logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo 1,9 TDI 90 km 98r. - Słabsze przyśpieszenie powyżej 3,8 tys.

krzyssuper 20 Kwi 2013 19:54 2463 7
REKLAMA
  • #1 12221247
    krzyssuper
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam,
    auto mało efektywnie przyśpiesza na wysokich obrotach, do tego stopnia, że nie ma sensu wkręcać go do 4,5 tys. Przyzwoicie ciągnie do ok. 3,8 tys. Seat jest po pełnej diagnostyce w dobrym warsztacie vw. Został zamontowany nowy przepływomierz - pierburg, zaworek n75, przeprowadzona diagnostyka silnika przy okazji wymiany rozrządu (ustawienie kąta wtrysku, dawki paliwa), przeprowadzony test dynamiczny, który nie wykazał błędów. Został także wycięty katalizator. Oglądając filmiki z przyspieszeń (youtube) zauważyłem, że ogólnie silniki 1,9 tdi mogą sprawnie wkręcać się do maksymalnych obrotów. Zastanawiam się czy to może być kwestia zanieczyszczonego dolotu przez egr (nie jest zaślepiony). Przebieg auta ok. 260 tys.
    Jeśli ktoś miałby jakieś sugestie to będę wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 12221537
    bula_wrz
    Poziom 16  
    Ocena: 120
    krzyssuper napisał:
    Został także wycięty katalizator.

chociaż byś to jakoś dyskretniej dał do zrozumienia...

a tak z ciekawości jak szybko chcesz jeździć tym toledo jak mówisz że cienko się wkręca przy 3800 ??
  • REKLAMA
  • #3 12221608
    krzyssuper
    Poziom 10  
    Katalizator był zapchany, więc musiałem go wyciąć. A to czy wstawiłem nowy to już moja sprawa... ;) Autem ogólnie nie chcę jeździć szybko, po prostu chciałbym żeby było w 100% sprawne, tym bardziej, że wydałem już na nie trochę pieniędzy.
  • #4 12221666
    bula_wrz
    Poziom 16  
    Ocena: 120
    ok rozumeim z katem :)
    a może szukasz dziury w całym. auto ma swoje lata więc te 3800 to chyba mu w zupełności wystarczy.
    też jeżdżę dieslami i tak na oko żeby sprawnie tira wyprzedzić to chyba te 3000 starczą nie wiem dokłądnie bo wtedy tona obrotomierz nie patrzę.
    jak mówisz że było u sprawdzonego mechanika z dobrą marką na dobrym serwisie to powinno być dobrze a że na youtube ktoś filmował licznik to wiesz...
  • REKLAMA
  • #5 12221702
    Sołtys_Elbląga
    Poziom 31  
    Ocena: 563
    krzyssuper napisał:
    Przebieg auta ok. 260 tys.

A przed przyjazdem do polski 750 tyś.

Nie wszystkie filmy na YT są robione na prostej drodze...
    Kilka passatów przeszło przez moje ręcę z 90km silnikiem i do 4000 ciągnęły, potem taka monotonia. Myślę, ze jest ok. Po co kręcić do końca. Już nie masz maxymalnego momentu obrotowego.
  • #6 12221775
    krzyssuper
    Poziom 10  
    bula_wrz napisał:
    a może szukasz dziury w całym

Wiem, że to tak może wyglądać, zwłaszcza w przypadku starego auta, no gdyby nie te filmiki to spałbym spokojnie... Ale to fakt, że jest sfilmowany sam licznik, nie widać jakie są rzeczywiste warunki.
  • REKLAMA
  • #7 12221780
    farjat
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Zmierz 0-100kmh, porównaj z katalogiem. Śpij spokojnie, rakiety nie zrobisz z tego klekota...
  • #8 12221846
    krzyssuper
    Poziom 10  
    Właśnie muszę zmierzyć to przyśpieszenie. Powinno być ok. 13 s
    Dla przykładu to podoba mi się przyśpieszenie golfa 3, ten sam silnik, a wg katalogu Golf 3 jest cięższy niż Toledo I:
    http://www.youtube.com/watch?v=3cAYCD49cyw

Dodano po 57 [sekundy]:

Muzyka beznadziejna... ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przyspieszeniem w Seacie Toledo 1,9 TDI 90 km z 1998 roku, które jest mało efektywne powyżej 3,8 tys. obrotów. Auto przeszło pełną diagnostykę, w tym wymianę przepływomierza i zaworu N75, a także test dynamiczny, który nie wykazał błędów. Katalizator został usunięty z powodu zapchania. Użytkownik zastanawia się nad ewentualnym zanieczyszczeniem dolotu przez EGR, który nie jest zaślepiony. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że osiągi mogą być wystarczające dla starszego auta, a przyspieszenie 0-100 km/h powinno wynosić około 13 s.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA