logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Midland 77-099 - cichy odsłuch i brak nadawania po podłączeniu 16-17V

zychk 24 Lut 2005 19:58 3266 16
REKLAMA
  • #1 1262213
    zychk
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    PO WŁĄCZENIU DO SIECI WSZYSTKO DZIAŁA NIBY OK , ALE ODSŁUCH JEST ZA CICHY. PRÓBOWAŁEM NAWIĄZAC ŁACZNOŚĆ WYGLĄDA NA TO ŻE MNIE NIKT NIE SŁYSZY CHOĆ SWR JEST PRAWIE 1. STAŁO SIĘ TO PO PODŁĄCZENIU RADIA POD NAPIĘCIE 16- 17V. TRANZYSTOR MOCY ZOSTAŁ WYMIENIONY ORAZ UKŁAD SCALONY" KIA7217AP". TEN OSTATNI PO DWÓCH MINUTACH PRACY NADWYRAZ SIE GRZEJE. NIE MAM SCHEMATU TEGO RADIA A I ELEKTRONIK JESTEM Z BOŻEJ ŁASKI WIĘC SAM SOBIE NIE PORADZE. DLATEGO PROSZĘ O RADE I POMOC.
    Nie używaj dużych liter - REGULAMIN. [h]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1262236
    andrew220
    Poziom 30  
    Ocena: 28
    Wygląda na to, że uszkodzony został transformator modulacyjny (zwarcie między uzwojeniami, po prostu przegrzany). Można podpasować od innego radia, ale jeżeli nie masz, to pozostaje przewijanie. Ewentualnie posprawdzaj jeszcze elektrolity na wyjściu KIA i ten co idzie od transformatora na głośnik. Przegrzany transformator można rozpoznać po wytopionej parafinie i zgrzanym karkasie.
  • REKLAMA
  • #3 1263832
    zychk
    Poziom 11  
    Transformator i elektrolity OK, rezystor równierz. Co dalej?. Mam schemat ale troszkę niewyrażny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1263860
    andrew220
    Poziom 30  
    Skąd wiesz ze trafo dobre? wylutuj i podłącz głośnik pod wyjście KIA przez elektrolit i napisz jaki skutek.
  • #5 1266122
    zychk
    Poziom 11  
    Trafo na wygląd dobre ale jeszcze sprawdze wedłog podanej wskazówki. Dopatrzyłem się jeszcze jednego niesprawdzonego elektrolitu. Wszystko posprawdzam w poniedziałek to dopiero napisze. Narazie dziękuje za dotychczasowe rady i zainteresowanie się tematem.
  • #6 1282726
    zychk
    Poziom 11  
    Podłączyłem głośnik z kondensatorem na wyjsiu układu przed trafo. Odsłuch był taki jak powinien być. Transformator na wygląd niby sprawny. Radzisz wymianę transformatora czy coś jeszcze sprawdzić?
  • Pomocny post
    #7 1282832
    andrew220
    Poziom 30  
    Odsłuch taki jaki powinien być? no to jak podłączałeś do wyjscia KIA to szukaj nowego trafa modulacyjnego bo to masz spalone na 100%
  • REKLAMA
  • #8 1283874
    zychk
    Poziom 11  
    Przy pomocy zestawu kondensator głośnik sprawdziłem odsłuch na wejściu i na wyjściu transformatora T1 jest znaczna różnica więc wylutowałem trafo. Problem jest z jego zakupem dzwoniłem do dużego sklepu elektronicznego i nie mają a nawet niesłyszeli o takim. Może wiesz gdzie mogę próbować kupić, albo powiec czy to bardzo skąplikowana rzecz -przewinęcie. Pozdrawiam i dziękuje za fachowe porady.
  • Pomocny post
    #9 1283929
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Takiego trafa nie kupisz w sklepie. Ja kiedyś pokusiłem się o przewinięcie. Trudna sztuka rozebrać go a jeszcze trudniej nawinąć aby się zwoje zmieściły - ale sie udało. Potrzebna cierpliwość i dokładność - brrrr nie lubimy tego no nie? :)
  • #10 1284112
    zychk
    Poziom 11  
    Oj nie lubimy, nielubimy ale jeśli mus to trzeba będzie przysiąść. Popróbuje jeszcze kupić może na Allegro. Jak coś zrobie to napisze.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 1284271
    andrew220
    Poziom 30  
    Nie bój się, śrubokręt w dłoń, rozbieraj i przewijaj :) najważniejsze, abyś miał drut o takiej średnicy, jaką ma ten oryginalny, bo jak będzie większy to ci nie wejdzie tyle zwoi co trzeba. Co do liczby zwoi to możesz nawinąć z pewną tolerancją np. 10zw. czy w tamtą stronę nic złego nie zrobi.
  • #12 1364207
    zychk
    Poziom 11  
    Po przerwie świątecznej i przewinięciu transformatora modulacyjnego powracam do pytań.
    Z przewiniętym transformatorem odsłuch jest super. Napewno była to jego wina. Wołałem i wołałem i wołałem czy mnie ktoś słyszy ? a tu nic , więc włączyłem miliamperomierz w zasilanie radia i okazało się że przy odbiorze amperomierz wskazuje 0,1A natomiast przy nadawaniu tylko 0,16A. wniosek , że nienadaje pełną mocą. Postawiłem w drugim pokoju przenośkę , no i w przenośce słychać nawet b. dobrze ale to mała odległość między antenami. prosze o informacje co jeszcze mogło paść?. Tranzystor mocy był wymieniony przed naprawą transformatora. Będę wdzięczny za poradę, poniewarz już po trochu tracę nerwy do tego radia po euforii i dumy z przewinięcia trafa.
  • Pomocny post
    #13 1366147
    andrew220
    Poziom 30  
    Jaki tranzystor wsadziłeś jako końcowy ? czy to aby nie jest podróbka? Spróbuj wsadzić jakiegoś pewniaka, który chodził w innym radiu, albo lepiej wsadź 2SC2166, a może kręciłeś filtrami w nadajniku? A i jeszcze sprawdź napięcie na jego kolektorze.
  • #14 1380867
    zychk
    Poziom 11  
    Wymieniłem tranzystor na 2SC2166 i nic się nie zmieniło. Napięcie na kolektorze= 5,2 V, nie kręciłem filtrami, prąd pobierany z zasilacza przy nadawaniu =0,17A.
    Pozdrawiam i czekam.
  • Pomocny post
    #15 1381851
    andrew220
    Poziom 30  
    Coś za małe to napięcie na kolektorze, powinno być coś około 12V, sprawdź diodę która siedzi między trafem modulacyjnym a końcówką mocy, może być niesprawna.
  • #16 1396213
    zychk
    Poziom 11  
    Dioda była niedobra. Serdeczne podziękowania za okazaną pomoc i wytrwałość. Może jeszcze porozmawiamy ponieważ mam w szafie uszkodzonego Alana 18 ale muszę go najpierw odkurzyć i sprawdzić.
    Dziękuję i pozdrawiam.
  • #17 1398293
    zychk
    Poziom 11  
    Wszystich zainteresowanych naprawą Alana 18 zapraszam do nowego problemu p.t "Problem z Alanem 18"

Podsumowanie tematu

✨ Radio Midland 77-099 po podłączeniu do zasilania 16-17V wykazywało bardzo cichy odsłuch i brak skutecznego nadawania mimo prawidłowego SWR. Wymieniono tranzystor mocy oraz układ scalony KIA7217AP, który nadmiernie się grzał. Podejrzewano uszkodzenie transformatora modulacyjnego, co potwierdziły testy odsłuchu z pominięciem transformatora – dźwięk był prawidłowy. Transformator modulacyjny okazał się uszkodzony i wymagał przewinięcia, gdyż nie był dostępny w sklepach elektronicznych. Po przewinięciu transformatora odsłuch poprawił się znacząco. Jednak podczas nadawania radio nie osiągało pełnej mocy, a napięcie na kolektorze tranzystora mocy było zbyt niskie (około 5,2 V zamiast około 12 V). Sprawdzono i wymieniono tranzystor końcowy na 2SC2166, bez poprawy. Ostatecznie wykryto uszkodzoną diodę między transformatorem modulacyjnym a końcówką mocy, której wymiana przywróciła prawidłową pracę nadajnika. Dyskusja zawierała także wskazówki dotyczące przewijania transformatora modulacyjnego, dobór drutu i liczbę zwojów oraz sugestie dotyczące dalszej diagnostyki elementów toru mocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA