.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2377368
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    witam moje propozycje to :
    corel draw
    adobe photoshop
    autocad

wszystkie sa dostepne na sieci p2p czyli przez programy do sciagania:D
  • Pomocny post
    #3 2377387
    kordan11
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Ja proponuje photoshop lub 3ds max. NIe jest on tródny w obsłudze jednak wymaga troche cierpliwości a tworzenie w min ta tak jak układanie klocków.
  • REKLAMA
  • #4 2377395
    insom87
    Poziom 17  
    crazy_88 napisał:
    witam moje propozycje to :
    corel draw
    adobe photoshop
    autocad

wszystkie sa dostepne na sieci p2p czyli przez programy do sciagania:D

Photoshopa mam, ale nie bardzo jestem z niego zadowolony. Poza tym, potrzebuje cos małego, bo komputer który uzywam do internetu i projektowania to 650mHz , 128 Ram i 600mb wolnego na dysku :D:D:D. Lepszego nie uzywam do tych rzeczy z obawy na virusy ( internet ).

eMule znajduje AutoCad'a ale 2005, i 2006.One maja chyba jakies wyższe wymagania i zajmuja więcej, prawda ?
  • Pomocny post
    #5 2377415
    crazy_88
    Poziom 42  
    spoko a wiec autocad powinien ci chodzic u mnie chodzil kiedys na 400mhz i bylo spoko masz tam wiele opcji nie jest trudny tylko zalatw sobie wersje po polsku
  • REKLAMA
  • #6 2377446
    insom87
    Poziom 17  
    crazy_88 napisał:
    spoko a wiec autocad powinien ci chodzic u mnie chodzil kiedys na 400mhz i bylo spoko masz tam wiele opcji nie jest trudny tylko zalatw sobie wersje po polsku

Znalazłem w domku na płytach ojca : Corel 9,0 PL i AutoCad 14 PL

Co będzie lepsze ??
  • REKLAMA
  • #9 2377801
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    hmmm Tylko AutoCAD z tych co wymieniles. Photoshop i Corel to kompletna pomylka w tym wypadku. Chyba, ze to "projektowanie ram" oznacza projektowanie na nich kolorowych wzorkow i napisow.
    W ogole nie wiem jak te ramy sie "projektuje", ale chyba trzeba tam policzyc jakie to obciazania wytrzymuje itp. Do tego sa jakies solidworks'y, patran'y itp programy.
  • #10 2377908
    insom87
    Poziom 17  
    Platon napisał:
    hmmm Tylko AutoCAD z tych co wymieniles. Photoshop i Corel to kompletna pomylka w tym wypadku. Chyba, ze to "projektowanie ram" oznacza projektowanie na nich kolorowych wzorkow i napisow.
    W ogole nie wiem jak te ramy sie "projektuje", ale chyba trzeba tam policzyc jakie to obciazania wytrzymuje itp. Do tego sa jakies solidworks'y, patran'y itp programy.

Nie, projektowanie ram to nie to co napisałeś, przynajmniej ja sie tym nie zajmuję ...

Mnie chodzi o projektowanie wektorowe, z obliczeniem długości części w mm, średnic kół i zebatek z calach lub cm, kątów nachylenia poszczególnych częsci ramy.

Tak, ramy się projektuje, jeżeli robisz rowery typu Chopper. Bo tu ogranicza Cię tylko wyobraźnia i szmal jaki masz :D.

Krótko i na temat: Szukam programu, w którym po narysowaniu ramy, otrzymam jej wymiary, kąt nachylenia poszczególnych częsci itp.
  • Pomocny post
    #11 2378318
    crazy_88
    Poziom 42  
    insom87 napisał:
    crazy_88 napisał:

Znalazłem w domku na płytach ojca : Corel 9,0 PL i AutoCad 14 PL

Co będzie lepsze ??

ten autocad bedzie lepszy
  • #12 2379609
    insom87
    Poziom 17  
    Ściągnałem eMule'm AutoCad 2006 PL :). Zamówiłem książke "AutoCad 2006 PL krok po kroku" :). Więc nie ma potrzeby kontynuowania tego postu :)

Dziękuję wszystkim za pomoc, punkty powędrowały do każdego z was :twisted: :D:D:D.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięx :)

Podsumowanie tematu

✨ Autor poszukuje prostego, darmowego programu do projektowania wektorowego ram rowerowych z możliwością rysowania w skali i uzyskiwania wymiarów oraz kątów poszczególnych elementów. W dyskusji zaproponowano różne programy graficzne i CAD, takie jak CorelDRAW, Adobe Photoshop, AutoCAD oraz 3ds Max. Photoshop i CorelDRAW zostały uznane za mniej odpowiednie do precyzyjnego projektowania technicznego ram, natomiast AutoCAD polecono jako najlepsze rozwiązanie, zwłaszcza w wersji polskiej. Użytkownik dysponuje starszym sprzętem (650 MHz, 128 MB RAM), co ogranicza wybór oprogramowania. Ostatecznie zdecydował się na AutoCAD 2006 PL, który pobrał przez eMule, oraz zamówił książkę instruktażową do nauki programu. Wskazano również, że do bardziej zaawansowanych obliczeń wytrzymałościowych i symulacji mogą służyć programy takie jak SolidWorks czy Patran, jednak nie były one głównym tematem dyskusji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA