Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Arrow Multisolution Day
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kino domowe bez przewodów?

sobiepanmirek 25 Mar 2013 16:05 13995 60
  • #1 25 Mar 2013 16:05
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    Witam Panowie.Ja w podobnym temacie -kin domowych jednak nieco innych./jesli było to przepraszam ,ale nie znalazłem/.Mianowice chciałbym zakupić kino domowe mam tv 3d Lg wiec może najlepiej tej firmy-choć nie koniecznie możliwe są różne opcje.Cena załóżmy 1500 -do 2000 ,ale najważniejsze jest to,aby tylne kolumny dało się podłączyć bez przewodów.Przód wokół tv mogę podłączać kablami a tył nie -bardzo mi zależy na takim właśnie układzie.Ma ktoś coś takiego -lub mógłby ktoś coś konkretnie polecić-jeśli warto dopłacę-ale najważniejsze czy poprzez bezprzewodowe podłączenie tyłu nie będzie jakichś zakłóceń w tych kolumnach.Pozdrawiam i dziękuję za porady.

    0 29
  • Arrow Multisolution Day
  • #2 25 Mar 2013 16:09
    kabanos5051
    Poziom 11  

    Najpierw podaj wymiary pomieszczenia w którym ma to grać, oraz preferencję odnośnie tego co będzie grało, film/muzyka. Jeżeli muzyka to jaka :)

    0
  • #3 25 Mar 2013 16:11
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    Racja pokój 25m kw.Specjalnych preferencji do muzyki nie mam- różna ,trochę radio -głównie chodzi mi o "efekty"w filmach.

    0
  • #4 25 Mar 2013 20:23
    Herethic
    Poziom 28  

    sobiepanmirek nie próbuje Cie urazić, ale:

    sobiepanmirek napisał:
    (...)głównie chodzi mi o "efekty"w filmach.
    Widziałeś, żeby "Terminator" z gumowym młoteczkiem biegał?
    Albo "Godzilla" w futrzanych bamboszach?
    Transformersy na paluszkach? Myślałeś o sąsiadach, którzy będą słyszeć Twój subwoofer?
    No to nie pisz, że na wszystko zamierzasz wydać 1500zł. :?

    Tyle mniej więcej (z naciskiem na więcej) kosztuje dobry subwoofer.
    A to podstawa kina domowego. Warto tez uwzględnić akustykę pomieszczenia.
    Za friko tego nie zrobisz... :|

    Coraz wiecej jest takich tematów jak Twój...
    Ludzie, do jasnej cholery zrozumcie wreszcie,
    że za kilkaset euro nie da się kupić dobrego sprzętu!

    (kosztowna reklama, marża, podatek, serwis gwarancyjny, transport, vat, matryce, robocizna, zarobek chińczyków...)
    Fabryk też z bambusów nie postawili - muszą je zamortyzować...
    Zostaje kilkadziesiąt euro na części do produkcji... :cry: Przyjmijmy 10-15% końcowej ceny.
    Na: DVD, Amplituner, dwie Kolumny Frontowe, dwie, a czasem nawet cztery Satelity, subwoofer i piloty...
    Czy to tak trudno pojąć? :?:

    Z najtańszych firm oferujących taki sprzęt, warta uwagi jest np. TAGA.
    HARMONY TAV-606 (5.0) + TSW-90, to moim zdaniem jeden z niewielu takich zestawów oferujacych
    w miarę przyzwoitą jakość za niewielkie pieniądze.. Coś około 2,5 tys zł w zestawach KD.

    O sensownym zestawie do 25 metrów z bezprzewodowymi satelitkami raczej nie myśl...
    Monitory aktywne to kilka setek za sztukę, a trzeba by je jeszcze zgrac z reszta zestawu,
    który zdekompletowany wyszedłby tylko minimalnie taniej...

    Postaraj się o w miarę miękka podłogę, żeby nie dudniło, odstęp kolumn frontowych od ściany
    i odpowiednia wentylacje Amplitunera. Szukaj frontowych na wooferach 6-7 cali,
    subwoofera 10" i jak najdłuższej gwarancji. Amplituner musi mieć funkcje, których będziesz potrzebował,
    np. przy grach, oraz trochę zapasu mocy (załóż pobór podzielony przez dwa) w stosunku do kolumn (RMS).
    Odsłuchaj kilka sprzętów tego typu przed zakupem nie licząc na cuda.

    To samo w przypadku (nieco tańszych) używek. Amen.

    Miłego odsłuchu.

    0
  • #5 25 Mar 2013 20:40
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    Herethic wielki dzięki za odpowiedź.A właściwie to najbardziej interesowało mnie:
    1. czy sa w ogóle KD z bezprzewodowym połączeniem tylnych kolumn
    2.czy takie podłączenie nie generuje jakiś zakłóceń.
    Ponieważ zaczynam dopiero rozeznanie w ww temacie stąd moje pytanie ,ale każda informacja cenna .Pozdrawiam.

    0
  • #6 25 Mar 2013 21:17
    Herethic
    Poziom 28  

    1) Tak, ale głównie "główniane"'. Małe monitorki, plastikowe obudowy.
    Widziałem/słyszałem też dwa zestawy firmy "Bose", ale tez tak jakoś.. mnie akurat nie przekonały...
    Zwłaszcza cenowo... 8-O
    2) Tak, generuje, a właściwie nie do końca jest na nie odporne. Choć nie wiem czy wszystkie
    zestawy tak mają... ale mogą nie lubić lubią komórek, mikrofalówek...
    Nie wnikałem w temat głębiej.

    Nie handluję sprzętem Audio. Po prostu interesuję się nim. Znam też kilka osób o podobnych zainteresowaniach.
    Raczej jednak "stereofonicznych". Sam też korzystam z KD-eka tylko okazjonalnie.

    Jeśli mogę w czymś pomóc - pisz. Może dopiszą też coś bardziej doświadczone ode mnie osoby na forum.

    Pozdro.

    Aha, jeszcze jedno... Kable możesz zamaskować przy pomocy listew sztukateryjnych.
    Nawet tanich jak barszcz styropianowych. Ja akurat produkuje je z ultrasztywnych pianek.
    Kino domowe bez przewodów?
    Wpisz do Google: "sztukateria" i wybierz coś, jeśli odpowiada Ci takie rozwiązanie.
    ________________________________
    Fotka na szybko - to nie jest reklama.

    0
  • #7 27 Mar 2013 14:55
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    Może jeszcze się ktoś wypowie nie jestem audiofilem moja obecna mini wieża wogóle padła więc tamat się nasilł. Chodzi mi głównie czy ktoś ma podłączone tylne głośniki bezprzewodowo?.Czy ma na takim podłączeniu jakieś zakłócenia?Jak to się spisuje w praktyce?.Nie mogę zastosować listew bo często zmieniam umeblowanie pokoju gruntownie i nie mogę mieć na stałe kabli położonych.Czy może iść w soud bar?.Co o tym Sadzicie?.Pozdrawiam.

    0
  • Arrow Multisolution Day
  • #8 27 Mar 2013 17:40
    Herethic
    Poziom 28  

    Zapytam wprost - po co chcesz "wyważać otwarte drzwi"?

    A co jeśli na Forum wypowie się np.sprzedawca takich kolumn, który będzie
    chciał Ci je wcisnąć? Albo osoba, która je sobie chwali, bo nie słuchała lepszego sprzętu?

    Kino domowe bez przewodów?
    To gniazda głośnikowe. Do Elektrycznych masz przewody najprawdopodobniej
    na wysokości około 30cm, więc musiałbyś uwzględnić to przy instalacji.

    Monitory możesz umieścić na podstawkach. Maja wejścia kabli od spodu.
    Jeśli gniazda zamontujesz blisko podłogi, nie powinny mocno drażnić oczu.
    Możesz je dopasować pod kolor ścian. Są też gniazda podłogowe 50-100zł/szt.
    Kino domowe bez przewodów?
    Tylko nie lataj po nich odkurzaczem. :?

    Rozwiązanie przy którym się upierasz ZAWSZE będzie droższe lub gorsze
    (albo jedno i drugie) od standardowego. Kabli sieciowych i tak nie unikniesz...
    Solidny 10"-lowy subwoofer "na bateryjkę" kosztowałby fortunę... :?

    W IKEA widziałem zintegrowane systemy audio-tv. Przestawiasz szafkę i masz wszystko z głowy.
    Niecałe 5tys zł z telewizorem. Do biegania z meblami rozwiązanie idealne.
    Do słuchania oczywiscie mniej... :| W końcu coś za coś...

    Spadam. Powodzenia! :spoko:
    __________________________________________________________________________
    Na marginesie... bar w pokoju to świetny pomysł, ale może lepiej z czymś mocniejszym procentowo? :wink:

    0
  • #9 02 Kwi 2013 17:39
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    Witam ponownie po dłuższej przerwie i przemyśleniach sprawa wyglada nastepująco.Decyzja zapadła ..... wyleczyłem się z soudbara a będzie normalny porzadny zestaw stereo.Wiem chciałem na poczatku bez kabli,ale z przodu/przy tv/mogą być -nie bedzie efektów w filmach ,ale spodziewam się w sumie bez porównania lepszego dźwięku.Spodziewam się bo tak wyczytałem i rozmawiałem w sklepie.Proszę tylko o małą podpowiedź czy wystarczy 2.0 czy dodać subwofer i czy dodać centralny.Pokój 25m kw. więcej muzyki czasem filmy.Dziękuję za pomoc.Może mogę prosić o konkretne przykłady ampli i kolumn.Kwoty nie podaję -wiadomo im taniej tym lepiej.Ale aby to było z sensem się w to bawić.Dziś słuchałem na żywo ampli pioneer i jamo za ok 3 tys.sam ampli i kolumny fajnie brzmiało-Może da się taniej czy nie warto kombinować już taniej.Pozdrawiam i dziękuję.

    0
  • #10 02 Kwi 2013 18:59
    Herethic
    Poziom 28  

    Żeby się tak szybko dało też np. naszą Służbę Zdrowia wyleczyć...:please:
    Ale poprosimy o rysunek pokoju :smoke:

    0
  • #11 02 Kwi 2013 19:18
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    Niema problemu tylko nie wiem jak to zrobić :)

    0
  • #12 02 Kwi 2013 19:43
    Herethic
    Poziom 28  

    Nie martw się... Nasz premier też nie wie jak widać... :(

    Wróćmy do tematu: prosiłem Cię o rysunek. Zrób rzut z góry, z meblami.
    Proporcjonalnie.

    0
  • #14 02 Kwi 2013 21:31
    Pablo1964
    Moderator

    Telewizor w rogu to nie jest najszczęśliwsza opcja. Widziałeś w którymś kinie tak umieszczony ekran?

    0
  • #15 02 Kwi 2013 21:32
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    Wiem ale w którym rogu?bo w dwóch bywa? tym pod oknem?

    0
  • #16 02 Kwi 2013 21:43
    Pablo1964
    Moderator

    A w jakim rogu widziałeś w kinie? W którą stronę lubisz skręcać szyję podczas oglądania filmu?

    0
  • #17 02 Kwi 2013 22:15
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    Masz rację no ale u mnie tak jakoś wyszło.Ale miałem nadzieję ,że My tu o audio tak bardziej..

    Dodano po 29 [minuty]:

    Pablo1964 cosądzisz czy wystarczy 2.0 czy dodać subwofer i czy dodac centralny/tu mam na myśli czy nie przydałby się przy filmie/?.

    0
  • #18 02 Kwi 2013 22:36
    Pablo1964
    Moderator

    Kłopot w tym, że w przypadku telewizora w rogu pokoju trudno dobrać położenie kolumn - estetyczne i jednocześnie korzystne brzmieniowo. Podejrzewam, że to przyzwyczajenie z czasów TV CRT, gdzie trzeba było w jakiś sposób zamaskować "bańkę". Dlatego sugeruję wprost - przemieść telewizor na środek krótszej ściany. Wtedy kanapa wg opcji 2 i można słuchać z przyjemnością. Przy większym budżecie byłaby możliwość dyskusji o systemie 5.1 ale tylne kolumny bezprzewodowe to równie dobry pomysł jak ten telewizor w rogu.

    sobiepanmirek napisał:
    Pablo1964 co sądzisz czy wystarczy 2.0 czy dodać subwofer i czy dodac centralny

    Możesz kupić amplituner 2.1 (np. HK3490) i w późniejszym czasie zdesydować o ewentualnym dokupieniu subwoofera.

    0
  • #19 02 Kwi 2013 22:43
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    Tak masz rację nie pomyślałem tak był ustawiony stary tv!!.Tyłu wogóle nie chcę wyleczyłem się z uwagi na ilość kabli właśnie/soundbar oszukiwałem sam siebie ,że to zagra/.Dlatego już zdecydowałem się tylko na sam przód.Tylko- czy 2.0
    -czy 2.1/sam sub ok tys.do mnie na mój metraż tak mi powiedziano/-
    - czy także ten centralny dodać.I to było by w/g mnie wszystko-bez tyłu.

    Dodano po 3 [minuty]:

    A mógłbyś się pokusić o jakiś konkretny zestaw dla mnie na ww pokój?.

    0
  • #20 02 Kwi 2013 22:43
    Pablo1964
    Moderator

    Centralny nie, bo wtedy musiałbyś kupić amplituner wielokanałowy a w tym budżecie to kiszka.

    0
  • #21 02 Kwi 2013 22:44
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    Dziś słuchałem pioneer nie wiem jaki model i był pod 5.1 przygotowany-ale grał tylko 2.0 w tych 3 tys.z jamo też nie pamiętam symbolu-stąd mój dylemat.

    0
  • #22 02 Kwi 2013 22:47
    Pablo1964
    Moderator

    Sens kupowania wielokanałowego amplitunera jest tylko wtedy, gdy zamierzasz podłączyć satelity. Jeżeli nie, byłoby to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Amplituner/wzmacniacz stereofoniczny w tym samym budżecie gra kilka klas lepiej.

    0
  • #23 02 Kwi 2013 22:52
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    Tak samo gościu mi powiedział np. za ok 3 tys ww czyli pioner 5.1 z jamo komplet kolumn tylko bez sub.
    lub za te same ok 3 tys inny zestaw z wszystko/w skrócie/lepsze tylko 2.0.także bez sub.
    I co z robić wogóle?? w tej sytuacji/
    I co wogóle z tym subem czy z nim+ ok tys. czy bez niego?.Jak myślisz da to radę bez sub?

    0
  • #25 02 Kwi 2013 23:11
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    ..3480? tak?.

    0
  • #26 02 Kwi 2013 23:12
    Pablo1964
    Moderator

    Albo 3490. Bo 3480 już chyba tylko z drugiej ręki. Będziesz miał doskonały dźwięk i nie będzie niedosytu z tytułu braku "bajerów" nowoczesnego kina domowego.

    0
  • #27 02 Kwi 2013 23:13
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    Własnie to miałem pisać.że już chyba nie dostępny.

    0
  • #29 02 Kwi 2013 23:20
    sobiepanmirek
    Warunkowo odblokowany

    Tylko o ile widzę one oba unikają jak ognia hdmi?/A ja musiałbym co najmniej dwa mieć.Chyba ,że źle widzę..

    0
  • #30 02 Kwi 2013 23:45
    Pablo1964
    Moderator

    Do czego? Przecież blu-ray podłączysz bezpośrednio do TV. W sprzęcie stereo nie stosuje się HDMI.

    0