logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić ekran magnetyczny w kolumnach DIY blisko monitora?

karollo19 24 Wrz 2005 16:32 3528 32
REKLAMA
  • #1 1845687
    karollo19
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    No właśnie jak zrobić ekran w kolumnach własnej roboty? Jakiś czas temu zacząłem robić kolumny. Obudowę zbiłem, skleiłem i teraz póki nie ma jeszcze głośników chcę zrobić ekran magnetyczny. Kolumny (zwłaszcza jedna) będą stały dość blisko monitora i będą psuć obraz i sam monitor. Odstawienie dalej nie wchodzi w grę.
    Słyszałem, że można dać blachę stalową na ściankę, albo puszkę na magnes.
    Czekam na wasze propozycje

Pozdrawiam
    Karol
  • REKLAMA
  • #2 1845791
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Kup głośniki ekranowane.
  • #3 1845861
    zeberko
    Poziom 32  
    Ocena: 43
    Przykleić magnes w przeciw fazie (odpychają się) można dodać puszkę osłaniającą
  • #4 1846253
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    jak przylepisz magnez w odwrotnej fazie to biedzie najlepsze rozwiazenie a poz tym z ta puszką od konserf to bajaka bo puszka jest wykonana ze stali i namagnesuje sie od głasnikowego magnesu i sama stanie sie magnesem ;)!!!

Proszę używac słownika ortograficznego

3molo
  • #5 1847206
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    No i co, że zrobi się magnes - ekranowanie też nie daje 100% zniwelowania pola magnesu stałego.

Po za tym siły magnetyczne będą zniwelowane.. więc wzmocnienie pola od obecności puszki stalowej będzie bardzo małe.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 1847621
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    podam ci moze przykład

głosnik ARN150 + magnes naklejony poxipolem w odwrotnej fazie
    a głośniki teraz grają przy moim monitorze i zadnych zniekrztałcen obrazu NIEMA !!!!
  • #7 1848764
    karollo19
    Poziom 15  
    Witam!!

Dziękuję za zainteresowanie się tematem.
    Oto głośniki jakie będą w kolumnie: (Proszę nie komentować i oceniać wyboru, bo nie oto tu chodzi ;-))
    Wysoki-ARV-104-03/8
    Średni-STX-GDM17-150-8ss
    Niski-STX-GDN27-150-ss
    I teraz moje pytania
    Czy magnes dać tylko na niskotonowy, czy jeszcze na średniaka? (Mam GDM17-80-8 tonsila sprawdzałem, że na tej wysokości co będzie stx-a to oddziałuje na obraz)
    Czy jest obojętne jaki da się magnes? Gdzie można kupić odpowiednie na te głośniki
    Jakie parametry ulegną zmianie po takim zabiegu? Czy nie uszkodzę głośnika jak dam nieodpowiedni magnes?
  • #8 1848788
    zeberko
    Poziom 32  
    Magnesy do ekranowania można nabyć na Allegro lub ze sprzętem typu nagłośnieniowego.
    Wszystkie głośniki powinny być wyekranowane
    Zastosuj podobnej wielkości magnesy, nawet mniejsze zasadniczo zmniejszą to jak kolumny będą sypać po kineskopie.
    Miałem kiedyś małego Alpierda strasznie dawał po kineskopie, jak dołączyłem małego krążka z magnesu (najpierw był odpychany, ale po dociśnięciu Alphred łyknął go do siebie :)) Ale efekt taki, że kolumienka stoi na TVSecie i nie ma widma, jakie tworzy pryzmat.
  • #9 1851439
    karollo19
    Poziom 15  
    Witam!!

No to może coś poszukam na allegro. A czy jest obojętne jaki da się magnes? Możecie polecić mi jakie dać na niski i średni?

Czy jakies parametry ulegną zmianie po tprzyklejeniu magnesu? I czy nie uszkodzę głośnika jak dam nieodpowiedni magnes?
  • #10 1851573
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    głośnika nie uszkodzisz. ekranowanie działa najlepiej jak magnes przyklejony jest taki sam jak "orginalny" w przypadku tych STX'ów musisz jeszcze wziąć pod uwage wyoblony nabiegunnik. kup taki magnes, żeby pasował (jego średnica wewnętrzna musi być większa od średnicy tego wyoblenia. z tego co pamiętam do średniaka wystarczy magnes 80mm do basówki chyba 160mm. do ARVki identyczny jak w głośniku
  • REKLAMA
  • #11 1854514
    karollo19
    Poziom 15  
    Witam!!

Czyli średnica zewnętrzna wynosi 8cm dla średniaka i 16 cm dla niskiego? Tak?
    Wysokość to pewnie dać taką jak w danym głośniku ma magnes.
    Moglibyście wskazać jakie, bo ja nigdy czegoś takiego nie robiłem i nie wiem czy kupie dobre.
    Przykleić trzeba pewnie poxipolem albo jakimiś blaszkami pościskać.
    Może macie jakieś linki do stronek gdzie jest to opisne?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #12 1866922
    majster1990
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    JA sie dolacze do tematu i zapytam czy moza zrobic ekranowanie samemu bez uzycia magnesu??
  • #13 1867105
    zeberko
    Poziom 32  
    Inne metody ekranowania są chyba droższe i bardziej skomplikowane
  • REKLAMA
  • #14 1867253
    majster1990
    Poziom 14  
    A jakas zaslona na magnes czy cos takiego??
  • #15 1867389
    klopot6
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    najlepiej zrobic to tak
    do puszki stalowej przykleic magnes w odwrotnej fazie tak aby znajdował sie w odległości 1cm od magnesu głośnika jest to najlepszy sposób
    pozdr
  • #16 1867459
    karollo19
    Poziom 15  
    No dobra, ale które magnesy są najlepsze z Allegro. Pytam bo nie chcem kupić jakichś beznadziejnych.
    Doradźcie mi do tych głośników jakie podałem wcześniej

Z góry dzięki
  • #17 1867473
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10262
    a co gdyby całą kolumne zrobić stalową? albo od srodka wyłozyc pod gąbką blache stalową, chociazby 1mm ?
  • #18 1867516
    zeberko
    Poziom 32  
    Czekam na pierwszego który tego dokona :)
  • #20 1867941
    karollo19
    Poziom 15  
    Gdybyś zrobił stalową to zamiast piły do drewna i wkrętów musiałbyś użyć spawarki ;-). Ciekawy jest pomyśł z blachą w środek, ale u mnie już odpada, bo buda jest zklepana. Najlepiej to robić, gdy zbijasz i na deskę kleiś blachę.
    Ja jednak pozostaję przy magnesach.
  • #21 1867963
    majster1990
    Poziom 14  
    pomysl z blacha nie jest taki glupi!! tylko czy to zadziala?? A ta zaslona z puszki nie byla by bez magnesu??
    -----------------------------------------------
    I co to znaczy przykleic magnes w przeciwfazie??
  • #22 1868164
    zeberko
    Poziom 32  
    A wpisz w szukaj słowo (przeciwfazie) wybierając forum akustyka
  • #23 1868364
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10262
    Hm... blache wklejałbym oczywiscie przed zmontowaniem kolumny. A moze folia metalowa by wystarczyła? (nie aluminiowa raczej :P )
    A metalowa obudowa by chyba rezonowała strasznie
  • #24 1868396
    łuki88
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Witam. Sory ze sie tak wtracam. Mam takie pytanie odnosnie tych magnesow. Gdzies czytalem na elce ze gosciu wlasnie przykladal magnes w przeciwfazie do glosnika i to niby dawalo mu kilka db wiecej i jeszcze czegos tam, ale nie pamietam... czy to prawda ?? Pozdrawiam
  • #25 1868890
    majster1990
    Poziom 14  
    Ja mam jeszcze pytanko czy pole magnetyczne wplywa ujemnie na monitory LCD?? Chodzi mi o to czy nie powoduje zaburzen obrazu?????
  • #26 1868982
    klopot6
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    łuki17 napisał:
    Witam. Sory ze sie tak wtracam. Mam takie pytanie odnosnie tych magnesow. Gdzies czytalem na elce ze gosciu wlasnie przykladal magnes w przeciwfazie do glosnika i to niby dawalo mu kilka db wiecej i jeszcze czegos tam, ale nie pamietam... czy to prawda ?? Pozdrawiam

niestety ta informacja jest błądna i nie ma pokrycia w praktyce
  • #27 1869955
    zeberko
    Poziom 32  
    Gdyby tak łatwo było wyrwać te dB za pomocą magnesów to dawno elektroda by o tym wiedziała :)
  • #28 1870187
    karollo19
    Poziom 15  
    Qurcze ale temat poleciał.8-)
    Ja też przeczytałem na elce, że można uzyskać kilka dB i słabsze niskie i coś tam jeszcze i dlatego pytałem, czy głośnik nie padnie.

Majster Przeciwfaza jest wtedy gdy 2 magnesy się odpychają
  • #29 1871018
    majster1990
    Poziom 14  
    No a jak z tym monitorem LCD??
  • #30 1872581
    karollo19
    Poziom 15  
    Sądzę, że magnes nie wpływa negatywnie na LCD. W telefonach przeciesz też są LCD i głośniczki. Jednak mogę się mylić. A jeśli tak to proszę o poprawienie kogoś obeznanego ;-)

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wykonania ekranu magnetycznego w kolumnach DIY, które mają stać blisko monitora CRT, aby zapobiec zakłóceniom obrazu spowodowanym polem magnetycznym głośników. Najczęściej rekomendowanym rozwiązaniem jest przyklejenie magnesu ekranowego w przeciwfazie (odpychającym się od magnesu głośnika), co skutecznie redukuje pole magnetyczne i eliminuje zniekształcenia obrazu. Alternatywnie rozważano zastosowanie stalowej blachy lub puszki stalowej jako ekranu, jednak stal może się namagnesować i sama działać jak magnes, co nie daje pełnej ochrony. Magnesy ekranowe powinny mieć wymiary zbliżone do oryginalnych magnesów głośników, np. około 80 mm średnicy dla średniotonowego i 160 mm dla niskotonowego, a ich grubość powinna odpowiadać wysokości magnesu w głośniku. Zaleca się przyklejenie magnesów za pomocą trwałego kleju, np. poxipolu. Ekranowanie wszystkich głośników jest wskazane, gdyż nawet średniotonowy może wpływać na obraz monitora. Magnesy można kupić na Allegro lub w sklepach z akcesoriami nagłośnieniowymi. Przyklejenie magnesu zmienia parametry głośnika (np. SPL), ale nie uszkadza go, o ile magnes jest odpowiednio dobrany. Wątpliwości dotyczą wpływu pola magnetycznego na monitory LCD – w praktyce nie powoduje ono zakłóceń, gdyż LCD nie wykorzystuje wiązek elektronów jak kineskopy. Dyskusja zawiera także pytania o możliwość ekranowania bez magnesów, jednak metody te są droższe i bardziej skomplikowane. Pomysł wykonania całej obudowy ze stali lub wyłożenia jej blachą jest trudny do realizacji i może powodować rezonanse akustyczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA