logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć niezależny włącznik oświetlenia lustra w łazience?

k750i 11 Kwi 2013 01:00 11001 9
  • #1 12184116
    k750i
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Witam!
    Panowie poszukuję rozwiązania podłączenia oświetlenia lustra w łazience.
    Na ten moment oświetlenie lustra zapala się wraz z oświetleniem sufitowym, Jako że łazienka jest razem z toaletą nie ma potrzeby zapalania światła przy lustrze za każdym razem. Poszukuję układu bądź włącznika który będzie w stanie włączenia do zaniku zasilania. Czyli załączenie kinkietów będzie niejako na życzenie. Po ponownym włączeniu zasilania będzie trzeba włączyć kinkiety włącznikiem przy tychże kinkietach.
    Mam nadzieję, że jasno opisałem o co się mi rozchodzi.

Pozdrawiam
  • #2 12184223
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Zamontuj przekaźnik z podtrzymaniem i jeden przycisk ON przyciskiem będziesz załączał światło a głównym rozłączał.
  • #3 12184251
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Mętna ta automatyka po mojemu trochę. U mnie jest zwyczajny wyłącznik koło lustra do kinkietu nad lustrem. Rozwiązanie najprostsze i wg. mnie najlepsze. A jeśli boisz się że kinkiety będą zostawały włączone po wyjściu z łazienki to można wyłącznik od nich wstawić po tym głównym.
  • #4 12190666
    k750i
    Poziom 17  
    piter244 napisał:
    Mętna ta automatyka po mojemu trochę. U mnie jest zwyczajny wyłącznik koło lustra do kinkietu nad lustrem. Rozwiązanie najprostsze i wg. mnie najlepsze. A jeśli boisz się że kinkiety będą zostawały włączone po wyjściu z łazienki to można wyłącznik od nich wstawić po tym głównym.

to jaki byłby sens zakładania włącznika przy kinkietach? A zależy mi na takim rozwiązaniu ponieważ na suficie mam 5oczek po 30W. w kinkietach są 2 żarówki 40w co razem daje 190. W łazience jest małe okienko i w ciągu dnia również zapalane jest światło. Przy rodzinie 6osobowej można sobie wyobrazić jak często są włączane a to generuje dosyć spore koszty.
    O ile żarówki na suficie wymię na ledy to w kinkietach się nie nadają. Ot dlatego taka dziwna automatyka.

Pokombinuję z przekaźnikiem z podtrzymaniem ale chyba będę musiał bardziej zastosować stycznik niż przekaźnik bo napięcie wynosi 230v.
    Dobrze myślę?
  • #5 12190719
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 725
    k750i napisał:
    . Poszukuję układu bądź włącznika który będzie w stanie włączenia do zaniku zasilania. Czyli załączenie kinkietów będzie niejako na życzenie. Po ponownym włączeniu zasilania będzie trzeba włączyć kinkiety włącznikiem przy tychże kinkietach.
    Mam nadzieję, że jasno opisałem o co się mi rozchodzi.

Opisz to trochę bardziej wyraziście... nie rozumiem do końca o co Ci chodzi ;)
    Rozumiem to tak że jeśli jest wyłączone główne oświetlenie (5oczek) to wtedy można włączyć kinkiet włącznikiem wbudowanym. A jeśli gł. ośw. jest włączone to nie ma możliwości włączenia kinkietów ?? Dobrze rozumiem ??
  • #6 12197885
    traction
    Poziom 11  
    Kolego posłuchaj rady Pitera244
    Zrób osobny wyłącznik do kinkietów.
    Stosowanie przekaźników, czy styczników w tym zastosowaniu jest zbędne. Po prostu każdy lokator załączy to co potrzebuje w danej chwili.
    A co do doboru przekaźników, to cewki zarówno przekaźników, jak i styczników masz na różne napięcia, w twoim przypadku najlepiej na 230V (nie wymaga dodatkowego transformatora). A czy to będzie stycznik, czy przekaźnik zależy od prądu jaki będzie przepływał przez aparat, jest to szczególnie ważne, gdy mamy do czynienia z prądem rezystancyjnym.
  • #7 12198936
    k750i
    Poziom 17  
    Ma to wyglądać w ten sposób że:
    jak do łazienki wchodzi użytkownik to zapala się górne światło. Korzysta z toalety i wychodzi. Jak bierze prysznic i chce się ogolić włącza dodatkowe oświetlenie lustra. kończy i wychodząc gasi światło na wyłączniku przy wejściu do toalety. Następny użytkownik wchodzi tylko do toalety i zapala tylko górne światło.
    Tak to widzę.
  • #8 12198973
    qadam12
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Witam.Powinno to wyglądać tak: wchodzi elektryk do łazienki robi robotę ,następnie wchodzi kolega k750i i już działa właściwie :)Tak to widzę.
    230V -styczniki ,przekaźniki w łazience?Elektryk -potrzebny od zaraz.
  • #9 12201988
    k750i
    Poziom 17  
    Szukałem rozwiązania i znalazłem:)
    Pierwsze
    wylacznik bezdotykowy

drugie
    bis 402
    Wstawiam w szereg z aktualnym włącznikiem i i mam włączanie "on demand" bez kombinowania z przekaźnikami ani stycznikami.

Ktoś widzi wady takiego zastosowania?
  • #10 12207207
    zodiakmenda
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Ja mam w łazience zamontowane halogeny jak i w przedpokoju i sypialni i wszystkie są zamontowane wewnątrz szaf oprócz łazienki i włączane za pociągnięciem sznurka, nie ma co szaleć z bezdotykowymi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do podłączenia niezależnego włącznika oświetlenia lustra w łazience, które obecnie włącza się razem z oświetleniem sufitowym. Proponowane rozwiązania obejmują montaż przekaźnika z podtrzymaniem lub stycznika, aby umożliwić włączanie kinkietów na życzenie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują prostsze podejście, takie jak zamontowanie zwykłego wyłącznika przy kinkietach. Użytkownik podkreśla, że w łazience jest duża liczba żarówek, co generuje wysokie koszty energii, a także wskazuje na potrzebę efektywnego zarządzania oświetleniem. Ostatecznie, użytkownik znalazł rozwiązanie z bezdotykowym włącznikiem oraz modelem bis 402, które ma umożliwić włączanie oświetlenia "na żądanie" bez skomplikowanych instalacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA