wedlug mnie jest tak samo jak w przypadku samsung galaxy s3
kolega bawil sie softami lub sterownikiem modemu próbując polepszyć zasięg w telu.
Nie można za bardzo cofać wersji softu a zwłaszcza sterownika modemu bo później owy "Nie zarejestrowano w sieci" problem występuje.
W moim przypadku w sgs3 wystarczylo zainstalować modem spaczowany.
(dlaczego u mnie zrobil sie komunikat "Nie zarejestrowano w sieci"? Dla tego ze mialem nowszy modem i chcialem polepszyć zasieg kosztem baterii - naczytalem sie glupot z netu ze modem DLID1 jest super ze nie rwie netu i hsdpa ma wiecej kresek tyle ze nikt tam nie pisal ze powinno sie miec starszy modem w telefonie niz DLID1 a ja mialem nowszy i wgralem na niego starszy i problem ze telefon stal sie jak tablet bez gsm. Po wgraniu spachowanego modemu problem znikl jak rekka odjal... I nie trzeba z tym z pewnoscia lazic po serwisach tylko ruszyc glowa...
Jak by ktos trafil do tego posta z tym samym problemem z telefonem galaxy S3 to podaje link
http://forum.android.com.pl/f28/problemy-podc...-2-i-4-2-2-nie-zarejestrowano-w-sieci-333406/ jesli masz andka 4.1.2 to instaluj tylko od punktu 2.
W galaxy Y szukal bym rozwiazania podobnego.