logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DAF XF 480 E3 - PRZERÓBKA AUTOMATA NA MANUAL - czy ktoś to robił ?

decard86 13 Mar 2013 14:48 3111 7
REKLAMA
  • #1 12055109
    decard86
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Mam wieczne problemy ze swoją skrzynią AS-TRONIC w DAFie XF 480 E3

Zacząłem się zastanawiać nad przeróbką na manuala. Czy ktoś może mi podpowiedzieć czy to jest możliwe ?

Chcę aby ktoś się wypowiedział na temat techniczny a nie finansowy, może są jakieś warsztaty które to wykonują...

Z góry dziękuję za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #2 12056494
    dondahaka
    Poziom 15  
    Ocena: 78
    Napewno bez programowania sterowników VIC i DIP się nie obędzie. Wysprzęglik, sprzęgło, parę wiązek przerobić do elektrozaworów. Powinno być to jak najbardziej realne i opłacalne.
  • REKLAMA
  • #3 12056603
    decard86
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Dzięki kolego za odpowiedź w takim razie temat będę drążył dalej :).
  • #4 12056740
    TomasAGC
    Poziom 16  
    Ocena: 210
    dondahaka napisał:
    Napewno bez programowania sterowników VIC i DIP się nie obędzie. Wysprzęglik, sprzęgło, parę wiązek przerobić do elektrozaworów. Powinno być to jak najbardziej realne i opłacalne.

No i kpl skrzynia biegów np ZF 16s181 (z intarderem czy bez) z lewarkiem
  • #5 12061361
    krisbrumm
    Specjalista - DAF Trucks
    Ocena: 831
    Podstawa to odpowiednie software do UPEC ECU oraz VIC. Dip nie musi być programowany.DIP jest po prostu zewnętrznym interfacem dla VIC-a i będzie wyświetlał wszystka to, co VIC zakomenduje.
  • REKLAMA
  • #6 12074519
    filemon23
    Poziom 1  
    Nie jestem pewny kolego ale musisz dobrze spojrzeć również na obudowę sprzęgła tj.łączenie silnika z skrzynią ponieważ wymiary mogą się różnić i nie będzie wysprzęglał pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 12075658
    krisbrumm
    Specjalista - DAF Trucks
    Ocena: 831
    Obudowa koła zamachowego i nawet sprzęgło są takie same (poza tym że w astronic-u jest sprzęgło typu long life).
    Moim zdaniem to mechanicznie nie jest to problemem.Problem jest w odpowiednich wersjach oprogramowania.Wydaje mi się, że trzeba by również założyć UPEC ECU oraz VIC od auta z manualem.
  • #8 14238179
    uts222
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Tez bym chcial to samo zrobic tylko wymiana astronic w manie tgm na manual. Jesli zna ktos warsztat w Polsce, ktory moglby to zrobic ( chodzi glownie o elektronike ) bylbym wdzieczny za kontakt.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik DAF XF 480 E3 zgłasza problemy z automatyczną skrzynią biegów AS-TRONIC i rozważa przeróbkę na manualną. W odpowiedziach podkreślono, że przeróbka jest możliwa, ale wymaga odpowiedniego programowania sterowników VIC i UPEC ECU. Wskazano na konieczność wymiany skrzyni biegów na model ZF 16s181 oraz dostosowania wiązek elektrycznych. Użytkownicy zwracają uwagę na różnice w obudowie sprzęgła, ale większość zgadza się, że mechanicznie przeróbka nie powinna stanowić problemu, o ile zastosowane zostaną odpowiednie wersje oprogramowania. Pojawiła się również prośba o polecenie warsztatów w Polsce, które mogłyby zrealizować taką przeróbkę.
REKLAMA