logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pioneer A-66X - jeden kanał nie działa, reaguje na mocniejszy sygnał wejściowy

slawoslaw 23 Lut 2005 18:46 6294 15
REKLAMA
  • #1 1258748
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Witam.Mam poważny problem z moim wzmacniaczem. Chodzi o to że jeden z kanałów się nie włącza., albo czasem sie włącza jak jest zapodawany troche mocniejszy sygnał na wejście. I dzieje się tak niezależnie od tego do którego gniazda AUX zapodawany jest sygnał. Z góry dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1258964
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

Można trochę bardziej precyzyjnie ? Czy problem dotyczy wyłącznie wejść AUX czy też jednego kanału niezależnie od typu wejścia ?

pozdrawiam
    Jerzy
  • #3 1259213
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Dokładniej to problem dotyczy jednego kanalu,niezaleznie od typu wejscia. Jak scisze na wejściu to kanał L (lewy) tak jakby przerywa, a czasem sie wyłącza a jak podgłosze to się włącza . Kanał P (prawy) chodzi cały czas niezależnie od tego jaki sygnał jest na wejściu. Sprawdzałem gniazda czincz, oraz kabel- ok. Dla informacji wymieniłem wszystkie kondensatory w przedwzmacniaczu, ale to nic nie dało.
  • REKLAMA
  • #4 1259386
    jersey69
    Poziom 35  
    Zamień wejścia końcówki mocy tzn. wyjście lewego preampa na prawą końcówkę i vice versa . Dowiemy się czy problem tkwi w końcówce czy gdzieś wcześniej . Rozumiem , że potencjometr wzmocnienia sprawdziłeś na wstępie ?!
  • REKLAMA
  • #5 1259570
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Potencjometr wzmocnienia jest sprawdzony . A jeśli chodzi o zamiane wejśc nakońcówki to niebardzo wiem jak to zrobić. Daje tutaj dośc dokładne zdjęcie z góry wzmacniacza , może to cos pomoże.
    Załączniki:
    • PICT0257.JPG (717.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1259588
    slawoslaw
    Poziom 18  
    tutaj daje kolejne zdjęcie, tyle że od spodu wzmacniacza.
    Załączniki:
    • PICT0280.JPG (681.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1259703
    jersey69
    Poziom 35  
    Dość mocno wygrzany ten Twój wzmacniacz , zimnych lutów na końcówce nie ma ? Wejścia masz na rezystorach R1/R2 (220R) , co powinno odpowiadać punktom 59 i 61 płyty wzmacniacza (GWH168) . Gdyby jednak inna wersja druku , to dojdziesz po ścieżkach w/w rezystorów . Jak znajdziesz te dwa kable sygnałowe - zamień je miejscami . Zdjęcia wrzucaj na priva , bo na tym cudownym forum każde pobranie wymaga punktów (ciekawe ile punktów w teście IQ miał autor tego pomysłu) .
  • #8 1262876
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Witam. Jeśli chodzi o te punkty to niebardzo mogę je znaleźć, również te rezystory, o które tutaj chodzi , wiec nie mogłem dokonać zamiany wejść sygnału. Po przelutowaniu końcówek nic sie nie zmieniło dzieje się tak samo . Może jakas dodatkowa podpowiedź jeśli chodzi właśnie o tę zamianę kanałów. Byłbym bardzo wdzięczny za szczegółowy opis sposobu zamiany kanałów na wejście. Pozdrawiam :)
  • #9 1262925
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Witam. Po zdjeciach widac,ze leciwy to sprzet,ja bym raczej wzial pod lupe wszystkie zlaczki,w ktorych siedza tasmy przewodow (powpinaj je i powypinaj,przetrysnij jakims "kontaktem" w sprayu),sprawdz tez przelacznik wejsc,wlaczniki glosnikow i styki przekaznikow zalaczajace glosniki (rozbierz je jezeli sa,przeczysc styki i tez trysnij "kontaktem"). Moim zdaniem,to nie problem elektroniczny,a raczej elektryczny:) Pozdrawiam i napisz czy dalo to efekt:)
  • #10 1263420
    jersey69
    Poziom 35  
    Opisane rezystory powinny być w okolicy podwójnych FETów 2SK, nie ma możliwości , żeby zniknęły . Możesz próbować dojść od strony potencjometru głośności - z niego sygnał jest kierowany bezpośrednio na wzmacniacz napięciowy końcówki . Może to również być wspomniany problem na połączeniach , ale oszczędzisz sobie połowę roboty zamieniając sygnały na wejściu . Prawdy o przekaźnikach dowiesz się podłączając słuchawki - jeśli efekt będzie ten sam podaruj sobie ich rozbieranie . Osobiście stawiam na zimny lut w końcówce i od tego proponuję zacząć . Przelutowanie samych tranzystorów końcowych to nie wszystko , jest tam sporo elementów , które grzały się przez wiele lat .

pozdrawiam
    Jerzy
  • REKLAMA
  • #11 1265584
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Witam ponownie. Zamieniłem kanały na wejściu. Nic nie uległo zmianie. Wzmacniacz zachowuje sie tak samo . Jeśli chodzi o wyjście słuchawkowe to tak samo się dzieje jak na kolumnach.. Końcówki mocy przelutowałem. Tak samo zrobiłęm z reszta lutów. Może tzreb acoswymienic. Może jakąś cześć w ukłądzie przedwzmacniacza gdzie sygnał jest zapodawany. Przy ściszonym sygnale kanał dalej się wyłącza. Pozdrawiam :_)
  • #12 1265903
    gorzyga
    Poziom 20  
    Ocena: 21
    Obstukaj jeszcze plytki wzmacniacza,sprawdziles polaczenia tasm sygnalowych? Mozesz wziasc suszarke i sprobowac podgrzac plytki,mozliwe,ze ktorys z kondensatorow elektrolitycznych stracil pojemnosc. Pozdrawiam.
  • #13 1266327
    jersey69
    Poziom 35  
    Zrób , jak radzi "gorzyga" , tylko nie zawracaj sobie głowy przedwzmacniaczem i układami regulacji . Zachowanie wzmacniacza po zamianie sygnałów wskazuje , że problem dotyczy jednago kanału końcówki mocy . Potencjometrem wzmocnienia ustalasz jedynie amplitudę sygnału podawanego na stopień wejściowy końcówki i nie ma to nic wspólnego z poziomem sygnału w układach wejściowych wzmacniacza . Z elektrolitami się nie baw , tylko je po prostu wymień .
  • #14 1266427
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Wszystkie kondensatory które były podejrzane i nie tylko to powymieniałem. Jedynie nie wymieniłem tych najwiekrzych 2X 12000µF , 63V . Bo oryginalne takie kondensatory są bardzo drogie a myśle że one akuratnie są dobre. bo jednak jak kanał "załąpie" to chodzi bardzo dobrze. A jeśli chodzi o taśmy , sprzwdzone , jedną taśne sygnałową przylutowałęm na stałe bo gniazdo wydawałlo mi sie bardzo podejrzane. Czasem jest też tak że jak rusze taśmami to też "łapie" kanał i przerywa. Bo np. teraz zaistniałą taka sytuacja. Mianowicie oglądałęm film w którym dzwięk był bardzo "cichy", oba kanały chodziły chwile , po kilkunastu minutach wyłączył sie jednen kanał a po następnych drugi (cisza). No ale zrobiłęm takie dośiadczenie że film zatrzymałem, włączyłem winampa, belke głośności dałęm na max zapuściłem muzyke i kanały oba odpaliły się i chodziły bez zarzutów. Odrazu wyłączyłem winampa i dałęm na film . Dźwięk w filmie również wrocił , ale sytuacja znowu sie powtórzyła. Może to coś podpowie. Pozdrawiam :)

Slawoslaw
  • #15 1266551
    jersey69
    Poziom 35  
    Tak do niczego nie dojdziemy , bo to ten sam objaw , tylko inaczej przedstawiony . Niestety , bez możliwości sprawdzenia przebiegu sygnału trudno jest zlokalizować miejsce jego zaniku . Zostaje "stukanie i pukanie" w nadziei , że coś nie styka oraz sprawdzanie elementów jak leci. Spróbuj ustawić wzmocnienie na najwyższy punkt , w którym jeszcze nie kontaktuje uszkodzony kanał i pomierz symetrycznie napięcia (L-R) . Może dopatrzysz się różnic . Wiem już , że masz inną wersję druku , niż u mnie na schemacie , więc napisz czy masz tam kości PA0016 ? Powinny być , po jednej na kanał .
  • #16 1267131
    slawoslaw
    Poziom 18  
    Jak mam sprawdzić napięcia przy zaniku sygnału , tzn. w którym miejscu., bo bez schematu to mogę sprawdzić tylko podstawowe rzeczy. Jeśli chodzi o te dwie kości Pioneer PA0016 to są obydwie na płycie głównej wzmacniacza.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Pioneer A-66X ma problem z jednym kanałem (lewy), który nie działa prawidłowo przy niskim poziomie sygnału wejściowego – kanał przerywa lub się wyłącza, a przy wyższym sygnale działa poprawnie. Problem występuje niezależnie od używanego wejścia AUX oraz gniazd i kabli. Wymieniono wszystkie kondensatory w przedwzmacniaczu, przelutowano końcówki mocy i pozostałe luty, jednak problem pozostał. Zamiana sygnałów na wejściu końcówek mocy nie zmieniła zachowania, co wskazuje na usterkę w końcówce mocy lewego kanału. Sugerowano sprawdzenie zimnych lutów, połączeń taśm sygnałowych, styków przekaźników i przełączników wejść oraz ewentualną wymianę elektrolitów, zwłaszcza dużych kondensatorów filtrujących (2x 12000µF, 63V). Obserwacje wskazują na możliwe problemy z połączeniami mechanicznymi lub elementami końcówki mocy, gdyż ruszanie taśmami sygnałowymi czasem przywraca działanie kanału. Obecność kości Pioneer PA0016 na płycie głównej została potwierdzona. Diagnostyka napięć symetrycznych na kanałach przy różnych poziomach wzmocnienia może pomóc w lokalizacji usterki, jednak brak schematu utrudnia dokładne pomiary.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA