logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BROTHER MFC-J6510DW - wifi, wlan, drukuje ale nie skanuje

m_baery 12 Kwi 2013 09:05 41448 14
REKLAMA
  • #1 12188444
    m_baery
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam,

Jestem zmuszony, założyć nowy temat. Ostatni z podobnym problemem jest z 2009 roku, i jest zablokowany.

Mam drukarkę MFC-J6510DW, router linksys wrt54g, antywirus AVG.

Drukarka po wifi drukuje bardzo dobrze. Bez problemu drukuję z laptopa i telefonu... ale mam problem ze skanowaniem. Nie mogę skanować po wifi. Gdy podłączę kabel USB skanowanie odbywa się normalnie. Po wifi nie idzie.

Po skanowaniu przez control center wyskakuje mi błąd o numerze TW007 oraz CC4-205-00000012.

Już nie daję rady... 3 dni męczarni i dalej to samo :/

Czy ktoś z was miał podobny problem?

Pozdrawiam
    Marcin
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12231971
    jacek_sparrow
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    miałem ten sam problem, próby z przeinstalowaniem sterowników i usunięciem ich na oba sposoby:

welcome.solutions.brother.com/BSC/public/us/us/en/faq/faq/000000/002500/000039/faq002539_000.html?reg=us&c=us&lang=en&prod=mfc8670dn_us

nie pomagały

rozwiązaniem okazało się usunięcie sieci WLAN z laptopa jak i z drukarki (system Windows 7 i Brother MFC-J625DW), bo jakiś czas temu zmieniłem ID sieci w routerze, i połączenie się ponowne

Panel sterowania\Sieć i Internet\Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi

pzdr i mam nadzieję, że pomogłem ;)
  • #3 12232121
    m_baery
    Poziom 12  
    Spróbuję, ale najprędzej dopiero po majówce :)
    Wielkie dzięki za zainteresowanie. Dam znać jak mi poszło.
  • REKLAMA
  • #4 12258822
    niepowaznytomek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dołączam się do wątku, mam podobny problem przy Brother 7070DW.
    Drukuje, kopiuje, skanuje tez, ale tylko jeśli wyślę zapytanie z Control Center4.
    Urządzenie nie skanuje, kiedy wcisnę przycisk na urządzeniu, żeby wysyłało do komputera.
    Propozycja rozwiązania podana wyżej, nie przynosi rozwiązania.
    W razie koncepcji rozwiązania proszę o post.

PS.
    załączam komunikaty błędów z jakimi się spotkałem.
    BROTHER MFC-J6510DW - wifi, wlan, drukuje ale nie skanuje BROTHER MFC-J6510DW - wifi, wlan, drukuje ale nie skanuje
  • REKLAMA
  • #5 12273939
    jacek_sparrow
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    A może ustawić by na routerze rezerwację adresów IP dla Twojego kompa i drukarki poprzez przypisanie adresu MAC na konkretną wartość IP. Ja u siebie tak ustawiłem dla pewności. To tylko sugestia, bo u mnie zadział algorytm zapisany powyżej.
  • #6 12278382
    niepowaznytomek
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    U mnie póki co - całkowite odinstalowanie wszystkiego co było związane z drukarka, oczyszczenie wpisów rejestru CCleanerem, i ponowne zainstalowanie pakietu MFL-Pro bez Paper Portu-u - rozwiązało sprawę, choć może czasem jeszcze krzaczy. Niewątpliwie jednak w przyszłości pójdę za Twoją radą Jacku.
    Pozdrawiam.
  • #7 12484754
    wii
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Miałem ten sam problem, skorzystałem z rozwiązania za przykładem strony
    Brother Pomoc (niestety nie mogę podać adresu bo mam za mało punktów :)
    tyle ,że to jest opis do wersji angielskiej win 7

W Polskiej wersji trzeba wpisać w menu start
    aby uruchomić program skanery i aparaty fotograficzne
    pokaże się okno ze skanerami, klikamy na wybrany skaner i w zakładce Ustawienie sieci zmieniamy na opcje
    * określ urządzenie przy użyciu adresu 
    Adres IP  __podajemy_adres_urządzenia__

u mnie natychmiast po tej zmianie skanowanie zaczęło działać.

Wcześniej miałem zaznaczone Określ urządzenie przy pomocy nazwy ,ale to nie działało poprawnie :)
  • #8 12995458
    WaNDarK
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    niestety mam problem z 6510. Przez miesiąc chodziło wszystko ok, później coś powaliło mi się z przeglądarką i musiałem pozmieniać serwery DNSna routerze. Być może przestawiłem coś więcej... Od tamtej pory niestety drukarka zaczęła szwankować. Tzn
    kopiowanie z urządzenia - ok
    skanowanie z komputera poprzez Control Centre - ok
    drukowanie z komputera - NIE DZIAŁA
    skanowanie z urządzenia do pliku - NIE DZIAŁA

nie za bardzo mam pomysł co tu nie działa. Drukarka z siecią połączona prawidłowo, IP przypisane prawidłowe( po zmianie na routrze, zmieniło się takżę IP drukarki, ale skorygowałem). Drukarka łączona jest po IP, nie po nazwie. W brother status monitor drukarka jest jako offline :|

dodam, że z telefonu drukarka drukuje ładnie

pomocy :(
  • #9 12996892
    wii
    Poziom 2  
    Sprawdź czy masz poprawny port we właściwościach drukarki

panel sterowania -> urządzenia i drukarki -> prawy guzik na ikonie MFC-6510 -> właściwości drukarki -> porty -> ustaw poprawny port

Czasem drukarka działa WSD a czasem po porcie przypisanym przez IP. Nie wiem czym to jest spowodowane , ale warto ten port zmienić i wtedy sprawdzić efekt.
  • #10 12997875
    WaNDarK
    Poziom 10  
    i tu jest już problem, bo we właściwościach drukarki nie mam żadnej zakładki porty. Mam tylko dwie zakładki. Ogólne i Sprzęt, z czego zakładka sprzęt zawier tylko nazwę urządzenia i żadnych innych danych (są puste) :/

Dodano po 16 [minuty]:

o ile to jest to, to znalazłęm zakładkę porty. Wszedłem tam poprzez Zobacz co jest drukowane i dopiero tutaj we właściwości drukarki. Drukarka jest na porcie dhcpp2 standardowy port TCP IP. W ustawieniach portu Nazwa portu i Nazwa drukarki to dhcpp2. Protokół ustawiony to LPR.

Dodano po 46 [minuty]:

ok zmieniłem nazwę drukarki z dhccp2 na jej IP. NIe wiem czy to było tego powodem, ale sytuacja zmieniła się następująco. Chciałem coś wydrukować i drukarka zaczęła wyświetlać wrong paper size, mimo, że we właściwościach drukowania miałem a4 i w ustawieniach urządzenia także papier ustawiony jest na A4. NO, ale zmieniłem na A3 i drukarka wydrukowała !
    NIe mniej jednak podczas próby drukowania i skanowania na wsadzonym papierze A4 przez cały czas wyświetla się "wrong paper size" :/
    troszkę mi nerwy puszczają już...
  • REKLAMA
  • #11 12998138
    wii
    Poziom 2  
    Zobacz Preferencje we Właściwościach drukarki zakładka Ogólne tam ustalasz wielkość papieru. Możliwe ,że masz ustalone A3 a kartki w drukarce fizycznie są A4
  • #12 12998213
    WaNDarK
    Poziom 10  
    no nie no właśnie chodzi o to, że A4 mam ustawione i na kompie (już nawet zaznaczyłem skalowanie ze wszystkich rozmiarów na A4), jak i w urządzeniu (mam plain paper i A4) i jednak wielka d...
    dodam, że urządzenie kopiuje bez problemu.

Zresetowałem ustawienia sieciowe drukarki i jak sprawdzam na kompie poprzez Brother Status Monitor to drukarka jest już w tej chwili jako Ready (była offline), ale w dalszym ciągu nie chce drukować :)

ps. jaka powinna być nazwa kolejki w ustawieniach portu drukarki ?

Dodano po 17 [minuty]:

progres...
    przestawiłem protokół w ustawieniach portu na LPR i wpisałem nazwę kolejki print. Drukowanie plików z kompa zaczęło działać :) :) ale w dalszym ciągu nie mogę zeskanować czegokolwiek wyzwalając skanowanie z urządzenia aby zapisało w katalogu na kompie. Tu drukarka łączy się i łączy i nic i cisza...

co teraz jeszcze zauważyłem to używając Control Center 4 na kompie mogę włączyć skanowanie urządzenia po wifi, ale nie mogę drukować. Aplikacja nie widzi żadnych plików na kompie...
  • #13 13001777
    wii
    Poziom 2  
    Po jednej z aktualizacji systemu dla Windows 8 miałem problemy z komunikacją z drukarką i rozwiązaniem było odinstalowanie pakietu i ponowne zainstalowanie.

Informacja pochodziła ze strony Brother i zawierała narzędzie do odinstalowywania (w załączniku)

Po ponownym zainstalowaniu "nowe" połączenie zadziałało :)
    Załączniki:
    • delinf_10160.EXE (443.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 13550066
    m_baery
    Poziom 12  
    W ustawianiach Windows, usunąłem wszystkie skanery i zainstalowałem je na nowo. Drukarka skanuje po WiFi.
  • #15 16828154
    kaj18
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Może pomogą moje doświadczenia:

po przeinstalowaniu windows 7 przestała MFC-J200 połączona przez WiFi przestała skanować z poziomu urządzenia(możliwe było tylko przez CC4)
    wyświetlało błąd TW006 oraz CC4-205-00000011.

W pomocy brother wpadłem na sugestię o błędach przy równoczesnym podłączeniu do sieci komputera dwoma drogami(rzeczywiście miałem aktywne WiFi przy podłączonym kablu). Po wyłączeniu WiFi przestało wyrzucać błędy,ale zamiast skanowania zawiesiło się urządzenie na ok 1min i z statusem POŁĄCZONO Z KOMPUTEREM nie się nie działo.

W windowsowych właściwościach skanera zkładka Przycisk skanuj do zmieniłem id komputera z GABINET do GAB(przed przeinstalowaniem systemu miałem KAJ18) i od razu zadziałało. Może coś się gubi w dłuższych nazwach?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z drukarką Brother MFC-J6510DW, która drukuje przez WiFi, ale nie skanuje. Po podłączeniu przez USB skanowanie działa poprawnie. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak: usunięcie i ponowne dodanie drukarki w systemie, zmiana ustawień sieciowych, rezerwacja adresów IP na routerze, oraz sprawdzenie właściwości portów w ustawieniach drukarki. Inni użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z błędami TW007 i CC4-205-00000012, a także problemami z komunikacją po aktualizacjach systemu. Wskazówki obejmują również odinstalowanie i ponowne zainstalowanie oprogramowania Brother oraz dostosowanie ustawień skanera w systemie Windows.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA