logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego soft z 6010 znika po wgraniu nowego oprogramowania?

BEARRR 26 Kwi 2005 22:10 1608 18
REKLAMA
  • #1 1440339
    BEARRR
    Poziom 11  
    WITAM WSZYSTKICH,
    MAM PROBLEM BO NIE MOGĘ POJĄĆ W JAKI SPOSÓB Z MOJEGO 6010 ZNIKNĄŁ SAMOCZYNNIE SOFT ZAGRZEWAJĄCY SŁONECZKO. PO WŁĄCZENIU TUNERA POJAWIŁO SIĘ STARE MENU ZNANE Z CZASÓW WIZJI Z KOMUNIKATAMI : WŁÓŻ KARTĘ, BRAK UPRAWNIEŃ DO ODBIORU, SKONTAKTUJ SIĘ Z CENTRUM TELEFONICZNYM. PO REANIMACJI, CZYLI WGRANIU NOWEGO SŁONECZNEGO SOFTU WSZYSTKO ZASWIECIŁO. NASTĘPNEGO DNIA WŁĄCZAM FILIPA I ZNOWU JAK POPRZEDNIO NIEBIESKIE MENU I GŁUPIE KOMUNIKATY JAK W STAREJ WIZJI ZE STARYM SOFTEM. MOŻE KTOŚ MNIE OSWIECI BO NIE WIEM O CO CHODZI. BARDZO PROSZĘ O POMOC. UZYWAM 1 KONWERTERA, A TALERZ PATRZY NA HOT BIRDA.
  • REKLAMA
  • #2 1440357
    servie
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Masz zepsutą klawiaturę?
    A co do softu próbowałeś zmieniac parametr kanału podstawowego? Na cyfrę jest 10892 zmień na np. 13456.
  • #3 1440397
    BEARRR
    Poziom 11  
    BARDZO DZIEKUJE ZA SZYBKĄ ODPOWIEDZ.
    CZY MOŻESZ NAPISAĆ COŚ WIECEJ O TEJ KLAWIATURZE I ZMIANIE PARAMETRÓW. CZY PO ZMIANIE MOŻE WSZYSTKO POWRÓCIĆ BEZ PONOWNEGO WGRYWANIA SOFTU. JA SAM NIE WGRYWAM OPROGRAMOWANIA BO NIE DO KOŃCA CZUJE SIĘ NA SIŁACH. PROSZĘ O WIECEJ INFORMACJI BARDZIEJ SZCZEGÓŁOWO. Z GÓRY DZIEKI
  • REKLAMA
  • #4 1440509
    servie
    Poziom 14  
    Masz zepsutą klawiaturę bo piszesz tylko dużymi literami.
    W menu philipsa jest :instalacja póżniej : konfiguracja ręczna następnie : parametry kanału podstawowego i masz częstotliwośc kanału podstawowego. Soft musisz wgrać bo z satelity dostarczany jest tylko orginalny 5.02. Jeśli nie czujesz się na siłach aby wgrać soft to wejdż na stronę www.tomy.dvhk.pl tam jest wszystko wyjasnione i będziesz poprowadzony za rękę
    Powodzenia
  • #5 1440561
    BEARRR
    Poziom 11  
    Stokrotne dzięki SERVIE.
    Czy z kartą nie muszę nic robić ? Tylko nowy soft, może podpowiesz jaki jest sprawdzony. Czy to, że pojawił się oryginalny 5.02 w moim 6010 oznacza , że tuner sam go sobie wgrał i dlaczego.
  • REKLAMA
  • #6 1440649
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Ocena: 34
    Witam!!!
    pozwolicie ze wlacze sie do rozmowy ze swoim problemem!!unikne zakladania nowego tematu a moze mi pomozecie:)
    Problem polega na tym (chodzi mi tez o 6010) ze po wgraniu listy z aktualnymi kluczami jest wszystko ladnie przez ok 1 dzien a np. nastepnego nie mam wszystkich programow np. TVN, discovery itp. Tak jakby nie dzialalo mi AU, ale nie wiem z jakiego powodu poniewaz mam wgrany FIX 7a z karta FUN2 (teoretycznie powinno byc wszystko ok). Czy mozliwe ze tez zaciaga mi cos oryginalnego???? Czy zmiana parametrow kanalu podstawowego w czyms pomoze??
    Pozdrawiam
  • #7 1440662
    brzuch0
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    BEARRR to znaczy że agenci CYFRY + namierzyli cię i z pomocą brygady anty terrorystycznej zrobią nalot na twój dom i odpowiesz za całe piractwo w Polsce. A ty tygrys_michal wgrajstarego fixa6b (ja mam i jest auto)
  • REKLAMA
  • #8 1440975
    BEARRR
    Poziom 11  
    Sprawdzałem parametr kanału podstawowego, było i jest 13456.
    Tygrys_michal napisałeś, że po1 dniu zniknął tvn i inne, cz u Ciebie też pojawiło się stare oryginalne menu na ekranie, niebieskie i konunikaty o których pisałem wczesniej. Po pierwszym takim przypadku wgrano mi nowy soft i poszło, ale tylko na 1 dzień. Rano powróciło stare oprogramowanie, ale jak i dlaczego . Co trzeba zmienić ?
  • #9 1441074
    servie
    Poziom 14  
    @ BEARRR
    1.A jaką masz kartę?
    2. Jaki miałeś soft?
    3. Podałem ci stronę wejdż tam i spróbuj samemu wgrać to nie jest trudne. Może soft który ci wgrywali nie miał blokady zasysania orginalnego softu. Orginalny soft jest możliwy do pobrania jeśli na noc zostawisz tuner w stan-by. Jeśli mimo to sądzisz że nie umiesz wgrac samemu softu to tunera nie wyłączaj na noc.
    Pozdrawiam.
  • #10 1442418
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    @ BEARRR
    nie nie mam oryginalnego menu, zostalo takie jakie wgralem mam tylko problem taki jak opisalem wyzej, ale sprawdze z tym fixem6b
  • #11 1443508
    BEARRR
    Poziom 11  
    Dziękuję za pomoc.
    Posiadam kartę FUN 2, nie wiem jaki wgrano soft ponieważ tego osobiście nie robiłem. Jutro mam dostać kabel do podłączenia kompa z filipem i sam postaram się wgrać nowy soft. Czy powinienem wgrać także listę kanałów ?
    Jeszcze jedno, czy przypadkiem nie zgasło Wam wczoraj sloneczko ? Kilku znajomym padło, podobno zmienili kody.
    Pozdrawiam
    Jeżeli coś jeszcze możecie dodać od siebie to z góry dziękuję.
    Tygrys _michal czy Twój problem się skończył, jak sobie poradziłeś.
    Dziękuję wszystkim którzy odpisali na moje SOS.
  • #12 1443776
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    Tak moj problem sie skonczyl po zmianie fix7a na fix6b :) teraz ladnie ciagnie kluczyki:) wyskoczyl mi w pewnym momencie jakis error o ile dobrze pamietam to chyba E052 ale wylaczylem i wlaczylem dekoder i bylo ok. A jesli chodzi o twoje pierwsze pytanie to nie musisz wgrywac nowej listy ale mozesz to zrobic (sciagnij aktualne klucze dograj do listy i nagraj jeszcze raz tylko nie zapomniej najpierw skasowac starej)
    Pozdrawiam
  • #13 1443833
    servie
    Poziom 14  
    @ bearrr jeśli uleciał ci soft to i prawdopodobnie lista kanałów też, więc wgraj nową listę kanałów.
  • #14 1445140
    newada1
    Poziom 11  
    haa....do tematu softu....Miałem wgrany soft 04.02..., po zamieszaniu słoneczka patrze, przecieram oczka a tu....- 06.02. Lista bez zmian. ale jaja!
  • #15 1446634
    servie
    Poziom 14  
    @newada1 Jeśli miałeś soft 4.02 to jak mogłeś oglądać słoneczko?
    Ten soft był albo jeszcze jest dla użytkowników którzy posiadają kartę Wizja a na niej są tylko programy FTA.
  • #16 1446714
    BEARRR
    Poziom 11  
    servie, będę sie zabierał do wpisywania nowego softu, ale znalazłem tylko fix 7b. Czy będzie dobry, bo pisaliście, że fix 6b jest lepszy. Jeszcze jedno, czy po wyszyszczeniu flasha można od razu wgrać fix 7b bo z opisu zamieszczonego na stronie wynika , że wcześniej wgrywa się inny plik który to w zależności od wielkości flesza w tunerze (2 lub 4 MB)wybiramy. Jak mam zrobić.
  • #17 1446734
    tygrys_michal
    Poziom 19  
    najlatwiej ci bedzie wgrac wszystkie pliki pokolei zgadnie z opisem z pliku readme !!! jesli chcesz wgrac tylko fixa to musisz wyczyscic tylko odpowiednie sektory.
    Pozdrawiam
  • #18 1446856
    BEARRR
    Poziom 11  
    Wgrałe pierwszy plik ten 2 MB bo tyle jest pamieci w tunerze. Kolejnym z list był plik panela graficznego z INFO W nazwie, ale gdy chcialem go otworzyć to pokazał sie komunikat, że jest mało pamieci, a gdzie wolnej pamieci na trzeci z kodami. Co to oznacza. Proszę o pomoc bo jestem w trakcie wpisywania .

Dodano po 35 [minuty]:

Wpisałem złe adresy. Po korekcie wgrywanie poszło jak po maśle. Jutro sprawdzę czy słonko świeci. Stokrotne dzięki za pomoc.
  • #19 1450279
    BEARRR
    Poziom 11  
    Witam wszystkich. Udało mi się bez problemów wszystko wgrać i teraz słoneczko świeci. Mam nadzieje, że powtórnie mój filip nie zassie oryginalnego oprogramowania. Wgrałem fix 6B. NIe otwierają sie kanały Multivisione, czy to zależy od softu wgranego w kartę Fun. Prosze o odpowiedz. Jeszcze raz dziekuję wszystkim, którzy wskazali mi dobrą drogę.
    Pozdrawiam BEARRR

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy tunera Philips 6010, w którym po wgraniu nowego oprogramowania (softu) znikają kanały i pojawia się stare, nieaktywne menu z komunikatami o braku uprawnień i konieczności włożenia karty. Po reanimacji i ponownym wgraniu "słonecznego" softu problem ustępuje na około jeden dzień, po czym tuner automatycznie przywraca oryginalne oprogramowanie 5.02, co powoduje powrót problemów. Dyskusja wskazuje, że tuner może sam pobierać oryginalny soft z satelity, zwłaszcza jeśli pozostaje w trybie standby. Rozwiązaniem jest ręczne wgranie odpowiedniego softu, np. fix 6b, który stabilizuje działanie i poprawia pobieranie kluczy. Konieczne jest także ustawienie właściwych parametrów kanału podstawowego (częstotliwość np. 13456 MHz) w menu instalacji tunera. Wgrywanie softu wymaga podłączenia tunera do komputera i wykonania procedury czyszczenia pamięci flash oraz wgrania plików w odpowiedniej kolejności. Po wgraniu nowego softu zaleca się także aktualizację listy kanałów i kluczy. Problem znikania softu i kanałów może być związany z kartą dostępu (np. FUN2) oraz zabezpieczeniami operatora Cyfry+.
REKLAMA