logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schneider STV1700 DTV-101 70224/M – jak wejść w tryb serwisowy zamiennym pilotem?

Krzychu_S 23 Lut 2005 15:44 1724 7
REKLAMA
  • #1 1258218
    Krzychu_S
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich serdecznie. Mam problem z wejściem w tryb servisowy w telewizorku jak w temacie a dokładniej DTV-101 70224/M.
    Wejście przez niebieski i czerwony przycisk na pilocie, a następnie P+ i V- (ani P+ i P-) jest tu nie działa. I nie wiem czy to jest wina pilota - zamiennika (for Schneider TV9-17, próbowałem różnych zresztą) czy może czegoś innego. Ten pilot wykonuje wszystkie funkcje poprawnie, a w czasie naciskania jednocześnie klawiszy niebieski i czerwony to wykonuje jedną z ich funkcji czyli TXT lub Menu obrazu. Dodam, że podmieniałem bina EEPROMu i nic to nie zmieniło.
    Może ktoś miał podobny problem?
    Pozdrawiam.
    Krzysiek
  • REKLAMA
  • #2 1258305
    Krawczak
    Poziom 31  
    Ocena: 50
    Witaj,pewnie masz pilota zamiennego 1: 1 taki sam wygląd z Chin, z orginału powinieneś wejść bez problemu .Pozdr
  • REKLAMA
  • #3 1258397
    Krzychu_S
    Poziom 15  
    Ale chyba nie powinno pojawiać się w tym czasie żadne menu ani telegazeta. Nie wiem jak szybko i równo naciskać by te klawisze to pojawia się text lub menu obrazu - to chyba nie jest ok.
  • REKLAMA
  • #4 1258479
    pegaz1215
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    miałem to samo na chińczyku,orginał bez problemu
  • Pomocny post
    #5 1258522
    pietrek
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Temat był już kilka razy poruszany - wystarczy poszukać.
    Można wykorzystać popularny pilot NZS2040 (Elemis), Bp6 lub podobny pracujący w RC5. Przycisk TV zastępuje rozkaz, generowany w oryginalnym pilocie przez jednoczesne naciśnięcie R i B.
  • REKLAMA
  • #6 1258524
    skorbi
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Witam.Wejście w tryb serwisowy w tym przypadku jest aktywne przez ok. 5 sekund po włączeniu TV włącznikiem sieciowym.Pozdrawiam.SKORBI.
  • #7 1259506
    Krzychu_S
    Poziom 15  
    Dzięki za wszystkie informacje. Tak podejrzewałem, że zamiennik w tym przypadku może sprawiać problemy. Sprawdzę NZSem z rana.
    Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam.
    Krzysiek
  • #8 1260514
    Krzychu_S
    Poziom 15  
    Raz jeszcze dzięki. Poszło bez problemu z BP6. Jest jeszcze za szeroki, ale z tym powinienem sobie poradzić.
    Pozdrawiam
    Krzysiek

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wejścia w tryb serwisowy telewizora Schneider DTV-101 70224/M przy użyciu pilota zamiennika. Standardowa procedura z użyciem jednoczesnego naciśnięcia niebieskiego i czerwonego przycisku, a następnie P+ i V- nie działa, a pilot zamienny wykonuje funkcje pojedynczych klawiszy, lecz nie pozwala na aktywację trybu serwisowego, zamiast tego wywołuje menu obrazu lub teletekst. Wymiana EEPROM nie przyniosła efektu. Rozwiązaniem jest użycie oryginalnego pilota lub pilota kompatybilnego z protokołem RC5, np. NZS2040 (Elemis) lub BP6, które umożliwiają generowanie odpowiedniego sygnału sterującego. Wejście w tryb serwisowy jest aktywne przez około 5 sekund po włączeniu telewizora przyciskiem sieciowym. Po zastosowaniu pilota BP6 problem został rozwiązany, choć pilot jest nieco za szeroki, co można skorygować mechanicznie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA