logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 64-bit – zniknięcie partycji po zmianie rozmiaru MiniTool Partition 7.8

Neostra 14 Kwi 2013 07:06 2190 6
REKLAMA
  • #1 12196064
    Neostra
    Poziom 2  
    Witam.

Podobnych wątków przeczytałem już multum, jednak nie zdołałem znaleźć podobnego problemu (dzięki czemu rozwiązał bym go analogicznie).

Od jakiegoś czasu zaczynało brakować mi miejsca na partycji systemowej, poszukałem wiec programu do zmieniania wielkości partycji, i takim sposobem znalazłem MiniTool Partition Wizard Home Edition 7.8 ściągnięty ze strony dobreprogramy,pl

po przeczytaniu paru pierwszych pozytywnych komentarzy, zacząłem bawić się partycjami:
    - najpierw zmniejszyłem partycję D
    - dodałem to do partycji C
    - pomyślałem że mogę jeszcze do C dodać wolne miejsce i też tak zrobiłem

reset --> wszystko elegancko działa, partycje ładnie podzielone
    Na następny dzień odpalam kompa, wyskakują jakieś błędy coś o utraconych danych, odpalam pliki a tam brak 2 partycji ...;/
    zostały te w których mieszałem, a te których nawet nie tknąłem znikły ...;/

poczytałem na elektrodzie, że potrzebna jest diagnostyka ...

Windows 7 64-bit – zniknięcie partycji po zmianie rozmiaru MiniTool Partition 7.8

+

System: W7 64-bitowy

Znalazłem wiele postów, że muszę zamienić partycję podstawowe w DMDE, ale zauważyłem że u mnie to jest mały burdel z tym ;/

nie znalazłem podobnego rozłożenia partycji jak u mnie dlatego proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 12196151
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 12196991
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1067
    kuferekczasu napisał:
    Natomiast w Windowsie polecam jedynie Partition Magic.

Polecanie tego do W7 64 chyba raczej w celu zabicia dysku - https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2332913.html
    Dysk jest OK jednak do sprawdzenia\wymiany jest taśma i podłączenie dysku parametr C7.
  • REKLAMA
  • #4 12197041
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 12197797
    Neostra
    Poziom 2  
    co do dysku to tak, dra98 ma racje taśma do wymiany, już tydzień się po nią wybieram i jakoś nie wychodzi ...;/

a co do partycji może ma ktoś jakiś pomysł... ?
    reinstal windy czy jakoś się da inaczej ?

Dodano po 32 [minuty]:

Może przydatne będzie jeszcze jak dodam że teraz system postrzega moje 2 partycje jako wolne miejsce ...:

• Pomocny post
    #6 12200370
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    1. Jak chcesz mieć: [podstawowa | rozszerzona (z dyskiem log.) | podstawowa | podstawowa] to
    - Zaznacz $Noname 03 -> [Wstaw] jako podstawową
    - Zaznacz $Noname 04 -> [Wstaw] jako podstawową

albo
    2. Jak chcesz mieć: [podstawowa | podstawowa | podstawowa | rozszerzona (z dyskiem log.)] to
    - Zaznacz Rozszerzona (0F) -> [Usuń]
    - Zaznacz &Noname 02 -> [Wstaw] jako podstawową
    - Zaznacz $Noname 03 -> [Wstaw] jako podstawową
    - Zaznacz $Noname 04 -> [Wstaw] jako dysk logiczny w rozszerzonej

Na koniec z menu rozwijalnego: Zastosuj zmiany, następnie w Zarządzaniu dyskami z menu Akcja -> Odśwież
    (jak woluminy nie pokażą się w "Komputer" to przypisz litery).
  • #7 12202813
    Neostra
    Poziom 2  
    teraz wszystko wygląda tak

, nie wiem czy dobrze czy źle ale działa elegancko :)

dzieki wojtas :)

Temat uważam do zamknięcia :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z utratą danych po modyfikacji partycji na systemie Windows 7 64-bit, używając programu MiniTool Partition Wizard Home Edition 7.8. Po zmniejszeniu partycji D i dodaniu jej do partycji C, po restarcie komputera zniknęły dwie partycje, a system postrzegał je jako wolne miejsce. Użytkownicy sugerowali różne narzędzia do diagnostyki i naprawy, takie jak Ranish Partition Manager oraz Partition Magic. Ostatecznie, po zastosowaniu wskazówek dotyczących przywracania partycji, problem został rozwiązany, a system działał poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA