logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Megane II 2003 1.4 - Brak świateł mijania, kontrolka działa, brak napięcia

diablo62 12 Kwi 2017 20:47 27006 25
REKLAMA
  • #1 16408896
    diablo62
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam,

w moim samochodzie (Renault Megane II 2003r 1.4) straciłem oba światła mijania. Czy ktoś jest w stanie pomóc? Poniżej co już sprawdziłem i co udało mi się ustalić:
    1. Żarówki i bezpieczniki sprawne.
    2. Czarna wtyczka PPA podłączona do UPC sprawna.
    3. Gdy przekręcę pokrętło świateł, zapala się kontrolka świateł mijania, lecz świateł brak.
    4. Na pinach odpowiedzialnych za zasilanie świateł mijania (czarna wtyczka PPA) brak napięcia względem masy auta.
    5. Na przekaźniku przylutowanym do płytki drukowanej UPC napięcie (po włączeniu świateł) ~6,4V. Napięcie za przekaźnikiem względem obwodu cewki ~6,4V. Słabo słyszalne przełączanie przekaźnika.
    6. W domu, po podaniu napięcia 12V na cewkę przekaźnika, pojawia się 12V za przekaźnikiem względem obwodu cewki. Słychać wyraźnie, że przekaźnik przeskakuje.
    7. Pin 4 i 3 lub 5 złącza brązowego PPH2 w słabym stanie, lecz czy może on mieć wpływ?

Pozdrawiam
    Grzegorz
  • REKLAMA
  • #2 16408907
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3368
    6,4 V to bardzo mało na wysterowanie przekaźnika.
  • REKLAMA
  • #3 16408935
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Ocena: 5037
    Czyli jak widać problem siedzi w UPC.
    Zobacz w jaki sposób jest sterowany przekaźnik.
    Jeden z potencjałów musi być tam cały czas a drugi podawany jest z tranzystora, czyli np. plus jest cały czas a masa podawana jest z tranzystora.
    Zobacz na którym jest spadek napięcia.
    Zobacz czy nie ma tam popękanych lutów.
  • REKLAMA
  • #4 16410409
    Jozef199
    Poziom 20  
    Ocena: 107
    Wymień przekażnik lub zasteruj nim przekażnik zewnętrzny do którego podłącz zasilanie i przewody świateł

Moderowany przez T5:

Post był raportowany.

Cytat:
    Co da wymiana lub wysterowanie zewnętrznego przekaźnika skoro UPC podaje zbyt niskie napięcie na oryginalny przekaźnik. Problem w sterowaniu a nie w elemencie wykonawczym

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #5 16417382
    diablo62
    Poziom 10  
    Przekaźnik posiadał stały +, a z układu sterującego dostaje masę. Ścieżka między przekaźnikiem, a płytką sterującą jest OK, jednak dalej płytka jest tak zlokalizowana, że ciężko jest bez całkowitego rozlutowywania cokolwiek pomierzyć. Niestety, samochód potrzebuję na co dzień, w związku z czym chwilowo zamieniłem piny w złączu tak, aby włączając światła drogowe załączały się mijania i jeżdżę. Jednocześnie podjąłem decyzję o całkowitej wymianie modułu UPC na używany. Pozostaje tylko polować na układ w "rozsądnej" cenie.
  • #6 16417640
    asore
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    diablo62 napisał:
    układ w "rozsądnej" cenie.
    Jaki potrzebujesz?
  • #7 17983571
    mgr3136
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam aby nie tworzyć nowego tematu podepnę się tutaj , opiszę sytuację od początku , brak lewego światła mijania , brak napięcia na żarówce , okazało się że na czarnej podłużnej kości w skrzynce bezpieczników UPC) był przypalony delikatnie pin , oczyściłem wszystko i wszystko wróciło do normy jednak , żarówka przepaliła się po jednym dniu i żarówka prawej lampy również sie przepaliła (obie były dwa razy wymieniane pierwszy raz chińczyk drugi hella) , napięcie na żarówkach jest normalne tzn 12-14V , postanowiłem podpiąć przednie światła mijania pod nowy zewnętrzny przekaźnik (ponieważ uważam, że przyczyna leży wewnątrz bsi , ewentualnie lampach )

Szukam schematu elektrycznego przednich świateł / skrzynki bezpieczników w komorze silnika Megane II 2005 r ??? ,
    a konkretnie przewodu sygnałowego z manetki zapalającej światła mijania do wyzwalania dołożonego przekaźnika ??? .

na tą chwile przekaźnik jest podpięty pod światła pozycyjne , efektem ubocznym jest świecąca się kontrolka zapalonych świateł cały czas , podejrzewam jako informacji o " przepalonej/nych żarówkach, które w takiej sytuacji Są dla UPC niewidoczne/ nie podpięte
    pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #8 17983639
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5106
    mgr3136 napisał:
    a konkretnie przewodu sygnałowego z manetki zapalającej światła mijania do wyzwalania dołożonego przekaźnika ??? .

Nie m,a takiego przewodu, z manetki leci polecenie do UCH pod kierownicą a z UCH do UPC pod maską cyfrowo rozkaz włączenia świateł. Problem masz jak zwykle w module UPC bo BSI nie ma w żadnym Renault.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #9 17983673
    mgr3136
    Poziom 11  
    milejow napisał:
    UPC bo BSI nie ma w żadnym Renault.

Ok, już zmieniam nazewnictwo na UPC bo rozumiem że tak nazywa się skrzynka bezpieczników pod maską,
    rozumiem że nię dochodzi żaden sygnał 12v / masa do UPC przy zapaleniu świateł mijania? Czy gdy podłącze wyzwolenie, dołożonego przekaźnika, pod sygnał wyjściowy (z UPC do żarówki) przestaną sie przepalać ?
    ,
  • #10 17983816
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    mgr3136 napisał:
    rozumiem że nię dochodzi żaden sygnał 12v / masa do UPC przy zapaleniu świateł mijania? Czy gdy podłącze wyzwolenie, dołożonego przekaźnika, pod sygnał wyjściowy (z UPC do żarówki) przestaną sie przepalać ?
    ,

Dobrze rozumiesz. Tego czy przestaną się przepalać tego nikt Ci nie powie. Problem może być w lampach.
  • #11 17983877
    vogelek1
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Jestem pewien, że występują dodatkowe bezpieczniki z drugiej strony od spodu UPC tylko do żarówek świateł mijania lecz niewiem czy w roku 2004. Upewnij się czy UPC z twojego roku jest takie same jak z 2006r. Pzdr.
  • #12 17983880
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    vogelek1 napisał:
    Jestem pewien, że występują dodatkowe bezpieczniki z drugiej strony od spodu UPC tylko do żarówek świateł mijania lecz niewiem czy w roku 2004. Upewnij się czy UPC z twojego roku jest takie same jak z 2006r. Pzdr.

A co to ma wspólnego z tematem?
  • #13 17983886
    vogelek1
    Poziom 21  
    vogelek1 napisał:
    Jestem pewien, że występują dodatkowe bezpieczniki jeden na lampę z drugiej strony od spodu UPC tylko do żarówek świateł mijania lecz niewiem czy w roku 2004. Upewnij się czy UPC z twojego roku jest takie same jak z 2006r. Pzdr.

Demontaż jest uciążliwy,
  • #14 17983889
    kaczor2502
    Poziom 14  
    Ocena: 51
    Jak dla mnie do UPC dostała się woda (standard przy Megane II ph I), w sobotę z tego powodu wymieniałem u klienta całe UPC wraz z kostkami. W tym przypadku też był najpierw problem ze światłami a teraz już auta nie można było uruchomić. Po wymianie UPC wszystko wróciło do normy.
  • #15 17983891
    vogelek1
    Poziom 21  
    piotrekwoj1 napisał:
    vogelek1 napisał:

Zasilanie świateł mijania tak naprawdę w Megane 2 zabezpieczone jest kilkoma bezpiecznikami, nie jednym i wiem że w roku 2006 a kolega ma problem z autkiem z roku 04r. co wielce prawdopodobne jest że owe bezpieczniki też występują w wersji z jego roku od spodu UPC.
  • #16 17983903
    kaczor2502
    Poziom 14  
    vogelek1 napisał:
    piotrekwoj1 napisał:
    vogelek1 napisał:

Zasilanie świateł mijania tak naprawdę w Megane 2 zabezpieczone jest kilkoma bezpiecznikami, nie jednym i wiem że w roku 2006 a kolega ma problem z autkiem z roku 04r. co wielce prawdopodobne jest że owe bezpieczniki też występują w wersji z jego roku od spodu UPC.

W 2004 z tego co pamiętam i miałem w moim megane 2 jest bezpiecznik na lewą stronę i 2-gi na prawą stronę nie ma więcej bezpieczników po co robić zabezpieczenie zabezpieczenia, to się trochę mija z celem. W przed liftowym bezpieczniki są od góry UPC, w poliftowym odwrócili UPC i są od dołu
  • #17 17983918
    vogelek1
    Poziom 21  
    Ok niewiedzialem, że odwrocili UPC w wersji poliftowej, chylę czoło 😉
  • #18 17983922
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1047
    Nie wiem po co te wszystkie ceregiele z dodatkowymi przekaźnikami i szukanie problemu tam gdzie go nie ma . :cry:
    Może mi ktoś wytłumaczyc w jaki sposób przekaźnik może uszkadzac żarówkę :?:
    Dla mnie przyczyny mogą być cztery :
    1. Za mała miska ryżu dla chińczyka który produkuje żarówki
    2. Niska kultura techniczna wymieniacza który palcuje szkło żarówki
    3. Uszkodzone reflektory - luźne szkła - wstrząsy
    4. Za duże cisnienie w oponach przednich - wstrząsy
  • #19 17983933
    mgr3136
    Poziom 11  
    U mnie bezpieczniki są tylko od góry wyciągałem i otwierałem UPC , na oko widoczny tylko problem na lini lewej żarówki mijania , jak kolega wyżej pisał jeden bezpiecznik na jedną stronę .

Dodano po 4 [minuty]:

genek1000 napisał:
    Nie wiem po co te wszystkie ceregiele z dodatkowymi przekaźnikami i szukanie problemu tam gdzie go nie ma . :cry:
    Może mi ktoś wytłumaczyc w jaki sposób przekaźnik może uszkadzac żarówkę :?:
    Dla mnie przyczyny mogą być cztery :
    1. Za mała miska ryżu dla chińczyka który produkuje żarówki
    2. Niska kultura techniczna wymieniacza który palcuje szkło żarówki
    3. Uszkodzone reflektory - luźne szkła - wstrząsy
    4. Za duże cisnienie w oponach przednich - wstrząsy

1. pisałem o żarówkach hella również
    2. bez dotykania szkła
    3. reflektory nieuszkodzone
    4. bez sensu to według producenta po polnej drodze / na kostce czy innych wybojach nie można jeździć?

nie przekażnik tylko moduł w którym jest nie tylko przekaźnik
  • #20 17985748
    kaczor2502
    Poziom 14  
    Sprawdź napięcie jakie wychodzi na żarówki i będzie coś więcej może wiadomo, te moduły bardzo często w przed lift-owych są zalewane wodą i cuda się dzieją.
  • #21 17985799
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    kaczor2502 napisał:
    Sprawdź napięcie jakie wychodzi na żarówki i będzie coś więcej może wiadomo

Jakbyś przeczytał temat to byś wiedział że

mgr3136 napisał:
    napięcie na żarówkach jest normalne tzn 12-14V
  • #22 17986333
    genek1000
    Poziom 35  
    Ocena: 1047
    mgr3136 napisał:
    pisałem o żarówkach hella również

No i co z tego że HELLA mało podróbek :?:
    ,albo HELLA produkowana dla marketów z kilkukrotnie niższą trwałością . :cry:
    mgr3136 napisał:
    4. bez sensu to według producenta po polnej drodze / na kostce czy innych wybojach nie można jeździć?

Nie pisałem że nie można jeździć po dziurach tylko o za dużym cisnieniu w oponach przez co zmniejasza się amortyzacja nadwozia
    Nadal uważąm że w module UPC nie ma żądnego zestawu elementów które by działały jako przetwornica i zwiększały napięcie na żarówki .
    To nie maluch na prądnicy żeby dawał 20 volt
  • #23 17986339
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    genek1000 napisał:
    Nadal uważąm że w module UPC nie ma żądnego zestawu elementów które by działały jako przetwornica i zwiększały napięcie na żarówki.

A gdzie w tym temcie jest takie stwierdzenie lub cokolwieg napisane o podwyższaniu napięcia?
  • #24 17986513
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6616
    Żarówki padają przez kiepska jakość lub za niskie napiecie(brak regeneracji halogenu) http://www.swiatlo.tak.pl/1/index.php/halogen-efekt-halogenowy-jak-to-dziala/ ew. za wysokie napięcie skokowe spowodowane uszkodzeniem regulatora napięcia. (widać stopione końcówki słupków w żarówce.) W autach częstą przyczyną są fatalne wtyczki H7 (ja stosuje takie ceramiczne) które nie przewodzą poprawnie , żarówka H7 ma małą pojemność cieplną bo jej mocowanie jest mniejsze niż np. w żarówce H4 , powoduje to przegrzanie całości (stopienie kostki i przegrzanie pinów).
  • #25 17986538
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3835
    andrzej20001 napisał:
    W autach częstą przyczyną są fatalne wtyczki H7 (

W zasadzie chyba najczęstszą. Kiepski kontakt więc praca bez efektu halogenowego i mnóstwo ciepła. Że onjakości współczesnych żarówek nie wspomnę. Bez względu czy to markowa czy jakieś g... Za pięć złotych
  • #26 18425999
    diablo62
    Poziom 10  
    W moim przypadku pomogła wymiana modułu na nowy. Aby nie robić syfu na forum pora zamknąć temat.

Podsumowanie tematu

✨ W temacie dyskusji poruszono problem braku świateł mijania w Renault Megane II z 2003 roku. Użytkownik stwierdził, że żarówki i bezpieczniki są sprawne, a kontrolka świateł mijania działa, jednak na pinach zasilających brak napięcia. Uczestnicy forum sugerowali, że problem może leżeć w module UPC, który steruje przekaźnikiem. Wskazano na możliwość wymiany przekaźnika lub całego modułu UPC, a także na sprawdzenie stanu połączeń i lutów. W jednym z przypadków wymiana modułu UPC na nowy rozwiązała problem. Użytkownicy zwrócili uwagę na częste problemy z wilgocią w module UPC, co może prowadzić do uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA