logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TABLET Smartfon - WiFi i gniazdo RP-SMA słaby zasięg i antena.

InyXPRe 23 Mar 2013 13:34 7155 0
  • #1 12100119
    InyXPRe
    Poziom 1  
    Witam - InyXPRe

Od dłuższego czasu widzę, że ludzkość boryka się z problemem zasięgu WiFi (zbyt małego) w tabletach...

Otóż ja również do tych osób należałem.
    Jednak od 15 Marca 2013 roku postanowiłem to zmienić.

Zamówiłem wtyk/ gniazdo RP-SMA żeńskie z Alle:

Odczepiłem kabel od podstawowej anteny w tabletach:

Ściągnąłem gumę izolacyjną z kabelka i dołączyłem przewody do złożonego już gniazda RP-SMA.

Cała konstrukcja wygląda tak:

Jedyną rzecz, którą musicie zrobić, to najlepiej dokupić kabel H-155 (niekoniecznie) i gniazdo rp-sma, żeńskie...

Spojrzeć odpowiednio na kable, co gdzie i jak jest zlutowane.
    Wszystko odtworzyć jeszcze raz po oderwaniu kabli podstawowych i zlutować, doczepić i przykręcić na swoje miejsca.. (ANT, do ANT, GND do GND ;) Podobnie jak z kablem od anteny z telewizora. Środkowy rdzeń, do bolca wystającego, a oplot kabla już będziecie wiedzieli, gdzie podłączyć ;)

Wiec tak:

1) Rdzeń kabla "1" łączycie z bolcem "a" i wkładacie do gniazda razem. (nawet jeżeli nie wychodzi wam to wkładanie, to nic. włóżcie sam bolec, do samego końca gniazda, a przy wkładaniu kabla do otworu sam dosięgnie bolca przy odpowiedniej długości, którą zapewne wyczujecie;)

2) Gdy już umieścimy bolec w gnieździe, nasuwamy nakładkę "3" na kabel. Rozdzielcie oplot "2" tak, aby powstało coś na kształt promieni słońca :
    i to nakładamy na "b".

3) Nasuwamy na wszystko nakładkę "3", która wcześniej umieściliśmy na kablu, tak aby nam zacieśnić oplot. Otrzymujemy odpowiednio gotowe wyjśce RP-SMA.

Ja osobiście wyryłem sobie odpowiednie miejsce z przedniej i tylnej obudowy na gniazdo. Ale że mimo wszystko całość konstrukcji się poruszała, obwinąłem to taśmą izolacyjną tak jak widać na poniższych zdjęciach i przykleiłem do obudowy całą konstrukcję klejem super Glue.... hmm...

Dodam, że nałożyłem na to nakładkę i nakrętkę mocującą dla lepszego efektu...

Całość tak jak mówiłem, prezentuje się bardzo dobrze, ułamania i uszczerbki na obudowie zawinąłem na tyle, na ile się dało. nareszcie moge podłączyć do mojego tableta taką antenę, jaką zechcę ;)

najlepiej jest kupić kabl H-155... Aby później tak jak ja, nie musieć cudować z taśmami i uściśniaczami... H-155 idealnie zaciśnie się na Rp-SMA...

Wygląda to tak:
    TABLET Smartfon - WiFi i gniazdo RP-SMA słaby zasięg i antena. TABLET Smartfon - WiFi i gniazdo RP-SMA słaby zasięg i antena. TABLET Smartfon - WiFi i gniazdo RP-SMA słaby zasięg i antena.
    Pozwolę sobie otagować post: Wifi słaby zasięg tablet; Wi fi słaby: RP-sma tablet;antena do tableta; tablet wi fi antena; android antena

Jeżeli macie jakieś pytania: śmiało.
    Zarejestrowałem się tutaj specjalnie by wam to pokazać.
    Ponieważ sam niegdyś szukałem, i nigdzie tego nie znalazłem na polskich forach... ni na zagranicznych.
REKLAMA