logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DGT VDSL Orange - Brak widoczności sieci Wi-Fi na komputerach

zielony rycerz 29 Mar 2013 15:47 3039 23
REKLAMA
  • #1 12127930
    zielony rycerz
    Poziom 9  
    Witam wszystkich!
    Mam problem z modemem dgt vdsl od Orange. Od jakichś 3 tygodni często zdarza się, że komputer ,,nie widzi" w ogóle tego routera. Karta sieciowa komputera jest sprawna, bo sprawdziłem na innych laptopach i w tych samych momentach nie ma na nich internetu bezprzewodowego. Kilka razy dzwoniłem do Orange i zgodnie z ich poleceniem odłączałem router od prądu, resetowałem go do ustawień fabrycznych, zmieniałem kanał połączenia i jakaś poprawa była, ale nie na długo. Technik, który przyjechał z Orange, powiedział, że to dziwny przypadek, bo nie ma sieci bezprzewodowej, a odpowiednia dioda na routerze pali się prawidłowo. Co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #2 12128752
    modliszka
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Router do wymiany.
  • #3 12129217
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    1. Karty w kompie ustawione na auto-config.
    2. Wgraj inSSIDer i pokaż screen z sieci...
  • #4 12130974
    zielony rycerz
    Poziom 9  

Mam nadzieję, że o ten wykres chodziło.
  • REKLAMA
  • #5 12130991
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1846
    zielony rycerz napisał:
    ...Technik, który przyjechał z Orange, powiedział, że to dziwny przypadek, bo nie ma sieci bezprzewodowej, a odpowiednia dioda na routerze pali się prawidłowo. Co może być nie tak?

To sprawa na reklamację i wymianę sprzętu a nie na dywagacje "co to może być". Od tego masz infolinię, techników z Orange - ciśnij ich, niech wymieniają wadliwie działający sprzęt.
  • #6 12131188
    voitek1
    Poziom 39  
    Zanim wymienisz to jeszcze powiedz jak daleko jesteś od routera(?)...
  • #7 12132153
    zielony rycerz
    Poziom 9  
    Od routera jestem w odległości 3 m, czasami nawet mniejszej.

Pytam, co to może być, bo ludzie z Orange wcale nie kwapią się do wymiany routera. Chcą, by najpierw sprawdzić wszystko po kolei, nim łaskawie stwierdzą, że to ewentualnie może być popsuty router.

Dzięki za pomoc.
  • #8 12132269
    voitek1
    Poziom 39  
    Pokaż screena z zakładki inSSIDer z 2.4GHz. Bo wygląda na to, że nie łączysz się ze swoją siecią...
  • #9 12132848
    zielony rycerz
    Poziom 9  

Właśnie w chwili pisania nie mam w ogóle połączenia z siecią bezprzewodową. Czy na podstawie tego skanu można jednoznacznie powiedzieć, że router nie wysyła sygnału wi-fi? Czy ewentualnie może być tak, że sygnał jest przez coś zakłócany i dlatego w ogóle nie ma go na tym wykresie?

edit
    Po wyłączeniu sieci bezprzewodowej wi-fi zadziałało, a skan wygląda tak:

Sądzę jednak, że długo to połączenie nie potrwa.
  • #10 12132905
    voitek1
    Poziom 39  
    Łączysz się nie z tą siecią. Która jest Twoja?
  • REKLAMA
  • #11 12133278
    zielony rycerz
    Poziom 9  
    Moja sieć to dgt, ta druga to sieć zabezpieczona, więc nie ma do niej dostępu.
  • Pomocny post
    #12 12134193
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Walnięte radio w routerze, sprzęt do wymiany. Technik niech nie dywaguje tylko wyciąga laptopa i pokazuje, że sieć działa. Jeśli nie działa to prędko dyma :D do samochodu po nowy router i podmienia.
  • #13 12143240
    voitek1
    Poziom 39  
    zielony rycerz napisał:
    ...Po wyłączeniu sieci bezprzewodowej wi-fi zadziałało...
    Przezytaj sam co napisałeś, bo to nie ma sensu...
    W poprzednim skanie widać jakąś szkolną sieć. Pytanie, cz łączysz się ze swoją siecią (?) Zabezpiecz ją w routerze, zrób save, zrestartuj router i kompa, i dopiero wtedy się z nią połącz, uważając z JAKĄ siecią się łączysz...
    Daj znać...
  • #14 12145828
    zielony rycerz
    Poziom 9  
    Co do tamtego stwierdzenia, to po prostu był skrót myślowy. Chodziło mi o to, że router czasami zaczyna działać, gdy np. wyłączy się funkcję sieci bezprzewodowej lub go zresetuje - krótko mówiąc, gdy da mu się jakiegoś ,,kopa". Ale czasami i to nie pomaga albo daje efekty na krótko i po godzinie połączenie znów zostaje zerwane, a komputer nie widzi routera.

Z tą siecią szkolną się nie łączę, a moja sieć jest zabezpieczona.
  • REKLAMA
  • #15 12145882
    voitek1
    Poziom 39  
    Więc masz konflikt IP.
    Poza tym
    voitek1 napisał:
    ...Zabezpiecz ją w routerze, zrób save, zrestartuj router i kompa, i dopiero wtedy się z nią połącz, uważając z JAKĄ siecią się łączysz...
    Daj znać...
  • #16 12148200
    zielony rycerz
    Poziom 9  
    Ok, jak sprawdzić, jakie ip próbują łączyć się z moją siecią? Bo na pewno nie są to moje komputery.

Jak rozwiązać ten problem? Tzn. co mają zrobić ludzie z Orange, żeby to działało bez problemów?
  • #17 12148473
    krakarak
    Poziom 42  
    zielony rycerz napisał:
    ...Jak rozwiązać ten problem? Tzn. co mają zrobić ludzie z Orange, żeby to działało bez problemów?

Pierwsze słyszę, by klient szykował plan i sposób działania dla służb technicznych operatora.
    Już pisałem i powtórzę - to nie ty masz rozwiązać problem, lecz technicy operatora. Ty masz słać skargi ( pisma, maile i infolinia ) i żądać zagwarantowania takiego poziomu usług jaki jest w umowie.
    Po co tutaj dalej przelewać z pustego w próżne ? Czy będzie lepiej działać po kilku postach ?
  • #18 12148614
    zielony rycerz
    Poziom 9  
    Wiesz, dogadywanie się z ludźmi z Orange nie jest proste, ale rzeczywiście chyba ich przycisnę, by załatwili to wreszcie.
    Próbuję działać jakoś na własną rękę, bo państwu z Orange za każdym razem trzeba tłumaczyć wszystko od nowa, a część z nich i tak ma podejście w stylu ,,lampka się pali, powinno działać".
  • #19 12149160
    voitek1
    Poziom 39  
    Zrobiłeś:
    voitek1 napisał:
    ...Pytanie, cz łączysz się ze swoją siecią (?) Zabezpiecz ją w routerze, zrób save, zrestartuj router i kompa, i dopiero wtedy się z nią połącz, uważając z JAKĄ siecią się łączysz...
    Daj znać...
    :?: :?:
  • #20 12149410
    zielony rycerz
    Poziom 9  
    Cytat:
    Zabezpiecz ją w routerze, zrób save, zrestartuj router i kompa, i dopiero wtedy się z nią połącz, uważając z JAKĄ siecią się łączysz...
    niestety nie pomaga.
    Wygląda na to, że to router, bo teraz wywaliło mi telefon, a po sprawdzeniu sieci nie ma żadnych obcych urządzeń.
  • #21 12149471
    krakarak
    Poziom 42  
    Powiedz, dlaczego twój tata nie zgłosi tej usterki na infolinii ?
    Piszesz, że od 3 tygodni jest źle, teraz tutaj piszesz już tydzień i nadal nic nie zrobiłeś w tej sprawie.
    Na pewno masz problem czy może lubisz tutaj pisać ?
  • #22 12149488
    voitek1
    Poziom 39  
    zielony rycerz napisał:
    Wygląda na to, że to router, bo teraz wywaliło mi telefon...
    Co to znaczy wywaliło? Masz VoIP, czy komórkę. Bo jeśli Ci komórka nie łączy to jasne - skoro zabezpieczyłeś sieć.
    Bardzo proszę, pisz KONKRETNIE

zielony rycerz napisał:
    ...a po sprawdzeniu sieci nie ma żadnych obcych urządzeń.
    Ale o co chodzi? Jakie obce urządzenia?!? :?: Ja (jak i parę innych starająych się Tobie pomóc osób) nie rozumieją tego, co nazywasz skrótem myślowym.

Dam Ci odwrócony przykład naszego dialogu:
    Ja: -Zepsuł mi się samochód
    Ty: -A jaki to model i gdzie się Pan znajduje?
    Ja: -No jest duży i zielony.
    Ty: -A gdzie się Pan znajduje?
    Ja: -Może nie spuściłem ręczniego?
    Ty: -Czy ma Pan prawo jazdy?
    Ja: -A może benzyny mi zabrakło.....

...i teraz się zastanów: Czy możesz mi pomóc przy takich odpowiedziach?

Jeśli nie będziesz odpisywał konkretnie na zadane pytania i wykonywał zalecanych czynności to niestety nikt tu nic Ci nie pomoże...
  • #23 12149540
    krakarak
    Poziom 42  
    zielony rycerz napisał:
    [... teraz wywaliło mi telefon...

Z kieszeni ?
    Kolego, zamknij ten temat albo poproś moderatora o jego usunięcie, bo nic w nim konkretnego i pomocnego dla potomnych nie ma. Nie potrzebnie zaniża poziom na Elektrodzie.
  • #24 12151199
    zielony rycerz
    Poziom 9  
    Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z modemem DGT VDSL od Orange, który od trzech tygodni nie jest widoczny dla komputerów w sieci Wi-Fi. Pomimo sprawdzenia karty sieciowej na innych urządzeniach oraz prób resetowania i zmiany ustawień routera, problem nadal występuje. Technicy z Orange sugerują, że może to być usterka sprzętowa, jednak użytkownik ma trudności w uzyskaniu wymiany routera. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia ustawień sieciowych, konfliktów IP oraz konieczności dalszego naciskania na operatora w celu rozwiązania problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA