logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 3010 - Znikające klucze i resetowanie tunera z softem 6.02

kefirek 21 Lut 2005 16:39 2574 8
REKLAMA
  • #1 1251618
    kefirek
    Poziom 12  
    Witam.
    1. Czy to normalne w philipsie 3010 z softem 6.02 dla wszystkich szachownic , po odłączeniu zasilania na ok 12 godz. znikają klucze z listy kanałów i trzeba listę wgrywać od nowa? Jeśli jest coś uszkodzone to co?
    2. tuner co jakiś czas się resetuje co może być przyczyną?
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1253036
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Z tymi tunerami nigdy nic nie wiadomo :( One poprostu tak mają, jeden phil chodzi dobrze drugi się wiesza resetuje itp.... Wiem to ze swojego doświadczenia :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1253219
    Bonifacy
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    Jeśli masz klucze w liście to ony nie poowinny się kasowa. Jeśli masz klucze w flashu (za EMU) to po wyłączenu zasilania to normalka.
  • Pomocny post
    #4 1253710
    eyu
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    @Bonifacy masz racje , ale są wyjątki sam kiedyś na poczatku jak mozliwe były edycje kanałów w 3010 miałem podobny problem ze po odłaczeniu zasilania na dłuższy czas gineły mi kanały wszystkie, ale u mnie było to spowodowane tym ze miałem wymieniony eprom z smd na zwykły i miałem zbyt dlugie przewody od podstawki do płyty. Po wlutowaniu na krótko problem ustąpił.
  • REKLAMA
  • #5 1255617
    kefirek
    Poziom 12  
    Witam.
    Philips jest nieprzerabiany, odkupiony od cyfry miesiąc temu. Klucze są wgrane tak jak podaje tomy m. Zlistą nic nie robiłem. Wyłączenie na 4 godz. nic nie kasuje. Może ktoś ma pomysła na tego philipsa?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1255762
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Sprubój wrócić do stanu fabrycznego i wgrać wszystko z CYFRY+(05.02+ich lista) i daj znać jak się wtedy zachowuje - jeżli będzie żle to tylko najlepsze wyjście - gwarancja!!!!!!!
  • #7 1255887
    kefirek
    Poziom 12  
    Na fabrycznym jest ok. Przez dwa tygodnie chodził poprawnie. Problem jest tylko po wgraniu softu 6.02 pod nieaktywną szchownicę z kluczami które gubi. Drugi tuner u znajomego zachowuje się poprawnie.
  • #8 1255948
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    No widzisz resztę sobie dośpiewaj sam - chyba nie masz zamiaru z tego powodu składać reklamacje na tuner???Moja rada szukaj takiego softu który będzie dla Ciebie ok.Dalej nie ciągnij bo do "tych" softów są inne fora:https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic126763.html
  • #9 1980318
    kefirek
    Poziom 12  
    Niestety, ten egzemplarz ma tak że po wyłączeniu na dłuższy znikają mu klucze. Wgrywaie innych softów go nie uleczyło. Przeszedłem z nim do porządku dziennego. Ma ups-a. Może to nie jest fachowe rozwiązanie problemu ale zdaje u mnie egzamin.

Podsumowanie tematu

✨ W tunerze Philips 3010 z oprogramowaniem 6.02 występuje problem znikających kluczy po odłączeniu zasilania na około 12 godzin, co wymaga ponownego wgrywania listy kanałów. Problem ten nie występuje przy krótszym odłączeniu zasilania (np. 4 godziny) ani na fabrycznym oprogramowaniu. Klucze zapisane w pamięci flash za pomocą EMU mogą być usuwane po odłączeniu zasilania, co jest normalne, natomiast klucze w liście kanałów nie powinny znikać. Przyczyną może być uszkodzenie pamięci EPROM lub niewłaściwe podłączenie (np. zbyt długie przewody od podstawki EPROM), co potwierdzono na przykładzie wymiany EPROM z SMD na standardowy. Tuner resetuje się sporadycznie, co jest typowe dla tych urządzeń i może wynikać z niestabilności oprogramowania. Próby wgrywania innych wersji softu nie rozwiązały problemu. Jako tymczasowe rozwiązanie stosuje się podtrzymanie zasilania przez UPS. Zalecane jest korzystanie z oryginalnego oprogramowania i ewentualna reklamacja w przypadku powtarzających się usterek.
REKLAMA