logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

volvo fh12 2003r - manualna skrzynia biegów, wyrzuca na luz mimo że bieg włożony

multihunter 28 Mar 2013 11:01 6105 9
REKLAMA
  • #1 12121649
    multihunter
    Poziom 26  
    Ocena: 114
    Witam, auto jak w tytule problem polega na tym że podczas jazdy na dowolnym biegu wyrzuca na luz gdy jest górny pokład oraz połówka(problemu nie ma na dolnej skrzyni oraz na całych biegach na górnej i dolnej skrzyni), lewarek zmiany biegów zostaje w pozycji włożonego biegu a jest neutralny, owy problem nasila się wraz ze spadkiem temperatury oraz przy dużym obciążeniu (przyśpieszanie, wzniesienia). Jeśli ktoś ma jakieś sugestie to będę wdzięczny za każde info. Pzdr
  • REKLAMA
  • #2 12122416
    TomasAGC
    Poziom 16  
    Ocena: 210
    Chyba dziś dzwonił ktoś z Janowa z tym tematem, bo to wstępnie ustalone że skrzynia do wyciągnięcia.Tu kosmetyka nic nie pomoże.
    To może to volvo co wcześniej miało linkę uszkodzoną? :D
  • #3 12134214
    zorba1973
    Poziom 14  
    Ocena: 171
    A przy linkach od zmiany biegów nic nie było grzebane??? Nie były one wymieniane ???
  • REKLAMA
  • #4 12134240
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    Sądzę, że to są wypracowane zęby reduktora, czy reduktorów.
    Skrzynia do roboty, naturalnie po ustaleniu, że mechanizm zmiany jest dobrze wyregulowany.
  • #5 12134241
    multihunter
    Poziom 26  
    Sytuacja ma miejsce na każdym biegu pół-niżej, tak bynajmniej twierdzi kierowca, zrobiłem test drogowy i wszystko jest ok :( nie rozumiem sterowania skrzyń biegów w volvo, tak więc za wiele sprawdzić nie mogłem, jedyne co znalazłem to uszkodzony neutralny, na włożonym biegu (wszystkich) uchodziło powietrze, został wymieniony i zobaczymy co dalej. Pzdr
  • #6 12134297
    TomasAGC
    Poziom 16  
    Na pusto samym koniem nie sprawdzisz no chyba, że jest naprawdę mocno uszkodzony.
  • REKLAMA
  • #7 12134325
    multihunter
    Poziom 26  
    Załadowany 24t, próbowałem pod wzniesienia przyspieszać, hamować biegami i nic. I to jest najgorsze, bo pewnie coś się wysypie 500 km od bazy.
  • #8 12145500
    multihunter
    Poziom 26  
    I znowu to samo:( z tym że sytuacja się trochę wyklarowała; jeżeli kierowca zmienia pozycję przełącznika od połówek na manetce w chwili kiedy ma zamiar wcisnąć sprzęgło a tym samym przejść na cały lub pół-niżej i zostawi przełącznik nie zmieniając jego ustawienia to wszystko będzie ok. Tak więc problem tkwi w sterowaniu, skrzynia biegów volvo to inna bajka w porównaniu do scanii a tylko z takimi miałem do czynienia. Może ma ktoś jakieś sugestie, czekam na info. Pzdr.
  • REKLAMA
  • #9 12145542
    kwantor
    Poziom 38  
    Ocena: 1225
    No to przyjrzyj się czujnikowi położenia sprzęgła albo zaworowi współpracującemu z tym czujnikiem, bo to one zezwalają na włożenie połówki i nie wciśnięte sprzegło, nie ma prawa pozwolić na jakąkolwiek zmianę w górę, czy w dół.
    Akurat tu jest bardzo podobnie jak w Scani- szczegóły już zapomniałem,.
  • #10 12146538
    TomasAGC
    Poziom 16  
    To sprawdź zaworek od półbiegów.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z Volvo FH12 z 2003 roku polega na tym, że podczas jazdy na górnym biegu skrzynia biegów wyrzuca na luz, mimo że lewarek pozostaje w pozycji włożonego biegu. Użytkownik zauważył, że problem nasila się przy spadku temperatury oraz dużym obciążeniu. W odpowiedziach sugerowano sprawdzenie linki zmiany biegów, wypracowanych zębów reduktora oraz czujnika położenia sprzęgła. Wskazano również na możliwość uszkodzenia zaworu współpracującego z czujnikiem, co może wpływać na działanie skrzyni biegów. Użytkownik zauważył, że problem może być związany z nieprawidłowym sterowaniem skrzynią, co różni się od doświadczeń z innymi markami, takimi jak Scania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA