Mam spawarkę MigMag 250A na 35%. Spawała idealnie nawet blachy 10mm. Wczoraj ją włączam i nie umiem przyspawać blachy 2mm na maksymalnym zakresie prądowym
. Lepiły się same "bałwanki", spawarce brakowało prądu. Po rozebraniu spawarki okazało się że aluminiowe odczepy z uzwojenia pierwotnego (służące do regulacji prądu spawania) idące na przełącznik ŁUK upalały się z powodu złego styku.
Transformator jest podłączony w gwiazdę na pierwotnym i wtórnym.
Po podłączeniu uzwojenia pierwotnego w gwiazdę na najmocniejszy prąd, napięcia AC na uzwojeniach wtórnym wynoszą Rr=21V Ss=9,5V Tt=9,5V.
Na uzwojeniu pierwotnym 0 gwiazdy nie jest "ZEREM", po podłączeniu do 0 płynie prąd 60A przez przewód zerowy.
Wywnioskowałem
aby wykorzystać dwa uzwojenia transformatora S i T.
Jak podłączyłem tylko 2 uzwojenia pierwotne (Faza1 z uzwojeniem S z Zerem z uzwojeniem T z Fazą2 ) spawarka OŻYŁA.
I teraz moje pytanie:
Czy mogę połączyć uzwojenie pierwotne w ten sposób: Faza1 z uzwojeniem S z uzwojeniem T z Fazą2) ?? Aby wyeliminować przewód Zerowy.
Przy zasilaniu międzyfazowym spadek na uzwojeniu powinien wynosić 230V
I prąd idący przewodem Zerowym nie był by sumą prądów S i T.
Transformator jest podłączony w gwiazdę na pierwotnym i wtórnym.
Po podłączeniu uzwojenia pierwotnego w gwiazdę na najmocniejszy prąd, napięcia AC na uzwojeniach wtórnym wynoszą Rr=21V Ss=9,5V Tt=9,5V.
Na uzwojeniu pierwotnym 0 gwiazdy nie jest "ZEREM", po podłączeniu do 0 płynie prąd 60A przez przewód zerowy.
Wywnioskowałem
aby wykorzystać dwa uzwojenia transformatora S i T.
Jak podłączyłem tylko 2 uzwojenia pierwotne (Faza1 z uzwojeniem S z Zerem z uzwojeniem T z Fazą2 ) spawarka OŻYŁA.
I teraz moje pytanie:
Czy mogę połączyć uzwojenie pierwotne w ten sposób: Faza1 z uzwojeniem S z uzwojeniem T z Fazą2) ?? Aby wyeliminować przewód Zerowy.
Przy zasilaniu międzyfazowym spadek na uzwojeniu powinien wynosić 230V
I prąd idący przewodem Zerowym nie był by sumą prądów S i T.