logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Win7 64 bit usunięcie katalogu - Brak uprawnień (?) do usunięcie katalogu

askr 17 Mar 2013 11:32 3954 6
REKLAMA
  • #1 12071978
    askr
    Poziom 35  
    Ocena: 364
    Nie jestem w stanie usunąć katalogu, jaki utworzył mi się na pulpicie.
    Przy próbie usunięcia system woła o uprawnienia administratora (jestem zalogowany na koncie z uprawnieniami administratora.
    Poniżej screeny po kolei z próbą usunięcia, zarówno normalnie jak i z poziomy konsoli oraz konsoli uruchomionej jako administrator:

Win7 64 bit usunięcie katalogu - Brak uprawnień (?) do usunięcie katalogu Win7 64 bit usunięcie katalogu - Brak uprawnień (?) do usunięcie katalogu Win7 64 bit usunięcie katalogu - Brak uprawnień (?) do usunięcie katalogu Win7 64 bit usunięcie katalogu - Brak uprawnień (?) do usunięcie katalogu Win7 64 bit usunięcie katalogu - Brak uprawnień (?) do usunięcie katalogu Win7 64 bit usunięcie katalogu - Brak uprawnień (?) do usunięcie katalogu Win7 64 bit usunięcie katalogu - Brak uprawnień (?) do usunięcie katalogu
  • REKLAMA
  • #2 12072407
    bulla666
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    We właściwościach folderu można sobie nadać uprawnienia. Ja kiedyś taki folder usunąłem z jakiegoś dysku. Dokładnie nie wiem jak, ale coś kombinowałem w ustawieniach i się udało. Na googlach znajdziesz jak to się robi albo sam kombinuj.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 12073615
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Spróbuj z wiersza polecenia uruchomionego jako administrator:
    takeown /f "D:\Desktop\Nowy folder (2)" /r /d t
    icacls "D:\Desktop\Nowy folder (2)" /grant Administratorzy:F /t
    rmdir /s /q "D:\Desktop\Nowy folder (2)"

Dodano po 17 [minuty]:

Jak nie da rady to sprawdź jaką ma przypisaną krótką nazwę:
    dir/-n

i usuń, przykładowo:
    rmdir /s /q nowyfo~1
  • REKLAMA
  • #6 12074390
    pl_chris
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Unlocker powinien sobie z tym poradzić ew. iobit unlocker.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z usunięciem katalogu na pulpicie w systemie Windows 7 64-bit, mimo posiadania uprawnień administratora. W odpowiedziach zasugerowano kilka metod rozwiązania problemu, w tym zmianę uprawnień folderu, użycie wiersza polecenia z komendami `takeown` i `icacls`, a także programów takich jak Unlocker lub IObit Unlocker. Ostatecznie użytkownik odkrył, że folder został przypadkowo dodany do biblioteki w Windowsie, co mogło być przyczyną problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA