logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amika EHK2.834TkDpHSaL – piekarnik wyłącza się po 180°C, co wymienić: ogranicznik czy czujkę?

grzesiek.radom 25 Mar 2013 09:38 2505 6
REKLAMA
  • #1 12108394
    grzesiek.radom
    Poziom 2  
    Piekarnik wyłącza się po osiągnięciu temperatury 180 stopni. Muszę zaczekać aż wystygnie i dopiero wówczas zacznie grzać ponownie. Ponownie będzie grzał do osiągnięcia temperatury 180 stopni.
    Proszę o poradę czy wymienić "ogranicznik temperatury M-161471.161A01 (8001635)", a może "czujkę temperatury zegara TK... (8012977)"??
    A może problem tkwi w programatorze?
    Proszę o info, gdzie szukać przyczyny tej usterki.
  • REKLAMA
  • #2 12109040
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1747
    Witam
    Sprawdź w pierwszej kolejności ogranicznik temperatury czy się nie zawiesza.Od tego bym zaczynał.
  • REKLAMA
  • #3 12137303
    grzesiek.radom
    Poziom 2  
    Wymieniłem ogranicznik temperatury, ale nic nie pomogło.
    Żona wściekła. Święta, a tu ciasto niedopieczone....
    Ile jest w tym piekarniku ograniczników temperatury? Jak wymieniłem ten, który wydawał mi się głównym, to znalazłem kolejny. Oba były podpięte pod grzałki z tyłu piekarnika.
    Objawy są takie:
    Piekarnik dochodzi na termoobiegu do temperatury 170-175 stopni. Po kilku minutach grzania zaczyna przerywać jeden ze styczników. Po ok siedmiu minutach wyłącza całkowicie piekarnik.
    Przydałby się schemat tego piekarnika, ale... skąd go pobrać?
  • REKLAMA
  • #4 12137733
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3354
    Wentylator chłodzący panel jest sprawny?
  • REKLAMA
  • #5 12137997
    zibi1971
    Specjalista AGD
    Ocena: 1117
    witam
    jeśli wyłącza cały piekarnik włącznie z oświetleniem szukaj problemu w programatorze
    jest tam przekaźnik załączający napięcie na grzałki i oświetlenie, może być przepalony
    jeśli jesteś troszkę kumaty pomiń go podłączając na krótko, wtedy wyeliminujesz programator
    problem tez może jest w łączniku krzywkowym(wybierak programów)
    musisz iść po kolei to znajdziesz gdzie jest przerwa
    powodzenia
  • #6 12138132
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3354
    grzesiek.radom napisał:
    Proszę o poradę czy wymienić .. "czujkę temperatury zegara TK... (8012977)"??

Sprawdź lub wymień ją jeśli wentylator wspomniany przeze mnie wyżej jest sprawny.
  • #7 12138550
    grzesiek.radom
    Poziom 2  
    Co do przekaźników. Wymieniłem oba.
    Łącznik krzywkowy również wymieniłem na nowy.
    Wentylator panelu sterowania działa. Sprawdzę go, gdyż po wyłączeniu się piekarnika panel jest bardzo rozgrzany.
    Spróbuję też spiąć na krótko przewody z przekaźnika "0". To on rozłącza piekarnik.
    Sprawdzę czy to coś da i opiszę.

Podsumowanie tematu

✨ Piekarnik Amika EHK2.834TkDpHSaL wyłącza się po osiągnięciu temperatury 180 stopni, co zmusza użytkownika do czekania na jego schłodzenie przed ponownym nagrzewaniem. Użytkownik wymienił ogranicznik temperatury, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie wentylatora chłodzącego, programatora oraz łącznika krzywkowego. Użytkownik wymienił przekaźniki i łącznik krzywkowy, a także zauważył, że panel sterowania jest bardzo rozgrzany po wyłączeniu piekarnika. Planuje sprawdzić przewody z przekaźnika "0", który rozłącza piekarnik, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA