logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bascom AVR demo - błąd kompilacji: komunikat File not found

piterfromwawa 21 Lut 2005 15:23 2860 9
REKLAMA
  • #1 1251426
    piterfromwawa
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jesli sie powtarza to sory...
    Chodzi o to ze nie moge skompilowac programu bo wywala mi komunikat File not found ....
    Jesli ktos pomoze to bede bardzo wdzieczny
    Piotr Kolodziej
  • REKLAMA
  • #2 1251901
    miras
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Być może masz bład opisany w polskim "helpie" do bascoma 1.11.7.4

autorstwa Zbigniewa Gibka

cyt.
    - " Uwaga! Często zdarza się że kompilator raportuje błąd “File not found”, który jest zwykle spowodowany przez błędne określenie parametrów instrukcji - zwłaszcza CONFIG."
  • REKLAMA
  • #3 1252208
    piterfromwawa
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Wlasnie nawet przy wczytywaniu sampli z katalogu bascom avr wystepuje to samo, jednak dzieki za odpowiedz, moze cos znajde...

Dodano po 13 [minuty]:

Nie wiem, moze jak zamieszcze skladnie programu ktory chce wgrac to ktos mi pomoze

Config Portb = Output
    Config Portd = Output
    Portd = 2
    Do
    If Portd = 64 Then Portd = 1
    Portd = 2 * Portd
    Waitms 250
    Loop

• #4 1252323
    luks
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Mam ten sam problem z BASCOM AVR ! File not found i nic !

Podłaczyłem programator Sample Electronic Prpgrammer czyli najprostszy i nie czyta mi nawet typu procka (ATmega8).

Pod WIN AVR wszystko działa znakomicie i nie wiem czy coś nie tak z ustawieniami (wprowdziłem zgodnie ze schematem) czy może sama wersja jest jakaś trefna ?
  • REKLAMA
  • #5 1252325
    Wojtek_P
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Cytat:
    Nie wiem, moze jak zamieszcze skladnie programu ktory chce wgrac to ktos mi pomoze

U mnie twój kod kompiluje się bez problemu, tworzą się wszystkie pliki, symulacja chodzi.
    Poczytaj może na forum www.mcselec.com - jest tam temat z podobnym problemem http://www.mcselec.com/forum/viewtopic.php?t=468&highlight=file
    Mam ostatnią wersję i takich problemów nie mam.
  • REKLAMA
  • #6 1252357
    despertador
    Poziom 12  
    [quote="piterfromwawa"]Jesli się powtarza to sory...
    Chodzi o to ze nie moge skompilowac programu bo wywala mi komunikat File not found ....

Gdybyś podał jaki komunikat wyświetla się na dole podczas kompilacji to można by zgadywać. Generalnie to nie znaleziono pliku, ale co włączyłeś do komplilacj to niewiadomo zapodaj kawałek kodu.
  • #7 1252398
    luks
    Poziom 16  
    A ja zapytam może przy okazji jak ustawić konfigurację BASCOM pod ATmega8. Ustawiłem tak:

programmer - sample electronic programmer
    compiler/SPI: clock - portb5, mosi - portb3, miso - portb4, ss - portc6 (to jest pin RESET ?)

Czy coś jeszcze trzeba ustawiać czy to wystarczy do poprawnej komunikacji ?
  • #8 1253719
    pioszc
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    nie wiem jaki dokładnie masz programator .
    ja mam na isp<>74 244<>lpt
    musi być zainstalowana jaka kolwiek drukarka (chodzi o sterownik)
    moje ustawienia
    "programmer" stk200/stk300
    na dole na zakładce "uniwersal" stk200
    sprawdz adres lpt -przeważnie jest (chyba) 378
    ustawianie końcówek spi w compiler chyba nie ma sensu.
  • #9 1253758
    Piotrek_P
    Poziom 18  
    W wersji 1.11.7.7 DEMO jest jakiś błąd.
    Na forum EP Bascom jest wątek na ten temat.
    Wrzuciłem tam kod (co prawda brakuje tam instrukcji "end sub", błąd przy wklejaniu) programu który u mnie w wersji demo kompiluje się bezbłędnie ale pliki bin ani hex nie są tworzone. Ktoś napisał że w pełnej wersji Bascoma wszystko jest Ok.
    Najgorsze jest to że wersja 1.11.7.4 nie obsługuje mi przetwornika ADC dla mega8535 a 1.11.7.7 nie tworzy plików wynikowych i tym samym nie mogę kontynuować projektu.

Pozdrawiam
    Piotrek
  • #10 1256481
    luks
    Poziom 16  
    OK poszukam starszej wersji, ale chciałbym wiedzieć czy to co napisałem powyżej nt ustawień jest prawidłowe ?
    Czy może jest gdzieś manual prowadzący krok po kroku co trzeba ustawić, aby współpracowało to z najprostszym programtorem ?
    I nie pytam o polski help bo to oczywiste ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy błędu kompilacji "File not found" w Bascom AVR, szczególnie w wersji demo 1.11.7.7, która nie generuje plików wynikowych (bin, hex). Wersja 1.11.7.4 ma natomiast ograniczenia, np. brak obsługi ADC dla ATmega8535. Błąd "File not found" często wynika z nieprawidłowej konfiguracji parametrów instrukcji, zwłaszcza CONFIG. Kod przykładowy z prostą pętlą i konfiguracją portów kompiluje się bez błędów u niektórych użytkowników. Problem może być związany z ustawieniami programatora, najczęściej używany jest Sample Electronic Programmer podłączany przez LPT, gdzie ważne jest poprawne ustawienie adresu portu (np. 378) oraz sterownika drukarki. Ustawienia SPI i pin RESET (np. portc6) są istotne dla komunikacji z ATmega8. Wersja demo Bascom AVR może mieć błędy, które nie występują w pełnej wersji. Zalecane jest poszukiwanie starszych wersji Bascom lub korzystanie z forów takich jak mcselec.com, gdzie omawiane są podobne problemy i rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA