logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cisco Packet Tracer - projekt, adresowanie i konfiguracja

wl.przemek 30 Mar 2013 19:16 6696 4
REKLAMA
  • #1 12133617
    wl.przemek
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Witam.
    Chciał bym zaprojektować sieć tak aby router dzieli mi ją na dwie (tak jak na screenie) podsieci tzn 192.168.10.1 i 192.168.20.1
    I moje pytanie jest odnośnie serwera czy w każdej podsieci musi być osobny serwer aby można było użyć usługi DHCP, czy możne być jeden ale odpowiednio skonfigurowany i ew jak ?
    Drugie pytanie tyczy się opcji w routerze, do czego służy opcja STATIC i co tam ew powinno być wpisane ?

Dołączę jako załącznik projekt więc można podejrzeć...
    Załączniki:
    • projekt praca kontrolna.zip (34.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12137264
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Co do pierwszego to możesz użyć dhcp-relay - router kieruje zapytania dhcp do opisanego serwera. Sznurek.
    Co do drugiego, to w którym miejscu masz tą opcję static?
  • REKLAMA
  • #3 12137306
    wl.przemek
    Poziom 14  
    Cytat:
    Co do pierwszego to możesz użyć dhcp-relay - router kieruje zapytania dhcp do opisanego serwera. Sznurek.
    tzn możesz trochę jaśniej ?

Cytat:
    Co do drugiego, to w którym miejscu masz tą opcję static?

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12137553
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    Mistrzu, tak to się nic nie nauczysz. Klep wszystko przez CLI. To to jest żeby sobie względnie szybko ustawić.

Trasa statyczna to jedno z podstawowych pojęć w sieciach. Właśnie do ustawienia takiej statycznej trasy służy ta funkcja.

Co do DHCP-Relay, to dałem Ci link, wydaje mi się, że jest w miarę jasny. Spróbuj pokombinować sam.
  • #5 12138760
    wl.przemek
    Poziom 14  
    Dźięki Koledze wyżej udało mi się znaleźć to czego potrzebowałem aby rozwiązać mój problem....
    Link DHCP-Relay

Dźięki :)
REKLAMA