logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WD Ext HDD 1021 USB Device - System widzi dysk jako niesformatowany

MariuszeS 15 Mar 2013 21:16 4209 25
  • #1 12065346
    MariuszeS
    Poziom 10  
    Witam mam problem - jak większość.
    Nie chcę zanudzać ale jestem w kropce.

Mój dysk 2 TB WD jest fizycznie widoczny przez komputer w menadżerze urządzeń ale w Moim Komputerze go nie widzę :(
    Do tej pory działał bez zarzutów. Na dysku była cała jedna partycja.

Proszę o pomoc mam ściągnięty program DMDE ale nie mam fachowca, który mógłby mi pomóc w przeanalizowaniu sektorów dysku.

Powiedzcie tylko jakie sektory podać i proszę pomóżcie, bo nawet nie mam gdzie zgrać tak dużej ilości danych, a jak zwykle - są mi one potrzebne :(
  • #3 12067565
    MariuszeS
    Poziom 10  
    Zrobiłem jak w instrukzji. Podaję do analizy plik w załączniku
    Załączniki:
    • lba_0_101.bin (50.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 12067923
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Podaj sektor : 3907024895
    Wgraj plik z załącznika w sektor 0
    Załączniki:
    • lba_0_1.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 12068018
    MariuszeS
    Poziom 10  
    W załączniku przesyłam sektor 3907024895
    Jaki mam ustawić zakres, żeby wgrać poprzedni plik?
    0 - 0?

bardzo dziękuję za pomoc :)
    Załączniki:
    • lba_3907024895_1.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 12068153
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Wgraj ten sektor który podałeś w sektor 2048.
  • #8 12068165
    MariuszeS
    Poziom 10  
    Mam nadzieję, że to o to chodziło :)

Dodano po 14 [minuty]:

Po wybraniu pliku "lba_0_1.bin" pokazują mi się opcje:

Czy mam tak zostawić i dać OK?

Dodano po 1 [minuty]:

Sektor "3907024895" w sektor "2048"?

Chcę mieć pewność zanim coś źle zrobię :(
  • #9 12068650
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Dyski z parycjami C, D, I, mają jakieś problemy.
    Wstaw ich obrazki SMART.
  • #10 12068678
    MariuszeS
    Poziom 10  
    Czy dysk C, D lub I może mieć jakiś wpływ na inny dysk - 2TB (Dysk 5)?

Dysk C

Dysk D

Dysk I

• #12 12069782
    MariuszeS
    Poziom 10  
    Nie wydaje mi się, żeby inne dyski miały wpływ na 2TB.
    Podłączyłem go do innego komputera (USB) i ten sam problem.
    Widzi go jako niesformatowany dysk. Kiedyś nie było problemu.
    Dziwne to.

P.S.
    Co to znaczy, że dysk C i I do kosz?

P.S.2
    Zrobiłem wszystko, co było napisane wcześniej i nie pomogło :(
  • #13 14862918
    Kariya
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Podepnę się do tematu bo mam taki sam problem podobym dyskiem, tylko o pojemności 1 TB.

Screen oraz plik bin w załącznikach.

Dziś przed wyłaczeniem kompa zapomniałem odinstalować dysku i zorientowałem się po ponownym włączeniu kompa dysk jest pod literą K. Przy próbie otwarca go długo "mieli" po czym wyrzuca info o tym, że należy go sformatować przed użyciem, a zaraz potem o błędzie CRC. Odpaliłem komendę chkdsk k:/x i nie wiem w zasadzie czy jeszcze to robi czy już skończył bo ekran stoi od dłuższego czasu na pozycji dołączonej w załączniku nr2.

Da radę odpalić jeszcze ten dysk, czy chcąć odzyskać dane muszę go gdzieś oddać ?
    Załączniki:
    • WD Ext HDD 1021 USB Device - System widzi dysk jako niesformatowany 1.png (63.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WD Ext HDD 1021 USB Device - System widzi dysk jako niesformatowany 2.png (122.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • dev1_lba0_2049.bin (1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 14863082
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    Pokaż SMART dysku.
  • #15 14863214
    Kariya
    Poziom 12  
    W załączniku dodałem scan z HDD Scan.
    Załączniki:
    • WD Ext HDD 1021 USB Device - System widzi dysk jako niesformatowany 11.png (105.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WD Ext HDD 1021 USB Device - System widzi dysk jako niesformatowany ____.png (39.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 14863236
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 14863270
    Kariya
    Poziom 12  
    Najbardziej zależy mi na odzyskaniu danych. W zasadzie chciałbym żeby ruszył tylko na odzyskanie tego co na nim jest. Testowo próbowałem 2 pliki wyciągnąć przez DMDE i poszło. Tyle, że nim jakbym chciał odzyskać wszystko to komp musiałby chodzić chyba z tydzień non-stop przy sprzyjających wiatrach....

Da radę zrobić coś aby Windows znów go widział ? CZy jedyny ratunek to oddanie go gdzieś na odzyskiwanie danych ?
  • #18 14863288
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 14863322
    Kariya
    Poziom 12  
    Zewnetrzny WD Elements USB 2.0 i zasilacz w zestawie.
    Załączniki:
    • WD Ext HDD 1021 USB Device - System widzi dysk jako niesformatowany mail_google_com.jpg (77.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 14863345
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 14863358
    Kariya
    Poziom 12  
    Czyli generalnie sam nie jestem już w stanie nic zrobić i zostaje mi tylko oddanie go gdzieś do jakiejś firmy zajmującej się odzyskiwaniem danych ?

Chyba, że kupić jutro nowy i próbować przez DEDM ( tylkp pytanie czy dysk to wytrzyma) ?
  • #22 14863365
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 14863395
    Kariya
    Poziom 12  
    Nowy i tak muszę kupić, skoro mówisz, że ten jest już w tak tragicznym stanie ;)

Szkoda, że taka duża odległość bo chętnie oddałbym go do naprawy w dobre ręce.... W każdym razie serdecznie dzięki za pomoc.

Jakby ktoś miał jakaś zaufaną firmę na terenie Warszawy, która mogłaby reanimować taki dysk to prośba o namiary.
  • #24 14863407
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 14863996
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Kariya napisał:
    Nowy i tak muszę kupić, skoro mówisz, że ten jest już w tak tragicznym stanie ;)

Szkoda, że taka duża odległość bo chętnie oddałbym go do naprawy w dobre ręce.... W każdym razie serdecznie dzięki za pomoc.

Jakby ktoś miał jakaś zaufaną firmę na terenie Warszawy, która mogłaby reanimować taki dysk to prośba o namiary.

DYSKÓW SIĘ NIE NAPRAWIA.

To tak jak by powiedzieć że oddał bym pękniętego kondona do naprawy bo dobrze się mi w nim...

Przepraszam za tak drastyczne porównanie.
  • #26 14864030
    Kariya
    Poziom 12  
    Sorry, że tak może głupio pytam, ale czy jest szansa, że dysk wytrzymałby jeszcze takie domowe odzyskiwanie za pomocą DMDE (chyba nie jest jeszcze aż taka mogiła skoro z niego da radę przywracać pliki). Tak jak mówię, w programie widzę cały dysk, tyle że wczoraj pakiet zdjęć który miał ok 500 MB przywracał mi godzinę, punkty POI do navi mające 50 MB pewnie ze 30 min.. Poza tym, w tej darmowej wersji muszę zaznaczać katalog po katalogu. Także może być tak że dysk mi padnie całkowicie zanim zdążę odzyskać dane ? Jedyny ratunek, żeby zrobić to szybko to firma zajmująca się odzyskiem danych ?
    Tego już za nic nie jestem w stanie wskrzesić tak żeby system zobaczył do z poziomu Windowsa ?

Kupiłem dziś nowego WD Elements 1,5 TB bo i tak potrzebowałem nowego dysku zewnetrznego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zewnętrznym dyskiem twardym WD o pojemności 2 TB, który jest widoczny w menedżerze urządzeń, ale nie pojawia się w "Moim komputerze" i jest rozpoznawany jako niesformatowany. Dysk wcześniej działał poprawnie, a użytkownik obawia się o utratę danych. W odpowiedziach sugerowane są różne metody analizy i odzyskiwania danych, w tym użycie programu DMDE oraz sprawdzenie sektorów dysku. Użytkownicy wymieniają również problemy z innymi dyskami, które mogą wpływać na działanie dysku 2 TB. W przypadku poważnych uszkodzeń, zaleca się skorzystanie z usług profesjonalnych firm zajmujących się odzyskiwaniem danych, chociaż niektórzy sugerują, że naprawa może być kosztowna. Użytkownik rozważa zakup nowego dysku, ale wciąż ma nadzieję na odzyskanie danych z uszkodzonego urządzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA