logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Drobna naprawa instalacji, jak wygląda potwierdzenie pisemne?

michalekk1 01 Kwi 2013 10:40 5349 6
  • #1 12138589
    michalekk1
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    Dzień dobry,
    Mam w ręku takie pismo:
    Drobna naprawa instalacji, jak wygląda potwierdzenie pisemne?
    Jako, że posiadam Świadectwo Kwalifikacji, podjąłem się tej jakże trudnej naprawy.
    Z mojej wiedzy wynika, że należy podłączyć PEN do "bolca" w gnieździe nr 1 oraz wymienić gniazda 2, 3 na takie z bolcem. Jestem świadomy tego, że instalacja jest stara, ale właściciel nie ma pieniędzy na wymianę aktualnie, ale zostanie uświadomiony o zagrożeniach oraz konieczności wymiany instalacji najszybciej jak się da.
    I tutaj pytanie, jak powinno wyglądać pismo skierowane do zarządcy nieruchomości?

Pozdrawiam.
  • #2 12138643
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    Świadom praw i obowiązków, wynikających z posiadania kwalifikacji,
    należy skierować do zarzadcy nieruchomości pismo ... odpowiednie,
    potwierdzające przywrócenie instalacji do zasad bezpiecznej eksploatacji.

Pozdrawiam.
  • #3 12139287
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 12139465
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1252
    A ja tak po cichutku się spytam co się stanie po 30 kwietnia jak nic z tym się nie zrobi?

Masz zawiadomienie a w nim wymienione usterki jakie należy usunąć. Masz do wymiany gniazda w kuchni bo brak bolca ochronnego a w łazience wnioskuje że niema zerowania ( zakładam że instalacja TN-C ) po usunięciu usterek piszesz kwit że w lokalu dokonano napraw wedle zalecenia zawiadomienia z dnia tego i tego i dołączasz kopie tego do swojego kwitu a że jako iż grzebałeś w instalacji klienta montując mu gniazdo ew. wymieniając jesteś zobowiązany dobrą etyka bo sprawdzenia gniazda pomiarem na SWZ czy spełnia wymogi i czy dobrze zrobiłeś swoja robotę. Z tego wygeneruj prosty protokół którego kopię dołączysz do swojego kwitu i taki komplet 3 papierków niech klient zaniesie sobie do administracji.
    Zawsze jak wymieniam gniazdko u klienta robię zawsze pomiar pętli by być pewnym swojej pracy ale nie piszę protokołu bo poco tylko wiedza dla mnie że jest OK ale w takim przypadku protokolik dorzucił bym jako potwierdzenie dobrze wykonanego zlecenia. I to wszystko w temacie.
  • #5 12139841
    michalekk1
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    Koledzy, nie mam problemu z tym co należy zrobić, tylko co mam napisać w tym papierku potwierdzającym wykonanie czynności.
    Jestem początkującym elektrykiem, stąd moje pytania o formalności, nie o starość instalacji czy podobne. Aczkolwiek dziękuję za dodatkowe uwagi.
    zdzisiek1979 napisał:
    wymieniając jesteś zobowiązany dobrą etyka bo sprawdzenia gniazda pomiarem na SWZ czy spełnia wymogi i czy dobrze zrobiłeś swoja robotę. Z tego wygeneruj prosty protokół którego kopię dołączysz do swojego kwitu i taki komplet 3 papierków niech klient zaniesie sobie do administracji.

Upewnij mnie w przekonaniu, że mogę wykonać pomiar IPZ metodą techniczną używając woltomierza cyfrowego? Nie posiadam jeszcze mierników specjalistycznych...
  • #6 12139861
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    No to zrobił się problem, i trzeba uciec się do p. 61 według z PN-HD 60364-6:2008, co nie przeszkadza w wykonaniu odpowiednich obliczeń, wcześniej potwierdzając ciągłość przewodów ochronnych. Z tą ciągłością przy króciutkich mostkach może być różnie :D
  • #7 12142327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat pisemnego potwierdzenia wykonania naprawy instalacji elektrycznej, w tym podłączenia przewodu PEN oraz wymiany gniazd. W odpowiedziach podkreślono konieczność sporządzenia dokumentu potwierdzającego przywrócenie instalacji do bezpiecznej eksploatacji oraz wykonania pomiarów, takich jak SWZ. Wskazano również na znaczenie etyki zawodowej w kontekście pomiarów oraz dokumentacji. Pojawiły się wątpliwości dotyczące starości instalacji oraz jej bezpieczeństwa, jednak większość uczestników dyskusji zgadza się, że po wykonaniu wskazanych działań instalacja może być uznana za bezpieczną.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA