logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nikon Coolpix S3300 - czarny ekran, zdjęcia wychodzą czarne, co naprawić?

roman88 03 Kwi 2013 21:19 5037 7
REKLAMA
  • #1 12151304
    roman88
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam
    Koledzy w aparacie córki Nikon coolpix s3300 jest czarny ekran ale wszystkie informacje wyświetla, poza tym aparat wydaje się sprawny, obiektyw wysuwa się płynnie, zoom działa, robi zdjęcia tylko niestety czarne. Wydaje mi się że wygląda to na jakąś usterkę obiektywu, może ktoś bardziej zorientowany może coś więcej mi powiedzieć co uległo uszkodzeniu i orientacyjny koszt naprawy. Niestety nie wiem co się stało czy upadł córce, czy może ktoś posadził na nim cztery litery.
    Dzięki i pozdro.
  • REKLAMA
  • #2 12152756
    bezum1
    Poziom 23  
    Ocena: 93
    Wygląda to na jakiś problem z migawką , wyłącz lampę błyskową i patrząc w obiektyw zrób zdjęcie.Powinno być widać czy migawka zamyka się i otwiera po zrobieniu zdjęcia , jeżeli tak jest to migawka jest sprawna a uszkodzeniu mogła ulec matryca. Ja jednak stawiałbym na usterkę migawki lub flexa zasilającego. Naprawa tylko poprzez wymianę obiektywu lub wymianę ewentualnie uszkodzonego flexa choć nie wiem czy w tym modelu jest możliwe.
  • REKLAMA
  • #3 12153416
    roman88
    Poziom 10  
    witam
    Migawka działa, flexa czy matrycy nie mam jak sprawdzić.
    dzięki i pozdro
  • REKLAMA
  • #4 12347547
    mpegiel
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Miałem ten sam objaw. Podjąłem się sam naprawy. Jeden śrubokręt gwiazdka i można przystąpić do naprawy. Rozkręć obudowę i zdejmij ją przód i tył , odchyl płytę z guzikami tylnimi, pod nią jest gniazdo taśmy wyświetlacza. Wypnij je i wyjmij wyświetlacz. Poodkręcaj wszystkie śruby trzymające metalowy szkielet na którym jest zamocowany obiektyw. Odepnij dwie taśmy od obiektywu i wyjmij całość.
    Przy obiektywie z boku jest też taka mała taśma odepnij ją i wepnij z powrotem.
    Następnie powpinaj taśmy obiektywu i zamontuj go na miejscu.
    Poskręcaj całość i powpinaj taśmy na miejscu. Poskręcaj obudowę i tyle. Po włożeniu baterii aparat ożył i już nie wyświetlało czarnego ekranu , tylko wszystko obiektyw zaczął widzieć i robić zdjęcia a nie czarny obraz.
    Mam nadzieję że komuś pomoże opis i też zadziała jak w moim przypadku.
  • #5 13934910
    roman88
    Poziom 10  
    witam
    Problem okazał się poważniejszy aparat 2 razy wędrował do serwisu ale w końcu naprawili chociaż wydaje mi się że jak był jeszcze dobry przed naprawami to lepiej robił zdjęcia,problem był z matrycą .
  • REKLAMA
  • #6 13938046
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    "problem z matrycą" i pewnie dość droga była naprawa
  • #7 13938698
    roman88
    Poziom 10  
    witam
    Serwis zachował się o.k. wysłałem 2 dni przed końcem gwarancji i zrobili jako usługę gwarancyjną także chylę czoła przed serwisem nikona.
    pozdro
  • #8 13938793
    marcode
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    aaa no to jak była gwarancja to nawet szkoda dyskutować o sposobie naprawy

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z aparatem Nikon Coolpix S3300, który wyświetla czarny ekran, mimo że inne funkcje, takie jak zoom i wysuwanie obiektywu, działają poprawnie. W odpowiedziach zasugerowano, że problem może dotyczyć migawki lub matrycy. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z naprawą, w tym samodzielnym demontażem aparatu, co pomogło w przywróceniu jego funkcji. Ostatecznie, jeden z użytkowników stwierdził, że problem z matrycą wymagał serwisowania, które zostało wykonane w ramach gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA