logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV Schneider STV 1750 .. tryb serwisowy? prosze o pomoc.lame

marcusmiller 11 Sty 2006 11:29 2481 10
REKLAMA
  • #1 2168907
    marcusmiller
    Poziom 11  
    w ogole nie znam sie na elektronice.. no moze i=odrobinke.. chodzi mi o to czy za pomoca kodu serwisowego mozna "zweźić" obraz na wejściu RGB? podobno da się zrobic. .. TV to 100MHz Schneider 28" ... i pilot nie orginalny..
    model pilota to RC221 bardzo prosze o info lub tez na m@ila jesli ktos bedzie wiedzial. z Gory dziekuje za wszelka pomoc :D (po to w koncu są fora) pozdrawiam :D marcusmiller.

Moderowany przez kosmita:

Przenioslem z TV
    Wpis dokonany w dniu: 2006-01-13 o godzinie: 13:56

• REKLAMA
  • #2 2168996
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6615
    Jest to chassis TV17 a tryby serwisow tutaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic16809-60.html#1111056
  • REKLAMA
  • #4 2176001
    marcusmiller
    Poziom 11  
    witam :D dziekuje za info. w sumie polowe mozliwe ze juz mam albo nawet wiekszosc.. jest jednak ale.. pilot .. dlaczego ten mo,j nie bedzie dzialal.. to jest dokladnie identyczny z tym co pan podal na forum (RC-221-LP) moj jest identyczny roznia sie jedynie tylko innym umieszczeniem (w innym miejscu) przycisku "mute" to wszystko pozostale przyciski sa identyko nawet ich ikonki i rozmieszczenia.. wiec wydaje mi sie ze powinien dzialac.. pozatym nie moge uruchomic truby serwisowego :( robie to zgodnie z instrukcja ktora sciagnalem.. naciskam czerwony i niebieski jednoczesnie potem "program -" oraz "glosnosc +" na 5 sekund i puszczam jednak nic sie nie dzieje! :( prosze o odpowiedz z gory dzieki, pozdrawiam.. dzieki za pomoc nie wiedzialem ze tak szybko dostane odpowiedz. pozdrawiam przepraszam za moje "lamerstwo :P"
  • #5 2176164
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 2176178
    robert75n
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    Tylko piloty orginalne RC2000 mają możliwość wejścia w tryb serwisowy cyt.; naciskam czerwony i niebieski jednoczesnie" i pilot zastępczy w tedy nie wysyła nic proszę sprawdzić ,pozdrawiam Robert
  • #7 2176539
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Witam,dobrze postępujesz,tylko za jednym wyjątkiem - nie naciskaj przez 5 sekund tylko w ciągu,do do 5 sekund naciśnij na klawiaturze telewizora jednocześnie te dwa przyciski.Bardzo ważna uwaga - jeżeli już wejdziesz w tryb zapisuj wszystkie "stare" ustawienia - liczby na kartce,bo go tak rozregolujesz,że będzie kaput.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #8 2176542
    marcusmiller
    Poziom 11  
    aha no rozumiem ale w sumie nie wiem czy sie z tym bawic.. ;/ kupiowac na allegro pilota etc... w sumie tak czy siak nawet nie wiem czy zmienie geometrie na wejsciu RGB wyswietlanego obrazu.. jak bedzie lipa to tylko wyzuce pieniadze w bloto.. czy ktos wie czy to jest do zrobienia dla laika? to chyba nie jest trudne??? pozdrawiam dzieki za odpowiedzi i sorki ze nie w tym dziale pisalem :P ale widac ze moderator jest tolerancyjny dla nowych :D dzieki pozdrawiam i z gory dzieki za odp. marcusmiller

Dodano po 2 [minuty]:

dzieki janek 224 za info.. sprawdze.. ale jakie dwa... przyciski i gdzie? na TV? .. te od zmiany programu i glosnosci chyba jedynie bo chyba innych nie ma o ile te nawet sa :D pozdrawiam
  • #9 2176580
    JANEK 224
    Poziom 16  
    Ocena: 4
    Tak,na panelu telewizora program minus,głośność plus.Masz tylko cztery przyciski oprócz wyłacznika.ZAUFAJ MNIE I KOLEGOM - TRYB SERWISOWY T Y L K O DO SERWISU.
  • #10 2232018
    marcusmiller
    Poziom 11  
    witam. rozumiem po postach ze lamerzy lepiej zeby sie nie dobierali do serwisu :P .. czyli chcescie mnie troche spłoszyc :P napewno macie racje :P ale hmm ambicja ... :P ..
    no tak mam jeszcze jedna opcje w zastepstwie do pilota tego co mam i kupna orginalnego.. .. wpadlem na genialny pomysl.. zaprogramowac palmtopa (specjalny program do IRDY ktory steruje wszystkimi urzadzeniami i mozna go dowolnie zaprogramowac.. zaprogramuje oba te przyciski.. i zobacze moze sie uda bez pilotow :P uniwersalnych oraz .."orginalnych".. ktos wie czy to sie uda? pozdrawiam. ..aha programowanie sygnalow irda o ile wiem polega na wycelowaniu pilota w odbiornik na palmie i nacisnieciu guzika.. potem palmtopautomatycznie zapamietuje pod odpowiednia opcja..
  • #11 2232172
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6615
    marcusmiller napisał:
    ... wpadlem na genialny pomysl.. zaprogramowac palmtopa ...

To nic Ci nie da. Tak jak jeden z kolegów już napisał, przyskając 2 przyciski jednocześnie na oryginalnym pilocie (+ dodatkowe kliknięcia)generuje się rozkaz wejścia w tryb serwisowy zupełnie inny i nie osiągalny z zamiennika a tym samym także nieosiągalny z zaprogramowanego palmtopa. Potrzebny jest specjalny rozkaz i możesz go zaprogramować tylko na podstawie pilota oryginalnego. Przy naciśnięciu 2 przycisków na pilocie oryginalnym wysyłany jest rozkaz nie mający nic wspólnego z rozkazami wysyłanymi przy pojedynczym naciskaniu na te klawisze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wejścia w tryb serwisowy w telewizorze Schneider STV 1750 (chassis TV17) w celu zmiany geometrii obrazu na wejściu RGB. Wejście do trybu serwisowego wymaga oryginalnego pilota Schneider RC2000, gdyż piloty zamienne, takie jak RC221 (nawet identyczne modele z drobnymi różnicami w układzie przycisków), nie generują odpowiedniego sygnału IR do aktywacji trybu serwisowego. Wejście w tryb serwisowy odbywa się poprzez jednoczesne naciśnięcie na panelu telewizora przycisków "program -" i "głośność +" w określonym czasie (nie trzymać przez 5 sekund, lecz nacisnąć w ciągu 5 sekund). Użytkownik powinien zapisywać oryginalne ustawienia, aby uniknąć trwałego uszkodzenia konfiguracji. Próba programowania palmtopa do wysyłania sygnałów IR nie przyniesie efektu, ponieważ sygnał do trybu serwisowego jest specjalnym rozkazem generowanym tylko przez oryginalny pilot. W związku z tym, bez oryginalnego pilota RC2000 nie jest możliwe wejście do trybu serwisowego i zmiana parametrów obrazu w telewizorze Schneider STV 1750.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA