logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odróżnić oryginalny układ STK 4241V od podróbki?

pawelsiara74 22 Lut 2005 00:16 2115 10
REKLAMA
  • #1 1253249
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Witam wszystkich
    Mam do was takie pytanie jak rozpoznac czy układ scalony jest oryginał a dokładnie chodzi mi o STK 4241V bo zakuopiłem taki układ w TME za 63,90 + koszt przesyłki i niby mial być to oryginał wcześniej zastrzegłem sobie to że chce tylko oryginał no ale jak już przyszedł do mnie ten układ po otwarciu paczki zobaczyłem układ przypominający podróbkę a mianowicie: zielona płytka wszędzie czytałem że z te z zieloną płytką to podróbki po drugie z tego co mi wiadomo to na oryginale powinno pisac sanyo, no a na tej co dostałem w sumie to nic takiego nie pisze, jest tylko napisane cos takiego: STK 4241V pod spodem STEREO AMPLIFIER i jeszcze w prawym górnym rogu jest napisane cos takiego: 4E21 a od tyłu pisze cos takiego: E4241B2E3 no i oczywiście zielona płytka. Ludzie jeżeli jesteście w stanie to bardzo prosze o pomoc.
    Bo jeżeli jest to podróbka to ja taka samą dostane za 25 zł więc po co przepłacać:)
    Z góry dziękuje i Pozdrawiam

Moderowany przez Light-I:

Proszę o czytanie opisów działu. "Układy scalone - Zadaj pytanie jeżeli poszukujesz opisu danego układu scalonego lub tranzystora. Możesz wysłać opisy układów, pod warunkiem, że nie istnieją za darmo w Internecie." Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Temat przeniesiono do właściwego działu.

• REKLAMA
  • #2 1253804
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    Dostaleś podróbę(na moje oko). Kupiłbym na twoim miejscu tą za 25zł. Może mieć większe szumy niż oryginał, ale na to są rady. :-) STK to zbyt drogie scalaki, żeby kupować oryginalne.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1254495
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ok wielkie dzięki ale spoko bo TME zwracaja mi pieniądze za to czyli jeszcze nie jest najgorzej. Tylko mam pytanie gdzie można było by kupić oryginalną taka końcówkę???? bo słyszałem że podróbki szybko padają.
    Pozdrawiam Paweł
  • REKLAMA
  • #4 1256284
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    POLTRONIC lub APROVI
  • #5 1256722
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Witam mam pytanko czy jak na końcu końcówki pisze san np. STK4241V-san czy to może znaczyć sanyo?? czyli że byla by to oryginalna???Pozdrawiam i dzięki za pomoc
    Paweł

Dodano po 1 [minuty]:

Tak jak tutaj
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze jedno małe pytanko czym sie różni końcówka STK4241V a bez tego V ?? bo bvez tego V jest w cybor-techu oryginał na zamówienie
    Pozdrawiam
  • #6 1263842
    borysgo2
    Poziom 16  
    Ocena: 147
    Ostatnia litera oznacza powiedzmy poziom znieksztalcen przy mocy znamionowej, II jest gorsze V jest gorsze od XII
  • #7 1275127
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Witam
    Wielkie dzięki za pomoc
  • #8 1756448
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 1783295
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    A mi w Poltroniku sprzedali MC44603 który ma o 2 nogi za mało. Powinien mieć 16 a sprzedali mi z 14stoma nogami. A ja głupi nie policzyłem nóg przy sprzedawcy. Za to dokładnie obejrzałem nadruk i był bez zarzutu.
  • REKLAMA
  • #10 1783533
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Piotrek Majstersztyk
    Proszę.......

Niema oryginalnych STK z serii 42....
    TME ma 100% podróbki - własne doświadczenie
  • #11 1783693
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozpoznawania oryginalności układu scalonego STK 4241V. Użytkownik zauważył, że otrzymany układ ma zieloną płytkę i brak oznaczenia Sanyo, co sugeruje podróbkę. Wskazano, że układy STK są drogie i często podrabiane, a zielona płytka jest typowa dla podróbek. Zalecano zakup tańszych zamienników lub oryginałów w sprawdzonych sklepach takich jak Poltronic czy Aprovi. Oryginalne układy mogą mieć oznaczenia typu STK4241V-SAN, gdzie końcówka „SAN” wskazuje na Sanyo. Różnice między wersjami STK4241V wynikają z poziomu zniekształceń przy mocy znamionowej (np. II, V, XII). Pojawiły się opinie, że TME sprzedaje podróbki, natomiast Poltronic oferuje oryginały. Jeden z użytkowników potwierdził, że układ zakupiony za około 65 zł jest oryginalny i działa bez zakłóceń przy wysokim napięciu zasilania. Podsumowując, oryginalność można rozpoznać po oznaczeniach, jakości wykonania i źródle zakupu, a zielona płytka jest cechą podróbek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA