logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć uszkodzony siłowy 400V transforamtor spawarki?

Arek_M3 12 Paź 2012 19:04 2430 4
REKLAMA
  • #1 11404685
    Arek_M3
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam spawarkę MigMag 250A na 35%. Spawała idealnie nawet blachy 10mm. Wczoraj ją włączam i nie umiem przyspawać blachy 2mm na maksymalnym zakresie prądowym ;-). Lepiły się same "bałwanki", spawarce brakowało prądu. Po rozebraniu spawarki okazało się że aluminiowe odczepy z uzwojenia pierwotnego (służące do regulacji prądu spawania) idące na przełącznik ŁUK upalały się z powodu złego styku.
    Transformator jest podłączony w gwiazdę na pierwotnym i wtórnym.
    Po podłączeniu uzwojenia pierwotnego w gwiazdę na najmocniejszy prąd, napięcia AC na uzwojeniach wtórnym wynoszą Rr=21V Ss=9,5V Tt=9,5V.
    Na uzwojeniu pierwotnym 0 gwiazdy nie jest "ZEREM", po podłączeniu do 0 płynie prąd 60A przez przewód zerowy.

Wywnioskowałem
    aby wykorzystać dwa uzwojenia transformatora S i T.
    Jak podłączyłem tylko 2 uzwojenia pierwotne (Faza1 z uzwojeniem S z Zerem z uzwojeniem T z Fazą2 ) spawarka OŻYŁA.

I teraz moje pytanie:
    Czy mogę połączyć uzwojenie pierwotne w ten sposób: Faza1 z uzwojeniem S z uzwojeniem T z Fazą2) ?? Aby wyeliminować przewód Zerowy.

Przy zasilaniu międzyfazowym spadek na uzwojeniu powinien wynosić 230V
    I prąd idący przewodem Zerowym nie był by sumą prądów S i T.
  • REKLAMA
  • #2 11405196
    BILGO
    Poziom 38  
    Ocena: 725
    Arek_M3 napisał:
    okazało się że aluminiowe odczepy z uzwojenia pierwotnego (służące do regulacji prądu spawania) idące na przełącznik ŁUK upalały się z powodu złego styku.

To może wystarczy poprawić zestyk... :)
  • REKLAMA
  • #3 11405983
    Arek_M3
    Poziom 11  
    Niestety uszkodziło się jedno uzwojenie pierwotne, jeszcze przed pierwszym odczepem. Dlatego postanowiłem wykorzystać tylko dwa uzwojenia. Trafo jest nawinięty drutem Aluminiowym. Przewinąć go nie chcą, tylko zamów sobie nowy, a ja nie chcę wchodzić w koszty jak na dwóch fazach działa. Tylko nie chciał bym przeciążać przewodu neutralnego.
  • REKLAMA
  • #4 11406019
    jekab
    Poziom 23  
    Ocena: 88
    Arek_M3 napisał:
    Niestety uszkodziło się jedno uzwojenie pierwotne, jeszcze przed pierwszym odczepem. Dlatego postanowiłem wykorzystać tylko dwa uzwojenia. Trafo jest nawinięty drutem Aluminiowym. Przewinąć go nie chcą, tylko zamów sobie nowy, a ja nie chcę wchodzić w koszty jak na dwóch fazach działa. Tylko nie chciał bym przeciążać przewodu neutralnego.

Bardzo mętnie tłumaczysz.

Przy pracy na 2 fazach i połączeniu w gwiazdę prąd (w przybliżeniu) powinien się bilansować następująco R=S=N.

Jeżeli chcesz pracować na tak uszkodzonym transformatorze, to czeka cię najprawdopodobniej wycięcie uszkodzonego uzwojenia (zwarte zwoje).

Praca z podłączonym N będzie lepsza. Możliwość uzyskania większego prądu spawania i lepsze wypełnienie.
  • #5 12892464
    Arek_M3
    Poziom 11  
    Transformator połączyłem w ten sposób że wspólny punkt "0" w λ gwieździe zmostkowałem z przewodem Neutralnym instalacji zasilającej. Spawarka odzyskała moc, jedyny minus to że przez przewód N płynie prąd ok 25A.

Temat uważam za zamknięty.

Dziękuję za pomoc.
REKLAMA