logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane II - NIe gasną światełka na dzrzwiach po ich zamknięciu

szyniu 17 Mar 2013 21:09 8334 11
REKLAMA
  • #1 12074934
    szyniu
    Poziom 20  
    Ocena: 332
    Renault Megane II 2004r

Witam mam następujący problem w momencie zamknięcia drzwi światło sufitowe po chwili gaśnie a światełka zamontowane na drzwiach nie, jadąc autem one cały czas świecą.
    Gdy zamknę auto centralnym zamkiem ale tylko z karty światełka wszystkie gasną od razu i sufitowe i te na drzwiach.
    Diagnostyka nie pokazuje żadnych błędów wszystkie systemy czyste, identyfikacja otwarcia drzwi jest ok a te cholerne światełka świecą.
    Dodam tylko że w momencie gdy światło sufitowe zaczyna się powoli zaciemniać po czym gaśnie to te światełka które są w drzwiach też lekko przygasają ale nie gasną całkowicie i lekko migają da się zauważyć różnice, gdy ponownie otworze drzwi to światełka od nowa zapalają się pełnym.

Proszę o pomoc z tym uciążliwym ustrojstwem.
  • REKLAMA
  • #2 12075212
    bula_wrz
    Poziom 16  
    Ocena: 121
    Wyciągnij żaróweczki z drzwi to napewno sie palic nie będą :P
    Jak ty jestes elektromechanik i nie wiesz to ja już nie mam zielonego pojecia :/ też bym stawiał że są one sprzężone z tym sufitowym światłem.
    Co tu dużo mówić Francuziki :) też mam megane 2 z którą czas się pożegnać bo mnie drażni.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12075809
    damdam

Poziom 34  
    Ocena: 949
    zamknijże te schowki w nogach kierowcy i pasażera, to pogasną.
    Konto firmowe:
    ACME Damian Michalski
    Boczna 3a, Żory, 44-240 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #4 12079542
    szyniu
    Poziom 20  
    Jakie schowki bo nie rozumiem o jakich schowkach mowa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 12079591
    bula_wrz
    Poziom 16  
    Ocena: 121
    te w podłodze pod dywanikami których nikt nie uzywa i tylko się woda zbiera niewiadomo z kąd :)
  • #6 12079767
    Przemo9826
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2500
    Jak to skąd? Z zarośniętego odpływu klimatyzacji albo odpływu podszybia.
  • #7 12080011
    szyniu
    Poziom 20  
    czyli co korodują złącza , co prawda jest schowek w podłodze ale to tylko kawałek plastiku więc myślę że chodzi panom o złącza które przechodzą pod wykładziną.
  • #8 12080661
    damdam

Poziom 34  
    Ocena: 949
    chodzi panom o zamknięcie schowków po obu stronach auta.
    Konto firmowe:
    ACME Damian Michalski
    Boczna 3a, Żory, 44-240 | Tel.: +48XXXXXXXXX (Pokaż)
  • #9 12085140
    szyniu
    Poziom 20  
    Jakie schowki te w podłodze tam niema żadnego włącznika jak to może identyfikować otwarcie
  • Pomocny post
    #10 12085302
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1709
    Są włączniki - taki wystające czarne półksiężyce.

Dostają piasku i blokują się - standard - w serwisie 1 szt, kosztuje 70 zł i wystarcza na 2 miesiące.

Trzeba je wyjąć rozebrać i wyczyścić - jeśli są popękane sprężynki można użyć sprężynek od długopisu - na jakiś czas wystarczy.
  • #11 12089422
    szyniu
    Poziom 20  
    Dzięki panowie w sobotę rozbebeszę to wszystko i zobaczymy co tam jest grane.
  • #12 12133516
    szyniu
    Poziom 20  
    Witam ponownie okazało się że włączników już nie ma poprzedni właściciel je wywalił zostały tylko wtyczki które były ulokowane pod wykładziną i skorodowały przez co miały kontakt, wyczyściłem zaizolowałem i gitara dzięki za pomoc wszystkim zainteresowanym

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Renault Megane II z 2004 roku zgłasza problem z oświetleniem w drzwiach, które nie gaśnie po zamknięciu drzwi, podczas gdy światło sufitowe gaśnie normalnie. Po zamknięciu auta centralnym zamkiem wszystkie światła gasną. Diagnostyka nie wykazuje błędów, a identyfikacja otwarcia drzwi działa poprawnie. Użytkownicy sugerują, aby zamknąć schowki w podłodze, co może wpływać na działanie świateł. Wskazano również na możliwość zablokowania włączników przez piasek, co jest typowe dla tego modelu. Po dalszym badaniu użytkownik odkrył, że włączniki zostały usunięte przez poprzedniego właściciela, a pozostałe wtyczki skorodowały, co powodowało problemy z oświetleniem. Po ich oczyszczeniu i zaizolowaniu problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA