logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EAGLE - tut./soluc. Łączenie ścieżek których "nie można" połączyć

Trabi 26 Mar 2013 09:50 2058 11
REKLAMA
  • #1 12113024
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 794
    Witam.
    Pewnie niejedna osoba miała problem z tym, że nie można gdzieś było poprowadzić ścieżki bo program nie zezwalał np. z uwagi na restrykcje. Przedstawię to na przykładzie:

Mamy brak połączenia (żółta nitka) wylanych mas polygonem.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Można zrobić przejście pomiędzy nóżkami 5 i 6 układu, ale restrykcje odległości polygonu od ścieżek nam to uniemożliwią. Sprawdźmy:
    Bierzemy narzędzie ROUTE i próbujemy.

Niestety, ROUTE nie chwyci nam polygonu żeby przeciągnąć ścieżkę między padami.
    Więc co.... Bierzemy narzędzie WIRE:

Rysujemy ścieżkę pomiędzy 5 i 6 końcówka układu:

Niby wszystko ok i wygląda, że dało się połączyć. Ale czy aby na pewno? Skąd ta żółta nitka niepołączonych polygonów??? Sprawdźmy wciskając przycisk RATSNEST. Efekt? No taki jakiego się nie spodziewaliśmy - masy są nadal od siebie oddzielone, a ścieżka zrobiona jako WIRE nie jest częścią masy:

Ścieżka jest, ale nie połączyła się z polygonem i masa nie stanowi jednej całości.

Wybieramy więc INFO i klikamy na tej postawionej ścieżce. Zmieniamy jej nazwę na GND i.... kicha, znów nic z tego:

Sieć GND już istnieje i nie można nowej ścieżki nazwać tak jak istniejąca sieć. Czyżby nie można jej doczepić do sieci GND?

Można. Jest na to sposób.

Łapiemy narzędziem WIRE pad (a nie polygon!) najbliższego elementu (lub dowolnego), który jest już do masy podłączony i ciągniemy go po skosie do pierwszego punktu, gdzie chcemy postawić ścieżkę:

Następnie kładziemy właściwą ścieżkę pomiędzy pinami 5 i 6:

Efekt?! Połączyło! Zniknęła żółta nitka. :-)

No ale mamy teraz... zwarcie na tej skosem poprowadzonej ścieżce. Usuńmy ją. Tym razem już nie narzędziem DELETE (bo ta ścieżka jest już częścią sieci (masy)!), ale używamy narzędzia RIPUP:

Ścieżka zwierająca usunięta, błędów EAGLE nie zgłasza. Widać nitkę, nie połączenia kondensatora z polygonem między pinem 5 a 6. Czy aby na pewno znów coś nie połączone? Otóż nie. Wszystko gra i buczy. Wciskamy znów narzędzie RATSNEST i....

Mamy połączenie mas. :-D Żółtej nitki nie ma, masy są połączone. Co ciekawe, gdy zlikwidujemy polygon, to ten kawałek ścieżki WIRE nadal ma nazwę sieci GND i jest jego integralną całością! Każde wylanie polygonu, zleje nam tą ścieżkę z daną siecią (w tym wypadku GND).

W taki sposób możemy posadzić gdziekolwiek ścieżkę WIRE i "przypiąć" ją do danej sieci. Proste, acz potrafi przysporzyć trochę problemów, gdy nie wiemy, jak to zrobić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12113077
    mateo15-s
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Wg mnie w tym miejscu się mylisz

Trabi napisał:
    Sieć GND już istnieje i nie można nowej ścieżki nazwać tak jak istniejąca sieć. Czyżby nie można jej doczepić do sieci GND?

Użyłeś polecenia info do zmiany nazwy położonej ścieżki i program słusznie Cię informuje że nie można tego tak zrobić. Są dwie metody.
    1. Jeśli już trzeba używać "wire" możesz zmienić potem jej nazwę poleceniem name. Właśnie na GND
    2. Drugi sposób to gdy wybierzesz narzędzie wire w pasku poleceń wpisujesz " 'GND' " i potem ENTER. Po takim zabiegu prowadzona ścieżka jest przypisana do danego sygnału. W tym przypadku do masy.

Pozdrawiam Mateusz Solecki
  • REKLAMA
  • #3 12113128
    Trabi
    Poziom 36  
    mateo15-s napisał:
    w pasku poleceń wpisujesz " 'GND' "

O, tego sposobu nie znałem :) . Znaczy się nie wiedziałem że trzeba wpisać w znakach ' ' .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12113326
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Wszystkie nazwy ścieżek, polygonów, padów, przelotek, itp. zmieniamy narzędziem Name, a nie w narzędziu Info.
    Dlatego Twój pierwszy post od początku był niepotrzebny. :D
  • REKLAMA
  • #5 12113432
    Trabi
    Poziom 36  
    marco47 napisał:
    zmieniamy narzędziem Name

Wiem, ale nie wiedziałem że ścieżki także. Faktycznie, w takim razie sa prostsze rozwiązania. Dzięki za podpowiedzi (a tyle się napracowałem z opisem ;) :D )
  • #6 12113456
    marco47
    Poziom 41  
    Przeczytałem Twój sposób jeszcze raz i jestem zaskoczony że chciało Ci się tak kombinować z tym problemem. :D

Ale nie przejmuj się, również na początku robiłem takie ekwilibrystyki z programem :cry:
  • #7 12113462
    Trabi
    Poziom 36  
    marco47 napisał:
    chciało Ci się tak kombinować z tym problemem

No wiesz, wcale mi się nie chciało, ale musiałem sobie jakoś poradzić :) . Teraz widzę, że można to robić prościej :) za co dziękuję.
  • #8 12113475
    mateo15-s
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    A czy przejście GND pomiędzy pinami 7 i 8 zrobione jest taką samą metodą ? Bo o tym akurat nic nie było mowy.
  • #9 12113528
    Trabi
    Poziom 36  
    Tak, tą samą.
  • #10 12113532
    marco47
    Poziom 41  
    Co do przechodzenia powierzchni polygonu między padami układów, to można również zmniejszyć odległości (Isolate) w narzędziu Info polygonu na mniejsze np. 0.254mm a wtedy program sam przeprowadzi takie wylanie miedzi miedzy padami.
  • #11 13065735
    Trabi
    Poziom 36  
    ZAMYKAM.
  • #12 13065988
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Regulamin p.3.2.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono problem łączenia ścieżek w programie EAGLE, gdzie użytkownik napotkał trudności z powodu restrykcji dotyczących odległości polygonu od ścieżek. Użytkownik próbował użyć narzędzia ROUTE, które nie pozwoliło na połączenie, a następnie skorzystał z narzędzia WIRE, co wydawało się skuteczne, ale nie rozwiązało problemu z żółtą nitką niepołączonych polygonów. Uczestnicy dyskusji zaproponowali dwie metody: użycie polecenia "name" do zmiany nazwy ścieżki na GND oraz wpisanie 'GND' w pasku poleceń podczas korzystania z narzędzia WIRE. Dodatkowo, zasugerowano zmniejszenie odległości (Isolate) w narzędziu Info polygonu, co mogłoby umożliwić automatyczne wylanie miedzi między padami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA