logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnum, MIG 220, jak podłączyć na 400V, schemat ukladu MIG24755

d.slawek1 11 Kwi 2013 21:12 8292 3
REKLAMA
  • #1 12187164
    d.slawek1
    Poziom 1  
    Półautomat spawalniczy Magnum MIG 220 ma następujący problem. Spaliła się płytka do posuwu drutu- zasilono napięciem 400V i przełączono przełącznik na 230V. Znajomy oddał go do naprawy. Po powrocie z naprawy migomatem można było spawać tylko na 230V - powiedziano że nic innego zrobić się nie da. Spawał bez zarzutów, ale znajomy chce zacząć spawać na zasilaniu 400V i przyniósł go mi.

Po rozebraniu zobaczyłem dziwny sposób regulacji posuwu drutu. Dodatkowy przekaźnik który był wstawiony na zielonym przewodzie od silnika do posuwu- przewód był przecięty, cewka tego przekaźnika wstawiona była pomiędzy prostownik a jakiś punkt na płytce. Dodatkowo moją uwagę zwraca transformator - widać po sposobie jego podłączenia że nie jest on oryginalny, na odwrocie płytki widać przerwaną i ponownie zmostkowaną ścieżkę. (SZEROKIM ŁUKIEM TAKICH SERWISANTÓW).

Proszę o pomoc w poskładaniu tego do kupy, głównie chodzi mi o schemat płytki
    MIG 24755 bo nie wiem czy ten trafo jest dobrze dobrany, oraz o schemat połączeń bo wydaje mi się że jest coś pomieszane na przełączniku 230/400.
    Z góry dziękuje za każdą wskazówkę.
    Załączniki:
    • DSCF2011.JPG (3.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSCF2014.JPG (2.99 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSCF2016.JPG (3.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSCF2018.JPG (3.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DSCF2020.JPG (3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 12194558
    smd
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 249
    Miałem niedawno ten badziew na warsztacie. I spalone było dokładnie to trafo na płytce posuwu. Niestety nie wiem czy te typy tak mają, czy ktoś namieszał w okablowaniu( moja też miała hamulec podajnika na przekaźniku, na kablach zamontowany).
    W każdym bądź razie, według mnie ta maszyna nie ma prawa spawać na 400V bez przeróbki okablowania, ponieważ na tym spalonym trafku , pojawia się 400V , które spada do 230 dopiero po rozpoczęciu spawania.
    Zrobiłem to w ten sposób ,że przepiąłem jeden z kondensatorów i zasilanie tej płytki na inne styki na przełączniku 230/400V. Niestety nie pamiętam jak i gdzie ;) a zdjęcia sobie nie zrobiłem...
    Jeżeli to nie pomoże, proszę na priva zdjęcia wnętrza maszyny, może sobie przypomnę ;)
  • REKLAMA
  • #3 13749451
    janpolo
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Dostałem taką spawarkę do naprawy po fachowcu . Miała uszkodzone transformatorki . Problem polega na tym ,że płytki były odłączone od przewodów . Płytka zasilająca wyświetlacze jest podpięta pozostaje ta od regulacji posuwu drutu.
    Może ktoś dysponuje fotką , albo wie jak to podłączyć .
  • #4 17624471
    adamkaspro
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    d.slawek1 napisał:
    Półautomat spawalniczy Magnum MIG 220 ma następujący problem. Spaliła się płytka do posuwu drutu- zasilono napięciem 400V i przełączono przełącznik na 230V. Znajomy oddał go do naprawy. Po powrocie z naprawy migomatem można było spawać tylko na 230V - powiedziano że nic innego zrobić się nie da. Spawał bez zarzutów, ale znajomy chce zacząć spawać na zasilaniu 400V i przyniósł go mi.

Po rozebraniu zobaczyłem dziwny sposób regulacji posuwu drutu. Dodatkowy przekaźnik który był wstawiony na zielonym przewodzie od silnika do posuwu- przewód był przecięty, cewka tego przekaźnika wstawiona była pomiędzy prostownik a jakiś punkt na płytce. Dodatkowo moją uwagę zwraca transformator - widać po sposobie jego podłączenia że nie jest on oryginalny, na odwrocie płytki widać przerwaną i ponownie zmostkowaną ścieżkę. (SZEROKIM ŁUKIEM TAKICH SERWISANTÓW).

Proszę o pomoc w poskładaniu tego do kupy, głównie chodzi mi o schemat płytki
    MIG 24755 bo nie wiem czy ten trafo jest dobrze dobrany, oraz o schemat połączeń bo wydaje mi się że jest coś pomieszane na przełączniku 230/400.
    Z góry dziękuje za każdą wskazówkę.

Sprawa rozwiązana. Tak dla zainteresowanych spawarka ma problem w oznaczeniu i wcześniejszy użytkownik podłączył 400V na przełączniku w pozycji "400V" z tym że fabrycznie był problem z nadrukiem . W pozycji 400V układ pracował ja na 220V . To niesamowite że takie coś opuściło fabrykę. Poprzedni fachowiec nie mógł sobie poradzić wiec naprawił upalone części o na stałe przerobił na 220V. Zamykam temat i dziękuję za pomoc .
REKLAMA