logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie z zasobami sieciowymi przez wielu użytkowników z jednego stanowiska

Ostzie 20 Mar 2013 13:08 4737 3
REKLAMA
  • #1 12086649
    Ostzie
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    w skrócie przedstawię problem:

wielu użytkowników ma dostęp do wielu kompów, każdy z nich ma na dysku sieciowym swój folder zabezpieczony loginem i hasłem.

W momencie gdy jedna osoba już się zaloguje do danego folderu na danym kompie, drugiej osobie chcącej zalogować się na tym samym kompie do swoich zasobów pojawia się właśnie komunikat:

Wielokrotne połączenia z serwerem lub udostępnionym zasobem przez tego samego użytkownika przy użyciu więcej niż jednej nazwy użytkownika są niedozwolone. Rozłącz wszystkie poprzednie połączenia z serwerem lub udostępnionym zasobem i spróbuj ponownie.

I tak na kilku stanowiskach włączając Win XP/Vista/7.

Czy mogę jakoś ustawić aby połączenie było rozłączane po zamknięciu danego folderu albo w jakiś dość łatwy sposób, aby użytkownicy sami sobie z tym poradzili?

Może jest jakiś programik do tego?

Pozdrawiam
    PS. podobne wątki wspominają tylko jak to rozłączyć za pomocą komendy:
    net use * /delete z CLI
    Nie mogę tego zaproponować w firmie.
  • REKLAMA
  • #2 12086679
    Richter
    Poziom 31  
    Ocena: 164
    Link Z doświadczenia polecam kupić najtańszy dysk sieciowy i realizować to na dysku sieciowym.
  • REKLAMA
  • #3 12086742
    bodom
    Poziom 30  
    Ocena: 231
    Ostzie napisał:
    każdy z nich ma na dysku sieciowym swój folder zabezpieczony loginem i hasłem

Czy to jest na serwerze SBS?
  • #4 12086795
    Ostzie
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Mój błąd, że nie dopisałem, ale to wszystko już jest na dysku sieciowym i wszystko jest ustawione jak należy. Z tego co gdzieś wyczytałem jest to wina tylko i wyłącznie windy, a nie ustawień dysku sieciowego.
    Druga sprawa to jak napisałem, ja potrzebuję stworzyć możliwość aby wielu użytkowników łączyło się z jednego kompa na różne zasoby, z tym że nie musi być to równoczesne połączenie, może być jedno po drugim, a nie idzie tego uzyskać, póki nie nastąpi rozłączenie pierwszego połączenia.
    Być może ktoś byłby w stanie napisać jakiś skrypt zabijający połączenie z danym IP - dysku sieciowego.
    Wówczas wyglądałoby to tak:
    osoba nr 1 podchodzi i loguje się do zasobów nr 1
    po przesłaniu plików odpala skrypt automatyczny i odchodzi od kompa
    osoba nr 2 podchodzi i loguje się do zasobów nr 2
    Wszystko na jednym kompie i zasoby na jednym dysku, ale oczywiście z różnymi uprawnieniami.

Co systemu to wszystko to jest na Synology DSM 4.0 ( wkrótce update do 4.2 ) ale to i tak nic chyba nie zmieni.
REKLAMA