logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minimalizacja funkcji logicznej, metoda BOOL'a, Quinn'a-Mccluckiego i Karnaugha

oski131 12 Kwi 2013 15:16 4701 3
REKLAMA
  • #1 12189573
    oski131
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam, mam problem z minimalizacją funkcji logiczne. Do sprawozdania muszę dokonać tego trzema metodami, jednak każda z nich daje inny wynik. I ponieważ robiłem je już kilkukrotnie i nie mogę znaleźć błędu stwierdziłem, że napiszę temat, może ktoś wytknie mi błąd w rozumowaniu.

Treść zadania:
    Znaleźć funkcję przełączającą, która będzie prezentować wyniki referendum wśród uczestników 5-osobowego zebrania. Głos przewodniczącego ma wartość trzech głosów, pozostałych uczestników zebrania. Przyjąć konwencje 0 - głos przeciw, 1 - głos za.

Tablica prawdy:

Metoda BOOL'a:

Tablice Karnaugha:

Metoda Quinn'a (nie wklejam całej krok po kroku, ale wynik dostałem identyczny, jak algorytmem na tej stronie: http://robert.nowotniak.com/pl/other/qm/ )

Będę wdzięczny za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12191146
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Metodą tablic Karnaugha masz zrobione dobrze (jeżeli poprawnie wpisałeś jedynki do tablicy).
    Metodą funkcji boolowskich - całkowita porażka!!! Musisz nauczyć się zasad algebry Boola praw deMorgana.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
  • REKLAMA
  • #3 12200426
    oski131
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Dziękuję za odpowiedź, ale metoda Karnaugha, dała inny wynik niż Quinn'a-Mccluskey'a . A metoda Q-M dała prostszy wzór, który działa...

Dodano po 5 [godziny] 19 [minuty]:

A czy mogę tablice Karnaugha zrobić w ten sposób ? Wtedy wzór który z niej wychodzi pokrywa się ze wzorem z metody Q-M.
  • #4 12207468
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    Tak, możesz. Powinno się zawsze stosować zasadę, aby zaznaczać największe możliwe (poprawne) grupy jedynek (zer).

Pozdrawiam wszystkich

jjanek
REKLAMA