logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki licznik do monitorowania zużycia prądu w domowych obwodach?

sapsapl 25 Mar 2013 07:27 3774 10
  • #1 12108131
    sapsapl
    Poziom 10  
    Ocena: 29
    Witam serdecznie.

Jestem świeżo po remoncie, instalacja elektryczna postawiona od nowa. Rozdzielnia nowa. Ale jak to w życiu bywa dobre pomysły przychodzą po remoncie, a nie przed.

Nie jestem obeznany w temacie, ale poszukuję licznika (do zastosowań domowych), do którego mógłbym podpiąć kilka obwodów, które są zabezpieczone bezpiecznikami, tak, aby mieć możliwość odczytu zużycia poszczególnych obwodów - podobne rozwiązania istnieją dla osobnych gniazdek, gdzie wpinamy przejściówkę i bez/ przewodowo pobieramy dane o zużyciu, mi bardziej zależy na konkretnych obwodach - światło w jednym pokoju, w drugim, cała kuchnia, łazienka.

Wielkim atutem była by możliwość odczytywania danych poprzez sieć IP (np. protokół TCP/UDP) chociaż nie jest to niezbędne zwłaszcza jeżeli zawyża cenę znacznie.

Czy istnieje taki pojedyczny licznik, czy lepiej do obwodu wstawić osobny jedno fazowy licznik zużycia? Także cenowo jak będzie to wyglądać?

Przepraszam, jeżeli mylę pojęcia/ nazwy, ale z wykształcenia nie jestem elektrykiem/ energetykiem.
  • #2 12109405
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    Istnieją pod-liczniki jednofazowe rozmiaru 1-eski, duża rozpiętość cen od 70-100zl, szt. Przy odczycie trzeba przechylić głowę o 90 stopni :) brak zdalnego odczytywania.
  • #3 12110989
    sapsapl
    Poziom 10  
    lukiiiii napisał:
    Istnieją pod-liczniki jednofazowe rozmiaru 1-eski, duża rozpiętość cen od 70-100zl, szt. Przy odczycie trzeba przechylić głowę o 90 stopni :) brak zdalnego odczytywania.

Rozumiem, że taka 1-eska na każdy obwód osobno, czyli np. 7 obwodów = 7 pod-liczników ?

Coś takiego?
    Jaki licznik do monitorowania zużycia prądu w domowych obwodach?
  • #4 12111108
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    sapsapl napisał:
    Rozumiem, że taka 1-eska na każdy obwód osobno, czyli np. 7 obwodów = 7 pod-liczników ?

To co chcesz zrobić to przerost formy nad treścią. Pamiętaj że każdy licznik pobiera do około 5W mocy. Gdybyś miał przyłącze 1 fazowe mógłbyś bardzo ładnie pogrupować obwody.
  • #5 12112648
    sapsapl
    Poziom 10  
    INTOUCH napisał:
    sapsapl napisał:

To co chcesz zrobić to przerost formy nad treścią. Pamiętaj że każdy licznik pobiera do około 5W mocy. Gdybyś miał przyłącze 1 fazowe mógłbyś bardzo ładnie pogrupować obwody.

Mam przyłącze 1 fazowe, po liczniku jest różnicówka na całość. następnie każdy obwód (oświetlenie w pokoju, gniazdka w pokoju, gniazda w kuchni itd) jest na osobnym bezpieczniku.Faktycznie lekki przerost nad formą bo musiałbym mięc przy podejściu 1 licznik 1 obdów wstawić drugą puszę, lub wymienić tą na 2 rzędową, żeby zmieścić liczniki, a trzeba by było ich wstawić z 6. Czyniąc to nie efektywnym rozwiązaniem za ponad 600zł. Nie myślałem, że licznik bierze aż tyle 5W. To już 30W non stop. Dlatego myślałem, że istnieje może rozwiązanie w formie jednego urządzenia - które nie będzie super-hiper licznikiem za nie wiadomo ile.
  • #6 12113350
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 111
    A taki prosty Energy logger np Volcraft4000 nie wystarczy?
  • #7 12114102
    sapsapl
    Poziom 10  
    Marek_Pe napisał:
    A taki prosty Energy logger np Volcraft4000 nie wystarczy?

To jest chyba dobra w gniazdko ? Mi bardziej zależy na pomiarze obwodu, niżeli poszczególnych gniazdek.
  • #8 12117956
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 111
    Wystarczy poszperać w necie. Są też takie bez gniazda z przewodami które można wpiąć w obwód.
    Ten konkretny model to tylko przykład urządzenia.
  • #9 12118081
    sapsapl
    Poziom 10  
    Marek_Pe napisał:
    Wystarczy poszperać w necie. Są też takie bez gniazda z przewodami które można wpiąć w obwód.
    Ten konkretny model to tylko przykład urządzenia.

Mógłbyś wskaząć przykładowy bo szczerze mówiąc, nie mam zielonego pojęcia jak to znaleść a szukałem już troche.
  • #10 12121842
    INTOUCH
    Poziom 30  
    Ocena: 199
    Najlepiej jeżeli projekt wykona ci projektant, a ty mu podasz wytyczne odnośnie pomiaru energii elektrycznej w obwodach.
    Zsumowana moc ze wszystkich pod liczników nie koniecznie będzie ci się zgadzać z licznikiem głównym. Wynika to z klasy dokładności samych liczników, sumarycznego błędu pomiaru energii elektrycznej wynikającego z klasy dokładności, oraz poboru energii elektrycznej przez same liczniki.
    Do ORNO ktoś napisał interfejs i umieścił na elektrodzie.
    Instalację niech ci wykona elektryk.
  • #11 12340241
    sapsapl
    Poziom 10  
    Dziękuję serdecznie, licznik spełniający moje oczekiwania jest za drogi - jak i to, że nie mam tyle miejsca w skrzynce, jednak czegoś się dzięki wam dowiedziałem. Dzięki serdecznie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje licznika do monitorowania zużycia energii elektrycznej w domowych obwodach, z możliwością podłączenia kilku obwodów zabezpieczonych bezpiecznikami. Istnieją jednofazowe pod-liczniki, które można zainstalować dla każdego obwodu, jednak ich koszt oraz pobór mocy (około 5W na licznik) mogą być problematyczne. Użytkownik rozważa również prostsze rozwiązania, takie jak Energy logger, ale preferuje pomiar na poziomie obwodu, a nie pojedynczych gniazdek. Wskazano, że najlepiej skonsultować się z projektantem lub elektrykiem, aby dostosować instalację do wymagań pomiarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA