logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ekranowanie głośników Primax – wpływ na monitory CRT i LCD po wyjęciu z obudowy

Mn1s1ek 24 Lut 2005 18:59 3334 3
REKLAMA
  • #1 1261983
    Mn1s1ek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam !
    Mam pytanie: na czym polega "ekranowanie" głośników komputerowych ?

Czy to jest kwestia obudowy głośników czy budowy samych głośników ? Mam średniej jakości głośniki komputerowe Primax i zamierzam je wyjąć z obudowy i "wkomponować" w biurko.
    Boję się tylko, żeby przez tą "operację" nie utracić funkcji "ekranowania" głośników i nie uszkodzić sobie monitora.

Druga sprawa: czy głośniki w takim samym stopniu szkodzą monitorom kineskopowym CRT i monitorom ciekłokrystalicznym LCD. Mam właśnie LCDeka kupionego za ostatnie pieniądze i drżę aby mu nie zaszkodzić.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1262052
    Piquś
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam!

1. Ekranowane są magnesy, a sam ekran jest zamocowany na stałe na magnesach (koszach głośników). Tak więc, wymontowanie głośników z obudów w żadnym stopniu nie "usunie" ekranowania magnetycznego.

2. Matryca LCD nie działa na zasadzie emisji elektronów, które muszą być skupione i odchylane przez pole magnetyczne, czyli nawet nieekranowane głośniki nie powinny mieć wpływu na jej działanie.

-Pozdrawiam,
    -Piquś
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1262071
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    Tak szczerze: próbowałes znaleźć odpowiedź w istniejących tematach przez użycie: szukaj?
  • #4 1262173
    Mn1s1ek
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    piórko napisał:
    Tak szczerze: próbowałes znaleźć odpowiedź w istniejących tematach przez użycie: szukaj?

Tak szczerze ? TAK - teraz :-)

Dziękuję i pozdrawiam
REKLAMA