logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP G72 - Laptop nie uruchamia się, miga przycisk zasilania, brak reakcji

Nori98 23 Mar 2013 12:35 3741 10
REKLAMA
  • #1 12099526
    Nori98
    Poziom 10  
    Witam! Ostatnio wpadł mi w ręce HP G72, niestety po podłączeniu zasilania i naciśnięciu guzika włączania zapala on się tylko na sekundę i miga (guzik) i gaśnie, nic nie pojawia się na matrycy, nie kręci się wentylator itd. Po rozebraniu laptopa nie zauważyłem żadnych oznak zalania laptopa. Jak na razie nie wykonałem żadnych pomiarów, bo nie wiem tak na prawdę gdzie mierzyć, a więc zwracam się do Was drodzy forumowicze o pomoc i z góry za nią dziękuję :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 12099556
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    Na początek wykonaj reset CMOS. Przy okazji sprawdź napięcie bateryjki podtrzymującej.
    Podaj oznaczenie kodowe płyty.
  • REKLAMA
  • #3 12099604
    Nori98
    Poziom 10  
    Model to HannStar J MV-6 94V-0, bios został zresetowany już jakiś czas temu, a bateryjkę wymieniłem na nową, przed chwilą, po dłuższym okresie nie włączania laptopa, wentylator odpalił się na sekundę, lecz tylko na tyle, dalej pali się cały czas dioda zasilania i doda włączania miga.
  • REKLAMA
  • #4 12099640
    miecho18
    Spec od komputerów
    Cytat:
    Model to HannStar J MV-6 94V-0

To nie jest oznaczenie kodowe płyty.
    Najprawdopodobniej oznaczenie będzie takie: DA0AX3MB6C2 - potwierdź.
    Sprawdź czy wszystkie przetwornice startują.
  • #5 12099696
    Nori98
    Poziom 10  
    Mój błąd :) Oznaczenie to dokładnie: DA0AX1MB6F1. Zaraz jeszcze sprawdzę przetwornice.
  • #6 12099741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 12099876
    Nori98
    Poziom 10  
    Laptop jest bez baterii. Niestety miernik zostawiłem ostatnio na działce, więc o działaniu przetwornic powiadomię Was dopiero później. Zauważyłem kolejną rzecz, że płyta jak była podłączona do zasilana, został naciśnięty guzik włączenia to co któreś migniecie odpalał się wentylator, raz zaskoczył nawet na dłużej niż na sekundę. Jak macie chęć to możecie napisać jakie elementy oprócz przetwornic jeszcze posprawdzać, a ja jak będę miał już miernik to je pomierzę i dam znać co i jak :)
  • #8 12100228
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1539
    Nori98 napisał:
    Jak macie chęć to możecie napisać jakie elementy oprócz przetwornic jeszcze posprawdzać, a ja jak będę miał już miernik to je pomierzę i dam znać co i jak :)

Od tego zacznij.
    Przy okazji reset CMOS, sprawdź bateryjkę.
  • #9 12100426
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 12102737
    Nori98
    Poziom 10  
    Witam mam pytanie, bo nie jestem w 100% pewny czy elementy, zaznaczone na zdjęciu na czerwono to przetwornice. Jeśli tak to proszę o potwierdzenie to pomierzę i napiszę jakie są na nich napięcia.

HP G72 - Laptop nie uruchamia się, miga przycisk zasilania, brak reakcji

Umieszczenie obrazu poprawiłem. Proszę stosować się do instrukcji!
  • #11 12102745
    miecho18
    Spec od komputerów
    To są cewki przetwornic. Sprawdź czy na wszystkich pojawiają się napięcia po włączeniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem HP G72, który nie uruchamia się, a przycisk zasilania miga i gaśnie. Po rozebraniu laptopa nie stwierdzono oznak zalania. Użytkownik został zasugerowany do wykonania resetu CMOS oraz sprawdzenia napięcia bateryjki podtrzymującej. Po wymianie bateryjki i resecie BIOS-u, wentylator czasami uruchamia się na krótką chwilę. Użytkownik podał oznaczenie płyty głównej jako DA0AX1MB6F1 i został poproszony o sprawdzenie przetwornic oraz ich napięć. Dodatkowo, użytkownik zadał pytanie o identyfikację elementów na płycie głównej, które mogą być przetwornicami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA