logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza z 90 roku z silnikiem z systemem Porsche. Opłaca się kupić?

danek16 24 Lut 2005 22:26 7064 15
REKLAMA
  • #1 1262787
    danek16
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Witam
    Chciałbym kupić sobie samochod. Coś taniego a czym bym mógł jeszcze troche pojeździć. zastanawiam się nad Seatem Ibiżą z 90 roku z silnikiem z systemem Porsche.
    ( np. http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C150824 )
    jest on dosyc tani ale czy ktoś moze sie orientuje jak drogie sa do niego części i czy można je kupić bez problemu. Opłaca się go kupywać czy raczej nie??
    pozdrawaim
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1263137
    WBART
    Poziom 19  
    Ocena: 156
    nie dotykaj nawet tego wynalazku , auto zajebiście awaryjne i części do motoru niezbyt tanie
  • Pomocny post
    #3 1263257
    tcn
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Popieram, kup lepiej Corrado lub jakies Polo G40 mozesz miec jedynie problem z turbiną. W G40 były mniej awaryjne niż w G60.
    Powodzenia
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 1263339
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Koledzy maja rację. Miałem okazję jeździć Ibizą 1.2 na porszaku. To więcej na paliwo straciłem niż ta jazda była warta. Jak się przyciśnie mocniej, to więcej pali od poloneza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1263620
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Kup sobie lepiej golfa II to napewno sie wiecej pocieszysz niz tym wynalazkiem, ktorego awaryjnosc przebija wszystkie samochody z wyjatkiem chyba 2CV. A tak na powaznie to te golfy uchodza w koncu za niezniszczalne a czesci sa naprawde do nich niedrogie i oferta bogata,
    jest w czym wybierac. I nie kupuj ich jesli sie zdecydujesz z silnikami 1.3 ani 1.6D bo nie ma czym jezdzic.
    Powodzenia w wyborze.
  • #6 1264524
    danek16
    Poziom 15  
    Dzieki wielkie wszystki, bede szukał czegoś innego.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 1266339
    sq8ju
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Slawek J - wiesz, co do 1.6D w golfie II to mam inne zdanie. Silnik nawet przy -15*C pali na dotyk. Teraz tatuś rozbił mi cinquecento i mam chwilowo własnie tego golfa "do roboty i zpowrotem". Jak na miasto, to wystarcza w zupełności, a na dodatek niskie spalanie rekompensuje małą dynamikę :]
  • Pomocny post
    #8 1266345
    mayah480
    Poziom 12  
    Jesli myslicie ze jest to najbardziej awaryjne auto to chyba niemieliscie przyjemnosci z Volvo 480. Dopoki jezdzi to jest super, nigdy niespodziewalem sie ze moze dawac tyle przyjemnosci, a wersja z turbo... marzenie :) ale weekend w weekend cos sie psuje. Ciagle czlowiek chodzi brudny i mysli o sprzedarzy ale tylko jak zaczyna sie pokonywac pierwsze zakrety z predkoscia dalekooooo wybiegajaca poza ta racjonalna na twarzy pojawia sie usmiech :)
    Pzdr
  • #9 1266866
    danek16
    Poziom 15  
    mayah480 Ty sie ciesz ze sam lubisz sie bawic w samochodach i nie narzekaj ze sie psuje:) Gdyby nie to to dalej bys nic nie umial sam zrobic w samochodzie ;p
  • Pomocny post
    #10 1266889
    jedrzej10
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam

Ja mam Ibize 1.4 z 99 benzyna i jest spoko autkiem. Mam 130000 i NIC w niej grubszego nie robie (oleje, filtry, klocki pasek rozrzadu to oczywiste)

Jedynie co to pompa wody (120zl w serwisie) i lozyska w tylnych kolach (140zl komplet naprawczy w serwisie).

POLECAM TEN MODEL

PS. ...ALE TO PRZECIEZ GOLF :-)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #11 1266939
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    JEDRZEJ 10 napisal :
    Ja mam Ibize 1.4 z 99 benzyna i jest spoko autkiem.

Pomyliles epoki produkcji tego modelu, bo ten to jest VW a tamten model byl bodajze wspolnie z fiatem ritmo robiony a po drugie to twoja ibiza to nie golf tylko polo przynajmniej w srodku.
  • Pomocny post
    #12 1267266
    Mackie_b
    Poziom 11  
    Od pół roku posiadam Ibi 1,2 porshe 90r. i jestem z niej bardzo zadowolony. Jak na 15-letnie autko wiadomo, że czasami trzeba w coś wrzucić ale nie jest tragedia. Autko jest bardzo dynamiczne, 75KM z pojemności 1,2!! Porównaj sobie Golfa 1,3 który nawet 50KM chyba nie ma, no i skrzynia 4 biegowa. Kumpela z pracy takim jeździ - tragedia. Nie mówiąc już, że co chwila się psuje - ale może taki egzemplarz. Poza tym wystrój wnętrza golfa a ibizy - inna epoka. Co do spalania na benzynie 8,5l pali jeżdżąc po mieście dosyć dynamicznie. Włożyłem w niego gaz za 1800zl (robie 2tys km/m-c, pól roku i się zwraca) pali 10,5 -11 w mieście, na trasie z załadowanym dachem i czterema osobami palił 9l gazu. Jak dla mnie rewelka.
    No i jeszcze jedno. OC w Alianzie (mają zrożnicowanie marek aut) kosztuje mnie 608zł za rok w Gdańsku bez zniżek, kaszlak kosztował mnie w PZU ponad 700zł.
    Poza tym Golfów jeździ teraz w Polsce tyle co 5 lat temu maluchów, a Ibiza z wygladu nie pozorne autko a potrafi zadziwić na swiatłach nawet golfa z silnikiem 1,6.

Pozdrawiam
  • #13 1267498
    morfi020
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    a ja bym jednak poszukał Golfa II z silnikiem 1.8 tylko ze na mono wtrysku bradzo dobrze chodzi czesci tanie a to ze jest ich duzo nienalezy sie tym przejmowac . Gaz tu gdzie ja mieszkam i w okolicy radomia kosztuje 1000-1300 zł i za ok.8000-9000 zł mozna juz kupic sprowadzanego z niemiec i w polsce zarejestrowanego
    A z ta ibiza dał bym sobie spokoj znajomy miał to pozbywał sie tego szybciej niz nabywał ale wybor nalezy do Ciebie.

-Pozdrawiam
    -morfi020
  • #14 1267570
    mayah480
    Poziom 12  
    Mackie_b napisał:
    Autko jest bardzo dynamiczne, 75KM z pojemności 1,2!! Porównaj sobie Golfa 1,3 który nawet 50KM chyba nie ma, no i skrzynia 4 biegowa.

W suzuce swift 1,3 gti bylo 101KM z 1,3(!) i to jest dla mnie wynik godny podziwu :) wiec jesli auto ma byc szybkie i ma miec mala pojemnosc to moze swift gti?
    Pzdr
  • #15 1267579
    Mackie_b
    Poziom 11  
    No tak, golf 1,8 już jeździ ale za OC już tyle nie zapłacisz. Poza tym gaz mnie tyle kosztował bo to jest wtrysk i po prostu takie są ceny porządnej instalacji. Autko kosztowało mnie w kraju (sprowadzone w 96 roku do Polski) 3500zl, było w prawie idealnym stanie, środek super utrzymany. Wrzuciłem w niego 1500zł w pierdoły (nowa pompa paliwa, chłodnica, nowy tłumik końcowy, troszke blacharki, łożyska tył, nowe świece i przewody przy instalacji gazu, linka hamulca ręcznego , nowy olej), do tego nowa instalacja BRC i wiem, że autko jest teraz do jazdy za niewielkie pieniądze. Poza tym ma dosyć bogate wyposażenie jak na tą klase auta, alarm, central, elektryczne szyby, dzielona tylna kanapa, obrotomierz, zegarek cyfrowy, szyberdach, oryginalne alufelgi 14". Wystrzegać się trzeba tylko tylnych szyb uchylnych bo opadają na tylnym zawiasie i pękają zaczepy z przodu. Bardzo wygodne fotele, dobrze trzymające na zakrętach (nie takie ścierwo jak w golfie 1,3). To takie moje spostrzeżenia. Silnik ma przejechane ok 187tys km, chodzi ładnie tylko musze jeszcze popychacze hydrauliczne wyremontować (szklanki) bo jak jest zimny to troche dzwonią.
    Co do części zamiennych narazie nie miałem problemów. Teraz z niemiec dużo sprowadza się tych autek i jest wiele z nich na części. Z nowymi też nie miałem problemu. Blachy nie gniją (podobno podwójny ocynk). Jedynie z przodu przy lampach przednich (mam starszą wersję, kierunki w zderzakach) standardem jest, że się korozja pokazuje. Ale to już zrobiłem za niewielkie pieniądze i chce jeszcze nadkola założyć do przodu.
  • #16 1268070
    danek16
    Poziom 15  
    ale suzuki swift nie kosztuje 3 000.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opłacalności zakupu Seata Ibizy z 1990 roku z silnikiem Porsche. Użytkownicy odradzają ten model ze względu na wysoką awaryjność i drogie części do silnika. Zalecane są alternatywy, takie jak Volkswagen Golf II (szczególnie z silnikiem 1.8 na mono wtrysku) lub Polo G40, które cechują się większą niezawodnością i tańszymi częściami. Wspomniano również o Suzuki Swift 1.3 GTI jako szybkim i ekonomicznym samochodzie. Jeden z użytkowników pozytywnie ocenił Ibizę 1.2 z 1990 roku, podkreślając jej dynamikę (75 KM) i umiarkowane spalanie (ok. 8,5 l benzyny, 10,5-11 l gazu LPG w mieście). Koszty eksploatacji, takie jak OC, mogą być niższe w przypadku Ibizy. Jednak większość opinii wskazuje na lepszą opłacalność i dostępność części w przypadku Golfa II. Wskazano także na konieczność unikania silników 1.3 i 1.6D w Golfie ze względu na słabą dynamikę. W dyskusji pojawiły się uwagi dotyczące kosztów instalacji gazowej oraz typowych napraw eksploatacyjnych (pompa wody, łożyska, pompa paliwa, chłodnica, tłumik).
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA