logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy LG HR550 nadaje się do zgrywania VHS na cyfrowe formaty?

Nowax 17 Mar 2013 20:22 3027 7
REKLAMA
  • #1 12074620
    Nowax
    Poziom 10  
    Witam!
    Wiem,wiem...temat był już wałkowany, ale ja nie piszę w sprawie objaśnienia mi jak to zrobić. Ja chciałbym spytać się czym to zrobić?
    Konkretnie chodzi mi, czy nagrywarka, którą znalazłem (LG HR550) jest dobrym wyborem do zgrania kaset VHS do postaci cyfrowej? Czy ma dobry kodek do konwertowania (tj. czy bitrate audio i video konwersji jest zadowalający itd.)? Problem też mam z jego specyfikacją, bo nie wiem czy na pewno można podłączyć do niej Wideo: w specyfikacji ma napisane, że posiada WYJŚCIA composite oraz component RCA. Czy naprawdę znaczy to, że nie można do niego nic podłączyć, a nagrywanie jest tylko z telewizji?
    Coś mi się wydaje, że ten model może się nie nadawać do zgrania VHSów. Dlatego też pytam od razu czy może ktoś z kolegów specjalistów polecić jakiś dobry sprzęt? Cena myślę, że może oscylować w granicach 1000 zł. Istotne cechy, na które zwracam jeszcze uwagę przy wyborze takiego sprzętu, to żeby miał dekoder cyfrowy, możliwy dysk HDD (ostatecznie można nagrywać od razu na płytkę), no i fajnie jakby może odtwarzał blu-ray. :-) Jeśli nie ma takiego sprzętu w okolicach 1000 zł, to chciałbym też się dowiedzieć od jakich cen zaczynają się takie urządzenia.

Będę strasznie wdzięczny za okazaną pomoc, bo niestety w żadnym sklepie ze sprzętem RTV nikt mi nie mógł pomóc w tym temacie.

Edit: Jeszcze takie pytanko: jeśli posiadam telewizor LG 42LM640S, to czy mogę podłączyć do niego wideo i zgrać kasetę za pomocą funkcji PVR na PenDrive'a? Jaka będzie tego jakość?
  • REKLAMA
  • #2 12075231
    PAWELA E.P.S.K.
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Nowax napisał:

Edit: Jeszcze takie pytanko: jeśli posiadam telewizor LG 42LM640S, to czy mogę podłączyć do niego wideo i zgrać kasetę za pomocą funkcji PVR na PenDrive'a? Jaka będzie tego jakość?

Nie można tak zgrać materiału VHS do postaci cyfrowej.
  • REKLAMA
  • #3 12075413
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5421
    Nowax napisał:
    Konkretnie chodzi mi, czy nagrywarka, którą znalazłem (LG HR550) jest dobrym wyborem do zgrania kaset VHS do postaci cyfrowej?

Jeśli źródło sygnału jest pochodzenia analogowego (a takim jest kaseta VHS) to zawsze nagrany/zgrany materiał też będzie w formie analogowej.
    By zgrywany materiał był w formie cyfrowej musi być w takiej samej formie dostarczony do nagrywarki, i to TYLKO przez HDMI (a to jak wiadomo posiada zabezpieczenia HDCP) i nie zawsze się to uda (zabezpieczenie przed kopiowaniem).
    Nowax napisał:
    Coś mi się wydaje, że ten model może się nie nadawać do zgrania VHSów. Dlatego też pytam od razu czy może ktoś z kolegów specjalistów polecić jakiś dobry sprzęt? Cena myślę, że może oscylować w granicach 1000 zł. Istotne cechy, na które zwracam jeszcze uwagę przy wyborze takiego sprzętu, to żeby miał dekoder cyfrowy, możliwy dysk HDD (ostatecznie można nagrywać od razu na płytkę), no i fajnie jakby może odtwarzał blu-ray. Jeśli nie ma takiego sprzętu w okolicach 1000 zł, to chciałbym też się dowiedzieć od jakich cen zaczynają się takie urządzenia.

No wymagania to Ty masz.....:), za 1 000 zł to zapomnij, bardziej prawdopodobna cena takiego sprzętu to 2-2,5 tyś zł
  • #4 12075716
    Nowax
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:

Jeśli źródło sygnału jest pochodzenia analogowego (a takim jest kaseta VHS) to zawsze nagrany/zgrany materiał też będzie w formie analogowej.

Nie jestem co do tego pewny. Wydaje mi się, że jeśli mam wejście analogowe to takiej nagrywarki DVD czy HDD to zaraz na wejściu od razu chyba jest konwerter analogowo-cyfrowy ADC dyskretyzujący sygnał, bo taka nagrywarka może zapisywać i działać na sygnałach jedynie w formie cyfrowej.
    KOCUREK1970 napisał:

No wymagania to Ty masz....., za 1 000 zł to zapomnij, bardziej prawdopodobna cena takiego sprzętu to 2-2,5 tyś zł

A mógłbym dostać jakiś przykład? :) A co do sprzętu, to nie chodzi mi o profesjonalne urządzenie do przetwarzania sygnałów analogowych do sygnałów cyfrowych, tylko o "nagrywareczkę", która nie będzie miała dużo strat w obrazie i dźwięku, natomiast żeby materiał przekonwertowany był lepszej jakości niżeli bym używał jakiś kart telewizyjnych/usb konwerterów. Skoro ponoć można wykonać taką czynność na nagrywarkach DVD o wartościach 300-500 zł (tak wyczytałem w innych tematach) to myślę, że sprzęt wzbogacony o dekoder cyfrowy drożeje o około 100 zł, wzbogacony o dysk - o 300-500 zł (w zależności od pojemności). Tak więc nie wiem czy mam jakieś wielkie wymagania, po prostu z tego co przeglądałem to takie urządzania są - pytanie czy mogę nimi przegrać kasety VHS :) Tego już nie wiem, bo może faktycznie jest to szmelc :)
  • REKLAMA
  • #5 12075849
    KOCUREK1970
    Nowax napisał:
    Nie jestem co do tego pewny. Wydaje mi się, że jeśli mam wejście analogowe to takiej nagrywarki DVD czy HDD to zaraz na wejściu od razu chyba jest konwerter analogowo-cyfrowy ADC dyskretyzujący sygnał, bo taka nagrywarka może zapisywać i działać na sygnałach jedynie w formie cyfrowej.

To są przetworniki analogowo - cyfrowe, ale ich działanie polega na tym, że zapis na HDD jest zapisem TYLKO binarnym (cyfrowym) a więc te układy muszą przerobić dostarczony sygnał na bity zawierające informacje o materiale, czyli na zera i jedynki, mówiąc krótko układy te mają przerobić informacje dostarczoną do nagrywarki, a nie sam materiał jako taki.
    Więc choć w istocie zapisana już audycja jest w postaci cyfrowej, to jednak zródło sygnału było analogowe i takim stricte pozostanie, poza tym wszystkie wejścia w nagrywarkach stacjonarnych (tych które ludzie na tą chwile posiadają) to wejścia analogowe, więc nagrany materiał jest materiałem nadal analogowym TYLKO nagrany został w FORMIE cyfrowej, ale cyfrowy nie jest, bo posiada wszystkie błędy i przekłamania wynikające z tej technologii, błędy w obrazie, szumy, odbicia itd.-mam nadzieję, że wyjaśniłem, choć może w zagmatwany sposób:).
    Nowax napisał:
    A mógłbym dostać jakiś przykład?

Na tą chwilę nie ma tego dużo, np.: FUNAI BH2-M200, Panasonic DMR-EX645.
    Sam widzisz, że ceny kosmiczne...., a jak znowu cena atrakcyjna to połowy rzeczy nie ma albo nie obsługuje....
    Nowax napisał:
    Skoro ponoć można wykonać taką czynność na nagrywarkach DVD o wartościach 300-500 zł (tak wyczytałem w innych tematach) to myślę, że sprzęt wzbogacony o dekoder cyfrowy drożeje o około 100 zł, wzbogacony o dysk - o 300-500 zł

Tylko, że zapomniałeś o czymś takim co się nazywa "podatek od nowości", w Polsce kształtuje się to na poziomie około 500 zł, bez względu na faktyczną wartość towaru, po prostu chcesz to płać....
  • REKLAMA
  • #6 12075931
    Nowax
    Poziom 10  
    Dziękuje za przykładowe urządzenia - dały mi już jakiś pogląd na sprawę :) Swoją drogą ten Panasonic wygląda całkiem obiecująco chociaż nie ma tunera do telewizji cyfrowej.

Niestety co do
    KOCUREK1970 napisał:
    nagrany materiał jest materiałem nadal analogowym TYLKO nagrany został w FORMIE cyfrowej
    nie mogę się zgodzić. Według wiedzy jaką posiadłem z kursów teorii cyfrowego przetwarzania sygnałów wynika, że sygnał ciągłym nie może być cyfrowy nawet jeśli miałaby to być "jedynie" jego forma. Wydaje mi się, że działa to bardziej w ten sposób, że sygnał jest konwertowany przez urządzenia (zazwyczaj peryferyjne) ADC 16-24 bitowe instalowane zaraz za filtrami za gniazdem wejścia gdzie podłączane jest źródło analogowego materiału. Następnie materiał obrabiany jest na procesorach sygnałowych (np. na Cortex'ach - tu: w zależności od zaimplementowanych algorytmów filtrów obrazów możliwe jest uzyskanie np. Progressive Scan, Upscaling itd) i zapisywany w pamięci (w tym wypadku HDD lub DVD), a wszystko w postaci binarnej. Ponowne przetworzenie go do postaci cyfrowej wiąże się ze powieleniem strat powstałych na skutek niedokładności konwersji przetworników analogowo-cyfrowych. Ale to nie czyni obrobionego/zapisanego na nagrywarce materiału stale analogowym. Takie jest moje zdanie. Mogę się jednak mylić, więc wtedy proszę o sprostowanie co i jak, bo nie chciałbym trwać w błędzie. :)
  • #7 12075949
    KOCUREK1970
    Nowax napisał:
    Swoją drogą ten Panasonic wygląda całkiem obiecująco chociaż nie ma tunera do telewizji cyfrowej

Nie wiem co kolega rozumie pod pojęciem tuner cyfrowy, ale:
    DVB-T MPEG-4 AVC/H.264 Tuner, Tuner analogowy.
    Za specyfikacją z własnej strony Panasonica:
    http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/D...cifications/8038573/index.html?trackInfo=true

Co do drugiej części kolegi wypowiedzi, to zadam koledze pytanie:
    Skoro nagrywam coś z gniazda euro/euro a jest to gniazdo TYLKO analogowe, to z jakim rodzajem tego sygnału mam do czynienia, w sensie jego pozyskania :twisted:
  • #8 12076042
    PAWELA E.P.S.K.
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Proponuje zakupić tuner hybrydowy na usb DVB-T np. Overmax OV-TN-03 koszt 100PLN .
    Ma on wejścia analogowe i możliwość zgrywania z kamer ,magnetowidów itp.
    Działa pod Windows vista i 7.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, czy nagrywarka LG HR550 nadaje się do zgrywania kaset VHS na formaty cyfrowe. Odpowiedzi wskazują, że nagrywarka ta nie jest odpowiednia, ponieważ sygnał z kaset VHS jest analogowy, a do uzyskania cyfrowego materiału konieczne jest użycie sygnału cyfrowego, co w przypadku VHS nie jest możliwe bezpośrednio. Wskazano, że nagrywarki DVD i HDD mogą konwertować sygnał analogowy na cyfrowy, ale jakość nagrania może być obniżona przez błędy analogowe. Użytkownicy polecają modele takie jak Panasonic DMR-EX645 oraz FUNAI BH2-M200, które mogą lepiej spełniać wymagania. Dodatkowo, sugerowano zakup tunera hybrydowego USB, np. Overmax OV-TN-03, który umożliwia zgrywanie z kamer i magnetowidów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA