logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór odpowiedniej cewki do wykrywacza metali AVT2874 B – kompatybilność i dostępność

djsoczek 26 Mar 2013 22:30 3288 6
REKLAMA
  • #1 12116396
    djsoczek
    Poziom 10  
    Ocena: 22
    Witam, kupiłem impulsowy wyrywacz metali, a dokładnie KIT do samodzielnego montażu, chcę kupić gotową cewkę. Czy mogę kupić obojętnie jaką, czy musi być specjalna przeznaczona do tego kitu? Ewentualnie kto ma do sprzedania takie cudo? w rozsądnej cenie?
  • REKLAMA
  • #2 12116799
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    W handlu detalicznym nie ma takich cewek.

djsoczek napisał:
    czy mogę kupić obojętnie jaką

Nie.

djsoczek napisał:
    czy musi byc specjalna przeznaczona do tego kitu?

Tak.
    To jest bardzo prosta cewka. Można ją wykonać samemu. Należy nawinąć na średnicy 25 cm 21 zwojów izolowanego drutu DNE φ 0,7mm.
  • REKLAMA
  • #3 12144815
    djsoczek
    Poziom 10  
    A co to znaczy że nie można zrobić przeciwzwojów?? O co chodzi??
  • REKLAMA
  • #4 12144928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 12172392
    djsoczek
    Poziom 10  
    A są jeszcze jakieś uwagi dot. budowy tej cewki?? Żeby się nie pomylić z czymś i zrobić porządną?
  • #6 12175989
    SPiotr
    Poziom 23  
    Ocena: 61
    Co i z czym można tu pomylić?
    Mogę jedynie zwrócić uwagę na to by konstrukcja usztywniająca cewkę i mocowanie jej była zrobiona np:ze sklejki lub tworzywa sztucznego (nie z metalu).
  • #7 12829332
    opu
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Podczepiam się pod temat i mam takie o to pytanie: z tego co wiem duża cewka daje nam większy zasięg mała większa czułość dla małych przedmiotów co będzie jeśli zrobimy dwie cewki połączone szeregowo lub równolegle jedna na zewnątrz druga wewnątrz w jednej płaszczyźnie? Zachowamy zasięg i czułość dla małych elementów jednocześnie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje gotowej cewki do wykrywacza metali AVT2874 B, który jest zestawem do samodzielnego montażu. Odpowiedzi wskazują, że cewka musi być specjalnie dostosowana do tego modelu, a jej konstrukcję można wykonać samodzielnie, nawijając 21 zwojów drutu DNE o średnicy 0,7 mm na średnicy 25 cm. Ważne jest, aby wszystkie zwoje były nawinięte w tę samą stronę, aby zapewnić odpowiednią indukcyjność. Dodatkowo, konstrukcja cewki powinna być usztywniona materiałami niemetalowymi, takimi jak sklejka lub tworzywo sztuczne. Pojawiły się również pytania dotyczące wpływu wielkości cewki na zasięg i czułość wykrywacza.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA